J wan, een harde vrucht, als het hier te koop is (ik heb ze wel eens gezien in de toko in grote potten, gesneden als zoet-zuur) dan moet u dit beslist proberen. Mocht u deze vrucht hier niet kunnen vinden, dan is rettich een goed alternatief. Asinan manis Cibadak Ingrediënten: 1 bankwan vers of een paar stukken uit een pot 1 kleine jonge mangga 1 kleine ananas 4 rode lomboks cobek fijn. Doe dit bij het fruit en voeg de overige ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar en laat de asinan één uur intrekken. Is er geen bankwan, neem een stukje rettich van ongeveer 10 cm. Schil de rettich en laat hem 10 minuten in zout water weken. Spoel de rettich af en snijd ze in dunne plakjes. Ketoprak tahoe Sukabumi Ingrediënten: 1 tahoe 2 middelgrote uien een snufje zout 1 dl water 5 dl slaolie om te frituren 500 gram taugé 3 eetlepels witte azijn 3 theelepels suiker 1 bosje selderie Bereidingswijze: Schil de bankwan en snijd ze in dunne plakjes. Schil de mangga en snijd ze in dunne plakjes. Maak de ananas goed schoon en snijd ze in stukjes. Doet dit alles in een ruime schaal. Was en haal de steeltjes van de lomboks. Snijd ze in stukjes en wrijf ze in een Ingrediënten voor de saus: 3 teentjes knoflook 3 rode lomboks 2 dl kecap manis 1 dl water 4 eetlepels azijn 3 theelepels suiker voeg naar smaak zout toe gefruite uitjes Bereidingswijze: Snijd de tahoe in dobbelsteentjes. Pel de uien en snijd de uien in heel dunnen ringen. Laat in een wad jan of frituurpan slaolie goed heet worden en frituur hier eerst de tahoeblokjes in bruin. Laat ze uit lekken. Frituur dan de uien kro kant en laat die ook uitlekken. De overgebleven olie kunt u bewaren. Spoel de taugé af met heet water zodat zij iets slap wordt. Laat de taugé uitlekken. Was de selderij en hak die heel fijn. Leg de taugé op een platte schaal en garneer met tahoe, selderie en de gebakken uien. Serveer de saus er apart bij. Maak de saus als volgt: Pel de knoflook, was en haal de steel tjes van de lomboks en wrijf deze twee ingrediënten fijn in een cobek. Doe daarna het mengsel in een pan en voeg de overige ingrediënten, behalve de gefruite uitjes erbij cn zet dit op het vuur. Laat het geheel onge veer 5 minuten borrelen. Giet de saus over in een schaaltje en laat hem afkoelen. Strooi er dan gefruite uitjes over. Zowel de saus als de ketoprak wordt koud gegeten. De saus hoort royaal over de groenten gegoten te worden. Selamat makan! 11 48 ste jaargang - nummer 1 - juli 2003

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 11