J
wan, een harde vrucht, als het hier te
koop is (ik heb ze wel eens gezien in
de toko in grote potten, gesneden als
zoet-zuur) dan moet u dit beslist
proberen. Mocht u deze vrucht hier
niet kunnen vinden, dan is rettich
een goed alternatief.
Asinan manis Cibadak
Ingrediënten:
1 bankwan vers of een paar
stukken uit een pot
1 kleine jonge mangga
1 kleine ananas
4 rode lomboks
cobek fijn. Doe dit bij het fruit en
voeg de overige ingrediënten toe.
Roer alles goed door elkaar en laat de
asinan één uur intrekken. Is er geen
bankwan, neem een stukje rettich van
ongeveer 10 cm. Schil de rettich en
laat hem 10 minuten in zout water
weken. Spoel de rettich af en snijd ze
in dunne plakjes.
Ketoprak tahoe Sukabumi
Ingrediënten:
1 tahoe
2 middelgrote uien
een snufje zout
1 dl water
5 dl slaolie om te frituren
500 gram taugé
3 eetlepels witte azijn
3 theelepels suiker
1 bosje selderie
Bereidingswijze:
Schil de bankwan en snijd ze in
dunne plakjes. Schil de mangga
en snijd ze in dunne plakjes.
Maak de ananas goed schoon en
snijd ze in stukjes. Doet dit alles
in een ruime schaal. Was en haal
de steeltjes van de lomboks. Snijd
ze in stukjes en wrijf ze in een
Ingrediënten voor de saus:
3 teentjes knoflook
3 rode lomboks
2 dl kecap manis
1 dl water
4 eetlepels azijn
3 theelepels suiker
voeg naar smaak zout toe
gefruite uitjes
Bereidingswijze:
Snijd de tahoe in dobbelsteentjes. Pel
de uien en snijd de uien in heel
dunnen ringen. Laat in een wad
jan of frituurpan slaolie goed heet
worden en frituur hier eerst de
tahoeblokjes in bruin. Laat ze uit
lekken. Frituur dan de uien kro
kant en laat die ook uitlekken. De
overgebleven olie kunt u bewaren.
Spoel de taugé af met heet water
zodat zij iets slap wordt. Laat de
taugé uitlekken. Was de selderij en
hak die heel fijn. Leg de taugé op
een platte schaal en garneer met
tahoe, selderie en de gebakken
uien. Serveer de saus er apart bij.
Maak de saus als volgt:
Pel de knoflook, was en haal de steel
tjes van de lomboks en wrijf deze
twee ingrediënten fijn in een cobek.
Doe daarna het mengsel in een pan
en voeg de overige ingrediënten,
behalve de gefruite uitjes erbij cn zet
dit op het vuur. Laat het geheel onge
veer 5 minuten borrelen. Giet de saus
over in een schaaltje en laat hem
afkoelen. Strooi er dan gefruite uitjes
over. Zowel de saus als de ketoprak
wordt koud gegeten. De saus hoort
royaal over de groenten gegoten te
worden. Selamat makan!
11
48 ste jaargang - nummer 1 - juli 2003