Bumbu
1 stukje lengkuas van 2 cm
2 blaadjes daun salam
1 spriet serai
1 schijfje gula Jawa
zout naar smaak.
lontong met twee gerechten. Joyce
gaf mij de recepten van de gerechten
die zij de maand ervoor had klaarge
maakt. Lontong met opor ayam en
krecek kulit, gebakken emping en
sambal tomat. En als dessert: een
cocktail van watermeloen met bana
nen. Deze maand geef ik jullie de
recepten van opor ayam en krecek
kulit.
Bereidingswijze:
Maak de kip schoon en snij deze in
zes stukken. Pel de uien en de knof
look en haal het velletje van de leng
kuas. Wrijf deze drie ingrediënten en
de kemiri-nootjes fijn in een cobek of
maal ze fijn in een foodprocessor.
Verhit de olie in een wadjan en fruit
het mengsel en de overige bumbu
licht, totdat de gula Jawa is gesmol
ten. Voeg de kokosmelk en het water
toe en laat het even borrelen. Leg dan
de stukken kip in de saus en laat het
geheel ongeveer 30 minuten op een
zacht vuur sudderen. Draai de stuk
ken kip om en voeg eventueel water
toe, wanneer dit is verdampt. Laat
het vervolgens 30 minuten sudderen.
Verwijder voor het opdienen de
blaadjes en de serai.
Krecek kulit
Ingrediënten:
5 rode sjalotten
3 teentjes knoflook
3 rode lomboks
'/2 dl slaolie,
1 theelepel asam
1 dl water
1 eetlepel kecap manis
2 of 3 zakjes bacon chrips.
Bereidingswijze
Pel de sjalotten en knoflook, was
en haal de steeltjes van de lomboks
en haal het velletje van de lengkuas.
Wrijf deze vier ingrediënten fijn in
een cobek of maal ze fijn in een
foodprocessor.
Verhit de olie in een wadjan.
Fruit het mengsel samen met de
overige bumbu licht totdat de gula
Jawa is gesmolten. Voeg dan asam,
water en kecap toe en laat het geheel
sudderen. Voeg bacon-chrips toe
wanneer het water iets verdampt is.
Roer alles goed dooreen en verwijder
voor het opdienen de blaadjes en de
serai. Het is erg lekker om bij dit
gerecht lontong te serveren
Als ik weer terug ben in Indonesië
ga ik ook een arisan organiseren
met mijn vrienden.
Selamat Makan!
Opor ayam
Ingrediënten:
1 kip van ruim 1 kg
2 rode uien
3 teentjes knoflook
V2 dl. slaolie
1 blik kokosmelk van 400 ml
2 dl. water
Bumbu
1 stukje lengkuas van 2 cm
2 kemiri-nootjes
2 blaadjes daun salam
2 blaadjes daun jeruk purut
1 spriet serai
2 theelepels ketumbar
1 theelepel jintan
2 schijfjes gula Jawa
zout naar smaak toevoegen
door Ciska Cress
48 ste jaargang - nummer 2 - augustus 2003
11