TOKO
KEDIRI
In Indonesië had ze een
eigen kokkin. In Nederland
ging Sylvia Camphuisen (66)
zelf koken om geld te verdie
nen voor haar gezin. Zij is de
uitvindster van de Indische
minisnack en coacht met
veel plezier haar zoon Rick
(42) en zijn vrouw Nicole (49)
in hun toko in Rijswijk.
'We hadden het jarenlang heel goed
in Indonesië', vertelt Sylvia
Camphuisen. 'Mijn man was afde
lingsdirecteur van een suikerplantage
in Kediri, een plaats op Oost-Java.
Helaas is hij eind jaren zestig overle
den. Ik besloot toen met mijn vier
kinderen naar Holland te gaan omdat
al mijn familieleden daar inmiddels
naar toe waren verhuisd. In het begin
woonden wij bij mijn oma totdat we
eigen woonruimte vonden. Elite dag
moest ik huilen van heimwee. Omdat
ik mij flink wilde houden voor mijn
twee zoons en twee dochters zorgde
ik ervoor dat zij niet zagen hoe ver
drietig ik was.'
Piepkleine risolles
Sylvia ging bij verschillende toko's en
Indische restaurants werken. 'Vroeger
had ik in Indonesië een kokkin die ik
vertelde wat zij moest doen. In
Nederland moest ik op mijn werk zelf
koken en vertelden mijn werkgevers
wat er moest gebeuren. Ik had er veel
plezier in van hen nieuwe recepten te
leren.
Na enige tijd ontmoette ik een aardige
Nederlandse man met wie ik nu al
jaren samenwoon. Hij opperde dat ik
een eigen toko moest beginnen. Ik
maakte, toen ik nog in loondienst
werkte, altijd lange dagen omdat ik
mijn werkzaamheden heel goed wilde
doen. Ik had ook zo'n lol in mijn werk
dat ik soms de tijd helemaal vergat.
Kun je net zo goed voor jezelf begin
nen, vond mijn vriend. Met mijn
spaargeld en wat geleend geld begon
ik een eigen zaak in Voorburg. Ik was
de eerste die Indische minisnacks
zoals piepkleine risolles, pangsit,
loempiaatjes en pasteitjes op de markt
bracht. Vooral cateringbedrijven
waren enthousiaste afnemers van
mijn borrelhapjes. Ik kreeg zelfs een
keer een order voor tienduizend mini-
snacks. Tot diep in de nacht heb ik
toen samen met mijn kinderen deeg
voor de loempiaatjes zitten rollen.'
Professor in gerechten
Zoon Rick was negen toen hij in
1970 met Sylvia en zijn broer en zus
jes in Nederland aankwam. Na de
middelbare school werkte hij twaalf
jaar als elektromonteur bij Fokker.
Toen zijn moeder het rustiger aan
wilde doen, nam Rick met zijn oude
re broer Peter de toko in Voorburg
over. Twee kapiteins op een schip, dat
werkte uiteindelijk niet. Daarom
begon Rick acht jaar geleden samen
met zijn vrouw Nicole een eigen toko
in Rijswijk: Toko Kediri. Zijn moeder
fungeert als tokocoach en steun en
toeverlaat. 'Ik heb Rick tot professor
in gerechten opgeleid', lacht ze.
Bij Toko Kediri is Rick de kok en
helpt Nicole de klanten in de winkel.
Nicole is geen Indische. 'Mijn
Nederlandse afkomst komt mij bij
het omgaan met Wanten vaak goed
van pas', stelt Nicole. 'Ik help
Nederlandse mensen regelmatig over
de drempel bij het proeven van
gerechten die zij niet kennen. Omdat
ik uit mijn eigen ervaringen kan put
ten, nemen zij mijn adviezen graag
aan. Ik vertel Wanten bijvoorbeeld dat
ik tahoe eerst ook maar sponzige din
getjes vond die mij niet lekker leken.
Toko's in Ned
door Bettina van de Kar
s
«i
"Q
0)
O
OS
30