n a Ik weet dat ze van 'zoet' houden dus dan moet het iets van koekjes worden. Op de pasar in Den Haag heb ik tijdens het uitdelen van de Indische koeken ook een aantal mensen beloofd om de recepten van de koeken eens in Moesson te zetten. Dus ik sla zo twee vliegen in één klap. Deze keer drie recepten voor Indische koeken. Ze zijn niet zo moeilijk te maken, maar u moet wel geduld hebben. Het resultaat is lekker en het ziet er kleurig uit. Kue bendera Jakarta (vlaggenkoek) Ingrediënten: 1 pakje hunkuemeel 1 blik kokosmelk van 400 ml 6 dl water 3 zakjes vanillesuiker 300 gram witte basterdsuiker snufje zout blauwe en rode kleurstof een paar druppels frambozen- essence Bereidingswijze: Vermeng het hunkuemeel met de kokosmelk en het water in een ruime kom. Voeg dan de vanillesuiker, de basterdsuiker en een snufje zout toe en roer het nogmaals goed. Verdeel het mengsel over drie pannen. Laat de inhoud van één pan wit. Kleur de inhoud van de tweede pan met een paar druppels rode kleurstof en een paar druppels frambozenessence en voeg aan de inhoud van de derde pan een paar druppels blauw toe. Spoel een springvorm af met koud water. Kook eerst het rode mengsel tot een dikke pap onder voortdurend roeren. Giet het over in de spring vorm. Kook daarna het witte meng sel op dezelfde wijze en giet het op het rode mengsel in de springvorm. Kook op dezelfde wijze het blauwe mengsel en giet dit weer op het witte mengsel in de springvorm. Laat de koek afkoelen en koud worden in de koelkast. Keer de koek om op een platte schaal of bord en snijd hem in plakken. U ziet: een koek in rood, wit en blauw, de kleuren van de Nederlandse vlag. Kue talam Jakarta Ingrediënten voor de witte lagen: 1 pakje hunkuemeel 1 blikje kokosmelk van 400 ml 4 dl water 200 gram witte basterdsuiker 3 zakjes vanillesuiker snufje zout Ingrediënten voor de bruine laag: V2 pakje hunkuemeel 2 dl kokosmelk uit blik 2 dl water 3 zakjes vanillesuiker snufje zout 3 schijfjes gula Jawa V2 dl water Bereidingswijze: Bekleed eerst een springvorm van 24 cm met aluminiumfolie. Meng voor de witte lagen in een ruime kom: 1 pakje hunkuemeel, kokosmelk, water, suiker, vanillesuiker en een snufje zout en verdeel dit over 2 pannen. Meng voor het bruine laagje: 1/2 pakje hunkuemeel, kokosmelk, water, vanillesuiker en zout. Laat in een pannetje de gula Jawa met water smelten en laat het even afkoelen. Voeg dit dan bij het mengsel en roer alles goed door elkaar. Zet nu een pan met het witte beslag op het vuur en kook dit onder voortdurend roe ren tot een dikke pap. Giet het mengsel over in de springvorm. Kook dan het bruine beslag tot een dikke pap en giet dit over het witte deel in de springvorm. Kook daarna de tweede pan met wit beslag tot een dikke pap en giet dit over het bruine deel. Laat de koek goed afkoelen en zet de springvorm enke le uren in de koelkast zodat de koek goed koud kan worden. Keer de koek om op een platte schaal of bord en snijd hem in plakjes of puntjes. Kue pisang Jakarta Ingrediënten: 1 pakje hunkuemeel 1 blik kokosmelk van 400 ml 3 dl water 3 zakjes vanillesuiker snufje zout 100 gram witte basterdsuiker 2 zeer rijpe pisang tanduk (zwarte pisang) Bereidingswijze: Bekleed eerst een springvorm van 18-20 cm met aluminiumfolie en zet dit klaar. Vermeng in een ruime pan hunkuemeel, kokosmelk, water, vanillesuiker, zout en suiker. Pel de pisangs, snijd ze in zeer kleine stuk jes en voeg ze aan het beslag toe. Zet de pan op het vuur en kook het beslag onder voortdurend roeren tot een dikke pap. Giet dan het mengsel over in de springvorm en laat het afkoelen. Zet de springvorm enkele uren in de koelkast om de koek goed koud te laten worden. Keer de koek om op een platte schaal of bord en snijd hem in plakjes of puntjes. Deze drie recepten staan ook in mijn boek Selamat Makan. Tot de volgende maand. 48 ste jaargang - nummer 3 - september 2003 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 11