c
u
L
Met de kerstdagen voor de deur en met de vraag: 'Wat gaan we koken voor de kerst',
herinner ik me dat ik u beloofd heb een kerstmenu te geven. Dus deze maand geen
verhaaltje. Misschien een idee om een kleine rijsttafel te maken, en wanneer u veel
mensen verwacht is een mooie, feestelijk gedecoreerde buffettafel ook leuk.
Dan kan iedereen zelf opscheppen. Wat dacht u van Nasi Gurih met bijgerechten?
Ik wens u succes met de bereiding en fijne kerstdagen!
door Ciska Cress
Nasi Gurih Jawa
Ingrediënten:
750 gram rijst
7 1/2 dl santen of
1 blik kokosmelk van 400 ml
3 1/2 dl water
2 sliertjes daun pandan
2 blaadjes daun salam
2 sprieten serai
zout naar smaak
Voor de garnering:
2 eieren voor 1 omelet
1/2 komkommer
2 tomaten
4 takjes selderie
Bereidingswijze:
Was de rijst totdat het water helder
blijft. Voeg dan de santen, pandan,
salam, serai en zout toe. Zet de pan
op het vuur en roer af en toe, totdat
de santen is verdampt. Laat de rijst
ongeveer 10 minuten rusten en
stoom hem daarna gedurende
30 minuten in een rijststomer.
Maak ondertussen van de eieren
een omelet en snijd dit in dunne
reepjes, was de komkommer en
snijd er dunne plakjes van. Was de
tomaten en snijd ze in partjes, was
en hak de selderie fijn. Serveer de
rijst op een platte schaal en verwij
der de blaadjes en serai. Garneer
het met omeletreepjes, komkommer
en tomaat. Strooi de selderie er het
laatst op. Serveer bij deze geurige
rijst de volgende gerechten:
Semur Daging Jakarta:
Ingrediënten:
4 aardappelen
3 dl slaolie om te frituren
500 gram mager rundvlees
2 rode uien
3 teentjes knoflook
200 gram margarine
3 dl water
3 eetlepels kecap manis
2 tomaten
Bumbu:
1 stukje lengkuas van 2 cm
1 schijfje gula Jawa
2 blaadjes daun salam
5 kruidnagels
1 theelepel nootmuskaat
zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Schil en was de aardappelen en
snijd ze in schijfjes. Verhit de olie in
een wadjan en frituur de aardappel
schijfjes lichtbruin. Laat ze uitlek
ken. Snijd het vlees in kleine stukjes.
Pel de uien en de knoflook en haal
het velletje van de lengkuas. Wrijf
deze 3 ingrediënten met de gula
Jawa fijn in een cobek of maal alles
in een foodprocessor fijn. Laat de
margarine in een pan smelten totdat
het bruist en fruit eerst het vlees
lichtbruin en daarna het fijngewre
ven of gemalen mengsel. Voeg de
overige bumbu erbij en daarna het
water. Breng het geheel aan de
kook. Voeg de kecap toe. Was de
tomaten, snijd ze in kleine stukjes en
voeg ze ook toe. Laat het geheel
ongeveer 2 uur op een zacht vuur
sudderen totdat het vlees zacht is
geworden en de saus iets ingedikt is.
Voeg op het laatst de gebakken
aardappelen toe en roer het voor
zichtig. Verwijder voor het opdienen
de salam en de kruidnagels.
Ayam Opor Palembang:
Ingrediënten:
1 kip van ruim 1 kg
2 rode uien
3 teentjes knoflook
1/2 dl slaolie
1 blikje kokosmelk van 400 ml
2 dl water
12
moessQn
Kerstmenu