c u L Met de kerstdagen voor de deur en met de vraag: 'Wat gaan we koken voor de kerst', herinner ik me dat ik u beloofd heb een kerstmenu te geven. Dus deze maand geen verhaaltje. Misschien een idee om een kleine rijsttafel te maken, en wanneer u veel mensen verwacht is een mooie, feestelijk gedecoreerde buffettafel ook leuk. Dan kan iedereen zelf opscheppen. Wat dacht u van Nasi Gurih met bijgerechten? Ik wens u succes met de bereiding en fijne kerstdagen! door Ciska Cress Nasi Gurih Jawa Ingrediënten: 750 gram rijst 7 1/2 dl santen of 1 blik kokosmelk van 400 ml 3 1/2 dl water 2 sliertjes daun pandan 2 blaadjes daun salam 2 sprieten serai zout naar smaak Voor de garnering: 2 eieren voor 1 omelet 1/2 komkommer 2 tomaten 4 takjes selderie Bereidingswijze: Was de rijst totdat het water helder blijft. Voeg dan de santen, pandan, salam, serai en zout toe. Zet de pan op het vuur en roer af en toe, totdat de santen is verdampt. Laat de rijst ongeveer 10 minuten rusten en stoom hem daarna gedurende 30 minuten in een rijststomer. Maak ondertussen van de eieren een omelet en snijd dit in dunne reepjes, was de komkommer en snijd er dunne plakjes van. Was de tomaten en snijd ze in partjes, was en hak de selderie fijn. Serveer de rijst op een platte schaal en verwij der de blaadjes en serai. Garneer het met omeletreepjes, komkommer en tomaat. Strooi de selderie er het laatst op. Serveer bij deze geurige rijst de volgende gerechten: Semur Daging Jakarta: Ingrediënten: 4 aardappelen 3 dl slaolie om te frituren 500 gram mager rundvlees 2 rode uien 3 teentjes knoflook 200 gram margarine 3 dl water 3 eetlepels kecap manis 2 tomaten Bumbu: 1 stukje lengkuas van 2 cm 1 schijfje gula Jawa 2 blaadjes daun salam 5 kruidnagels 1 theelepel nootmuskaat zout en peper naar smaak Bereidingswijze: Schil en was de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Verhit de olie in een wadjan en frituur de aardappel schijfjes lichtbruin. Laat ze uitlek ken. Snijd het vlees in kleine stukjes. Pel de uien en de knoflook en haal het velletje van de lengkuas. Wrijf deze 3 ingrediënten met de gula Jawa fijn in een cobek of maal alles in een foodprocessor fijn. Laat de margarine in een pan smelten totdat het bruist en fruit eerst het vlees lichtbruin en daarna het fijngewre ven of gemalen mengsel. Voeg de overige bumbu erbij en daarna het water. Breng het geheel aan de kook. Voeg de kecap toe. Was de tomaten, snijd ze in kleine stukjes en voeg ze ook toe. Laat het geheel ongeveer 2 uur op een zacht vuur sudderen totdat het vlees zacht is geworden en de saus iets ingedikt is. Voeg op het laatst de gebakken aardappelen toe en roer het voor zichtig. Verwijder voor het opdienen de salam en de kruidnagels. Ayam Opor Palembang: Ingrediënten: 1 kip van ruim 1 kg 2 rode uien 3 teentjes knoflook 1/2 dl slaolie 1 blikje kokosmelk van 400 ml 2 dl water 12 moessQn Kerstmenu

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 12