N
A
R
Bumbu:
1 stukje lengkuas van 2 cm
2 kemirinootjes
2 blaadjes daun salam
2 blaadjes juruk purut
1 spriet serai
2 theelepels ketumbar
1 theelepel jinten
2 schijfjes gula Jawa
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Maak de kip schoon en snijd hem in
6 stukken. Pel de uien en knoflook
en haal het velletje van de lengkuas.
Wrijf deze 3 ingrediënten en de
kemirinootjes fijn in een cobek of
maal ze in een foodprocessor fijn.
Verhit de olie in een wadjan en fruit
het mengsel en de overige bumbu
licht totdat de gula Jawa is gesmol
ten. Voeg de kokosmelk en het water
toe en laat het even borrelen. Leg
dan de stukken kip in de saus en
laat het geheel ongeveer 30 minuten
op een zacht vuur sudderen. Draai
de stukken kip om en voeg eventu
eel water toe wanneer dit verdampt
is. Laat het nogmaals 30 minuten
sudderen en verwijder voor het
opdienen de blaadjes en de serai.
Tahu Ragi Jakarta:
Ingrediënten:
1 tahu
3 dl slaolie om te frituren
3 sjalotten
2 teentjes knoflook
1/2 dl slaolie
2 theelepels asam
1 dl water
2 eetlepels kecap manis
200 gram geraspte kokos
Bumbu:
1 stukje lengkuas van 2 cm
3 kemirinootjes
1 schijfje gula Jawa
2 blaadjes salam
3 blaadjes daun juruk purut
2 theelepels ketumbar
1 theelepel jinten
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Snijd de tahu in dikke plakken en
daarna in dobbelsteentjes. Verhit de
olie in een wadjan en frituur hierin
de tahu goudbruin. Laat de tahu
uitlekken. Pel de sjalotten en
knoflook, haal het velletje van de
lengkuas en wrijf deze 3 ingrediën
ten met de kemirinootjes en de gula
Jawa fijn in een cobek. Verhit 0,5 dl
slaolie in een wadjan en fruit het
mengsel en de overige bumbu licht.
Voeg dan de asam, het water en de
kecap toe en roer totdat het water is
verdampt. Voeg dan de geraspte
kokos toe en blijf roeren totdat de
kokos droog is geworden.
Voeg dan de gebakken tahu erbij
en roer het geheel nogmaals goed.
Verwijder voor het opdienen de
blaadjes salam en juruk purut.
Sambal Cabe Hijau:
Ingrediënten:
10 groene lomboks
2 groene tomaten
5 sjalotten
5 teentjes knoflook
1 dl slaolie
2 theelepels terasi
2 theelepels suiker
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Verwarm een stomer ongeveer 10
minuten voor. Was de lomboks, haal
de steeltjes er af en was de tomaten.
Doe alles héél in de stomer en
stoom ze ongeveer 10 minuten.
Laat ze daarna afkoelen. Pel de
sjalotten en knoflook en wrijf ze fijn
in een cobek. Snijd de lomboks en
tomaten kleiner en wrijf ze mee of
maal alles fijn in een foodprocessor.
Verhit de olie in een wadjan en fruit
het mengsel licht. Voeg de terasi,
suiker en zout toe en fruit dit even
eens mee. Laat het op een zacht
vuur ongeveer 15 minuten sudderen
totdat de olie boven komt drijven.
Doe de sambal over in een schaaltje
en laat het afkoelen. Serveer bij de
maaltijd een schaaltje lalap ketimun
of acar ketimun.
13
48ste jaargang - nummer 6 - december 2003