N A R Bumbu: 1 stukje lengkuas van 2 cm 2 kemirinootjes 2 blaadjes daun salam 2 blaadjes juruk purut 1 spriet serai 2 theelepels ketumbar 1 theelepel jinten 2 schijfjes gula Jawa zout naar smaak Bereidingswijze: Maak de kip schoon en snijd hem in 6 stukken. Pel de uien en knoflook en haal het velletje van de lengkuas. Wrijf deze 3 ingrediënten en de kemirinootjes fijn in een cobek of maal ze in een foodprocessor fijn. Verhit de olie in een wadjan en fruit het mengsel en de overige bumbu licht totdat de gula Jawa is gesmol ten. Voeg de kokosmelk en het water toe en laat het even borrelen. Leg dan de stukken kip in de saus en laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuur sudderen. Draai de stukken kip om en voeg eventu eel water toe wanneer dit verdampt is. Laat het nogmaals 30 minuten sudderen en verwijder voor het opdienen de blaadjes en de serai. Tahu Ragi Jakarta: Ingrediënten: 1 tahu 3 dl slaolie om te frituren 3 sjalotten 2 teentjes knoflook 1/2 dl slaolie 2 theelepels asam 1 dl water 2 eetlepels kecap manis 200 gram geraspte kokos Bumbu: 1 stukje lengkuas van 2 cm 3 kemirinootjes 1 schijfje gula Jawa 2 blaadjes salam 3 blaadjes daun juruk purut 2 theelepels ketumbar 1 theelepel jinten zout naar smaak Bereidingswijze: Snijd de tahu in dikke plakken en daarna in dobbelsteentjes. Verhit de olie in een wadjan en frituur hierin de tahu goudbruin. Laat de tahu uitlekken. Pel de sjalotten en knoflook, haal het velletje van de lengkuas en wrijf deze 3 ingrediën ten met de kemirinootjes en de gula Jawa fijn in een cobek. Verhit 0,5 dl slaolie in een wadjan en fruit het mengsel en de overige bumbu licht. Voeg dan de asam, het water en de kecap toe en roer totdat het water is verdampt. Voeg dan de geraspte kokos toe en blijf roeren totdat de kokos droog is geworden. Voeg dan de gebakken tahu erbij en roer het geheel nogmaals goed. Verwijder voor het opdienen de blaadjes salam en juruk purut. Sambal Cabe Hijau: Ingrediënten: 10 groene lomboks 2 groene tomaten 5 sjalotten 5 teentjes knoflook 1 dl slaolie 2 theelepels terasi 2 theelepels suiker zout naar smaak Bereidingswijze: Verwarm een stomer ongeveer 10 minuten voor. Was de lomboks, haal de steeltjes er af en was de tomaten. Doe alles héél in de stomer en stoom ze ongeveer 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen. Pel de sjalotten en knoflook en wrijf ze fijn in een cobek. Snijd de lomboks en tomaten kleiner en wrijf ze mee of maal alles fijn in een foodprocessor. Verhit de olie in een wadjan en fruit het mengsel licht. Voeg de terasi, suiker en zout toe en fruit dit even eens mee. Laat het op een zacht vuur ongeveer 15 minuten sudderen totdat de olie boven komt drijven. Doe de sambal over in een schaaltje en laat het afkoelen. Serveer bij de maaltijd een schaaltje lalap ketimun of acar ketimun. 13 48ste jaargang - nummer 6 - december 2003

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 13