Pascal Jalhaij is een van de bekendste chef-koks van Nederland. In twee jaar tijd ontving hij twee Michelin-sterren. Een unieke prestatie. Toch is de jonge kunstenaar niet van plan mee te gaan in de gekte rond zijn persoon. Daar is hij te veel een levensgenieter voor. 'Die deken van romantiek, dat ik iedere dag weer genieten mag van de omgeving waar ik ben.' In Nederland zijn maar vijf restau rants met twee Michelin-sterren. Een van die vijf is restaurant Vermeer aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Frans Leidelmeijer en ik gaan op bezoek bij de topkok die het restaurant in korte tijd zo'n enorm aanzien heeft gegeven, Pascal Jalhaij. We worden ontvangen op de plaats waar hij zes dagen in de week en zestien uur per dag leeft: in de keuken. Eén ding valt bij binnen komst direct al op. Jalhaij voldoet niet aan het stereotype beeld van de grote, dikke chef-kok die zijn personeel voortdurend uitkaffert. 'Ik ben wel heel gedreven, fanatiek zelfs,' zegt Jalhaij, 'maar ik zal nooit iemand schofferen.' Om ons heen bereiden koks en assistenten in alle rust de gerechten voor de avond voor. Voor Frans en mij wordt in de tussentijd gezorgd alsof we de meest prestigieuze culinaire recensenten zijn. We krijgen allerlei uitgelezen gerechtjes voorgeschoteld - met toe lichting van de chef - en ons glas wijn is geen moment leeg. Jalhaij luistert aandachtig en praat met een zacht, Limburgs accent. Vol geestdrift vertelt hij over het vak dat zijn leven beheerst. Over het snelle succes, blijkt al gauw, heeft hij zelf gemengde gevoelens. Jalhaij: 'Dat is geen bescheidenheid. Ik probeer mezelf alleen te bescher men, omdat ik liever een lange dan een snelle carrière heb. Ik wil geen hype of trend zijn, maar iets blijvends maken. Ik heb mijn eigen keuken gecreëerd en hoop daar nog heel lang mee verder te kunnen gaan. Een kookprogramma op televisie is dan ook niets voor mij. Wel ben ik inmiddels met mijn tweede boek bezig. Dat moet een mooi naslagwerk worden voor leer lingen, een samensmelting van wetenschap en romantiek. Ik hou van doceren. Dat kan niet op tv.' Je bent nog maar 34 jaar. Hoe groot is de druk als je op zo'n jonge leeftijd al zoveel bereikt hebt? 'Het is wel snel gegaan, twee sterren in twee jaar. Ik heb wel eens gedacht: wat nu? Maar op dit moment lijkt het me waarschijnlijker dat ik er nog één bijkrijg, dan dat ik er één kwijt raak. En toch, als ik over tien jaar mijn derde Michelin- ster heb, zou ik dat niet erg vinden. Als je in deze positie terechtkomt, wordt er ineens van allerlei kanten aan je getrokken, iedereen wil aan je verdienen. Er zijn mij bedragen geboden die niet misselijk zijn. Maar stel dat ik daar op in zou gaan, wat wordt er dan van me verwacht? Dat ik in een volgend restaurant weer in twee jaar tijd twee sterren krijg? Of drie, in drie jaar? Daar wil ik heel voorzichtig mee omgaan. Ik wil graag koesteren wat ik heb.' Waar word je door geïnspireerd? 'Ik ga niet op verkenning bij collega koks. Je kunt leren van elkaar, maar ik wil geen kopie worden van een kok. Dan ga ik net zo lief op de —I door Geert Onno Prins ■O <1 8> 48ste jaargang - nummer 6 - december 2003 33

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 33