Zeedijk eten bij een Chinees, een Keniaan of een Spanjaard. Dan kom je smaken tegen waar je ver steld van kunt staan. Ik word door alles om me heen geïnspireerd. Wat een surrealist als Salvador Dali met zijn schilderijen deed, dat probeer ik in de keuken: desoriënteren, ver rassen en toch met vakmanschap werken binnen een traditie. Ik word vooral geïnspireerd door kleurrijke personen, door gedreven en gekke mensen. Door de bevlogenheid waarmee iemand met zijn vak bezig kan zijn, niet stil kan zitten, altijd bezig met denken.' Je kunt zelf ook niet stilzitten? 'Hoewel ik me prima op mijn gemak voel met mezelf en kalm van binnen ben, staan mijn gedachten zelden stil. Ik kan daar niets aan doen. Anderen, heb ik gemerkt, worden daar nog wel eens nerveus van. Ik slaap zelden - twee a drie uur per nacht - en ik maak voortdurend aantekeningen. Ik moet mijn tweede boek nog voltooien, maar ben al met een derde bezig. Ik schrijf vooral 's nachts.' Heb je dan nog wel tijd voor een privé-leven? 'Ik heb mijn vriendin in de horeca leren kennen, dus zij weet precies welke discipline vereist is. Zij gaat daar voor negentig procent voor en natuurlijk moet ik tien procent weerstand hebben. We hebben samen een zoontje, Tim, maar ik zie mijn souschef meer dan mijn gezin. Hier, in de keuken, werken we met een hele jonge brigade. Op een gegeven moment hoop ik dat we een heel sterk team hebben opgebouwd. Misschien dat ik dan een dag extra vrij kan nemen, 's Zondags zijn we gesloten. Die dag reserveer ik voor mijn vriendin en ons zoontje. Tim is geboren toen ik mijn eerste ster kreeg. Hij was de andere en die kunnen ze me nooit meer afnemen.' Je aarzelde geen moment toen we je voor een interview vroegen. 'Ik voel me heel vereerd om door Moesson te worden gevraagd, hoewel mijn achtergrond tot nog toe niet sterk bij me heeft geleefd. Maar mijn broer! Mijn broer is een echte trotse Indo. En mijn ouders gaan wel vier keer per jaar naar Indonesië. Ik ken al hun verhalen van binnen en bui ten. Ik heb nooit de aandrang gevoeld om naar Indonesië te gaan. Maar nu heeft mijn vader tegen me gezegd: over drie jaar gaan we met z'n allen. Dan is Tim vier. Daar ver heug ik me wel op.' Is je Indische achtergrond nog van invloed geweest op watje nu doet? 'Dat zal ik je vertellen. Vanaf mijn zevende wilde ik koken, maar ik heb nooit belangstelling voor Indisch koken gehad. Wel keek ik altijd met mijn oma mee, maar dat was omdat er gekóókt werd, niet omdat ze Indisch eten klaarmaakte. Ik begreep niet hoe sommige dingen opgezet konden worden en pas de dag erna lekker waren. Ik vond en vind het geweldig om mijn oma te zien koken, maar van de filosofie moessQn 34

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 34