Zeedijk eten bij een Chinees, een
Keniaan of een Spanjaard. Dan
kom je smaken tegen waar je ver
steld van kunt staan. Ik word door
alles om me heen geïnspireerd. Wat
een surrealist als Salvador Dali met
zijn schilderijen deed, dat probeer
ik in de keuken: desoriënteren, ver
rassen en toch met vakmanschap
werken binnen een traditie. Ik word
vooral geïnspireerd door kleurrijke
personen, door gedreven en gekke
mensen. Door de bevlogenheid
waarmee iemand met zijn vak bezig
kan zijn, niet stil kan zitten, altijd
bezig met denken.'
Je kunt zelf ook niet stilzitten?
'Hoewel ik me prima op mijn
gemak voel met mezelf en kalm van
binnen ben, staan mijn gedachten
zelden stil. Ik kan daar niets aan
doen. Anderen, heb ik gemerkt,
worden daar nog wel eens nerveus
van. Ik slaap zelden - twee a drie
uur per nacht - en ik maak
voortdurend aantekeningen. Ik moet
mijn tweede boek nog voltooien,
maar ben al met een derde bezig.
Ik schrijf vooral 's nachts.'
Heb je dan nog wel tijd voor
een privé-leven?
'Ik heb mijn vriendin in de horeca
leren kennen, dus zij weet precies
welke discipline vereist is. Zij gaat
daar voor negentig procent voor
en natuurlijk moet ik tien procent
weerstand hebben. We hebben
samen een zoontje, Tim, maar ik zie
mijn souschef meer dan mijn gezin.
Hier, in de keuken, werken we met
een hele jonge brigade. Op een
gegeven moment hoop ik dat we
een heel sterk team hebben
opgebouwd. Misschien dat ik dan
een dag extra vrij kan nemen,
's Zondags zijn we gesloten.
Die dag reserveer ik voor mijn
vriendin en ons zoontje. Tim is
geboren toen ik mijn eerste ster
kreeg. Hij was de andere en die
kunnen ze me nooit meer afnemen.'
Je aarzelde geen moment toen we je
voor een interview vroegen.
'Ik voel me heel vereerd om door
Moesson te worden gevraagd, hoewel
mijn achtergrond tot nog toe niet
sterk bij me heeft geleefd. Maar mijn
broer! Mijn broer is een echte trotse
Indo. En mijn ouders gaan wel vier
keer per jaar naar Indonesië. Ik ken
al hun verhalen van binnen en bui
ten. Ik heb nooit de aandrang
gevoeld om naar Indonesië te gaan.
Maar nu heeft mijn vader tegen me
gezegd: over drie jaar gaan we met
z'n allen. Dan is Tim vier. Daar ver
heug ik me wel op.'
Is je Indische achtergrond nog van
invloed geweest op watje nu doet?
'Dat zal ik je vertellen. Vanaf mijn
zevende wilde ik koken, maar ik heb
nooit belangstelling voor Indisch
koken gehad. Wel keek ik altijd met
mijn oma mee, maar dat was omdat
er gekóókt werd, niet omdat ze
Indisch eten klaarmaakte.
Ik begreep niet hoe sommige dingen
opgezet konden worden en pas de
dag erna lekker waren. Ik vond en
vind het geweldig om mijn oma te
zien koken, maar van de filosofie
moessQn
34