Ciska Cress; een leven lang koken DOOR SHEILA VAN RHOON FOTOGRAFIE SHEILA VAN RHOON De boeken van Ciska Cress zijn voor iedereen die ook maar iets over de Indische keuken wil weten, een must. Haar eerste boekje Kleine gerechten uit de Indische keuken, is nog steeds een hit. Bij de grote boekhandels hoort ze thuis in de top van bestverkochte (culi naire) boeken. Lezers van Moesson kennen haar natuurlijk al lang van haar maandelijkse kookrubriek. Ciska Cress (Jakarta, 1950) stond al op haar achtste naast haar moeder in de keuken om alles af te kijken. Jaren later, in 1986, verscheen haar eerste boekje met uitsluitend recepten van haar moeder. 'Terwijl ik vroeger nooit een kookboek kon lezen, ik vond die termen zo moeilijk, raar hè.' Samen met haar ouders, zus Sunny en broer Richard (schrijver van het bekende boekje Petjoh) kwam Ciska in 1956 naar Holland, Haarlem om precies te zijn. Ze ging naar de lagere school en de mulo. Cress: 'Ik was een praktijkmens, zat meer bij mijn moeder in de keuken dan dat ik huiswerk maakte. En als mijn moeder ziek was hielp ik haar met koken. Na mijn school ging ik werken op een kantoor bij VNU-Spaarnestad en ik deed de administratie bij verhuisbedrijven. Het was echt een mannenwereld, heel leuk.' Cress kookte altijd al graag, maakte ook wel eens pasteitjes en loempia's voor de voetbalclub van haar man, met wie ze trouwde toen ze eenentwintig was. Ze begon te koken voor feestjes, kreeg bestellingen, maakte koude buffetten voor feestavonden. 'Het ging van mond tot mond en ik vond het leuk om te doen. Maar steeds meer mensen wilden weten hoe je iets moest maken; ik werd er elke dag over gebeld. Toen vroeg mijn vriendin waarom ik geen kookschool begon. Het probleem was alleen dat je dan met maten moest werken: een theelepel zout, een lepel kunyit, twee centime ter laos. En dat deed ik niet. Ik werkte altijd met de recepten van mijn moeder, je weet wel, een beetje dit en een beetje dat.' Pasar malam 'Ik was zesentwintig jaar toen ik voor mezelf begon. We woonden inmiddels in Heemstede, en in het sociaal cultureel centrum gaf ik de eerste kooklessen. Dat is in 1978 geweest. Ik denk dat ik in een goede tijd begon, want er was veel vraag naar Indisch koken. Wel was ik verplicht alle recepten van mijn moeder uit te werken en op papier te zetten.' De stap naar een kookboek was snel gemaakt, en Johannes van Dam, een van dé culinair journalisten van Nederland, hielp Cress een uitgeverij te vinden voor haar eerste boekje: Kleine gerechten uit de Indische keuken. Snel achter elkaar verschenen De Indische keuken en De Vegetarische keuken. En in de tussentijd begonnen ook de pasar malams. Cress: 'Weetje, die pasars zijn zo verslavend. Het is echt de kick van: red je het of red je het niet. Het gaat om de voorberei ding, het koken, een paar dagen van tevoren stressen, dat is leuk. En dan het verkopen: maak je winst of verlies.' 'Het is ook wel eens de mist ingegaan. Op onze eerste beurs in Haarlem werden honderdduizend bezoekers gegarandeerd. We januari 2004

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 37