RECEPTUUR, STYLING, FOTOGRAFIE NELLEKE LAUNSPACH Nelleke heeft iets uitgevist... Dit visgerecht bestaat uit een vis die bedekt wordt met een dikke brij van kruiden. Er zijn verschillende manie ren van bereiden. De rauwe vis met de kruiden kan verpakt worden in bana nenblad en eerst worden gestoomd en vervolgens geroosterd op een barbecue. Een andere mogelijkheid is om de vis eerst in olie te bakken en dan met de kruiden te stomen of te roosteren. Ook kan gestoomde vis gebruikt worden. De receptuur van de kruiden voor pepesan kan variëren: soms wordt er voor het volume en de stevigheid kemiri in verwerkt, soms santen of tempeh. Vaste bestanddelen die de zo typerende, pittig frisse smaak verlenen zijn zout, rode pepers, uien en djeruk purut, citroenblaadjes. Vooral die blaadjes geven de vis een heer lijke smaak. Ik ben op zoek gegaan naar verschillende recepten voor Ikan Pepesan maar ongetwijfeld heeft u er in uw familie weer een eigen versie van. Voor de volgende drie recepten ben ik steeds uit gegaan van verse makreel. Die is makkelijk te verkrijgen en neemt de smaken van de verschillende krui den goed op. Ikan Pepesan smaakt het lekkerst bij gekookte witte rijst. Het gerecht kan een dag van tevoren bereid worden. Dan volstaat het om het gerecht nog even in een stoompan te ver warmen. Ikan Pepesan kan na de bereiding goed ingevroren worden. Ook nu weer heeft mijn moeder de recepten kritisch bekeken, ze vond het jammer dat ik de vissen niet in bananenblad had gefotogra feerd. Dat heb ik wel gedaan, 5 maar de kleuren kwamen niet g zo goed over dus heb ik die foto's niet naar de redactie "5 gestuurd, o C TO -O Nelleke Launspach 40 moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 40