Het recept Pepesan menado Ikan Pepesan met santen (voor 2 personen) Voor het gemak heb ik de ingrediënten in genummerde gedeeltes opgesplitst. Voor de ervaren kokers en kooksters is dit niet nodig, maar juist voor de beginnende 'chef' is het handig om eerst alles klaar te zetten en ver volgens met de bereiding te beginnen. Ingrediënten makreel tamarindepasta zout 2. rode lomboks stukje trassie uien kemirinoten stukje gula djawa 3. zonnebloem olie 4. dikke santen djeruk purut 5. 2 x bananenblad 2 stuks, zonder kop, schoongemaakt 1 eetlepel 1 theelepel 3, in stukjes gesneden passend in een theelepel 1, in stukjes gesneden 6 stuks passend in een eetlepel 2 eetlepels 1 dl. 5 blaadjes, het liefst vers, anders gedroogd goed gewassen en verdeel het kruidenmengsel over de vissen vouw de pakjes dicht en stoom ze gaar in de oven gedurende 30 a 45 minuten serveer de vis met gekookte witte rijst. Bereidingswijze: zie vorige recept Pepesan Ikan uit Menado (2 personen) Deze bereiding geeft een meer vochtige saus door de tomaat die is toegevoegd. De ingredi ënten worden ook wat fijner gemalen. geblancheerd in kokend Javaanse Ikan Pepesan (2 personen) 1. makreel 2 stuks, zonder kop, water (10 sec) of een Bij deze bereiding wordt de vis eerst in olie schoongemaakt groot stuk aluminium- gebakken en de djeruk purut blaadjes meege- tamarindepasta 1 eetlepel folie malen of -gewreven in het kruidenmengsel. zout 1 theelepel Door de toevoeging van ketoembar, knoflook 2. rode lomboks 3, in stukjes gesneden Bereidingswijze: en djinten en het vervangen van de kemirino stukje trassie passend in een theelepel verwarm een oven voor op 150 C. ten met tempeh, en het weglaten van santen tomaat 1 spoel de makrelen goed af, van binnen en ontstaat een iets andere smaak. uien 1, in stukjes gesneden van buiten en dep ze droog met sjalotjes 3, in stukjes gesneden keukenpapier 1. makreel 2 stuks, zonder kop, koenjit 1 theelepel wrijf het binnenste in met een mengsel schoongemaakt en kemiri 6 stuks van zout en tamarinde niet te groot jahe gemberwortel, 1 stuk Meng de kruiden die onder 2. staan in een tamarindepasta 1 eetlepel van 5 cm keukenmachine tot een brij die niet al te zout 1 theelepel koenjit blad 2 verse, indien niet fijn is van structuur of wrijf alles fijn in een ruim olie om de vis eerst in te bakken verkrijgbaar dan weglaten tjobeh 2. rode lomboks 3, in stukjes gesneden djeruk purut Fruit alles gedurende 2 minuten in de hete stukje trassie passend in een theelepel blaadjes 2 verse olie uien r, in stukjes gesneden 3. zonnebloem olie 2 eetlepels voeg de ingrediënten die onder 4 staan toe knoflook 1 teentje 4. kemangi blaadjes citroen basilicum haal het mengsel van het vuur en laat het ketoembar 1,5 theelepel 2 x bananenblad goed gewassen en afkoelen koenjit 1 theelepel geblancheerd in kokend blancheer het bananenblad gedurende 10 tempeh 1/3 blok, rauw gebruiken water (10 sec) of een sec in kokend water zodat het soepel stukje gula djawa passend in een eetlepel groot stuk aluminium wordt of vouw een stevige rechthoek van djeruk purut folie het aluminiumfolie blaadjes 2 verse leg er een flinke eetlepel van het kruiden 3. zonnebloemolie 2 eetlepels Bereidingswijze: zie hierboven, maar verdeel mengsel op 4. 2 x bananenblad goed gewassen en de kemangi blaadjes over de kruidenpasta leg daarop de makreel, neem voor elke geblancheerd in alvorens het bananenblad of de folie dicht te makreel een apart stuk bananenblad of folie kokend water (10 sec) of vouwen. zet zonodig het blad vast met een cocktail een groot stuk prikker of satéstokje aluminiumfohe maart 2004 41

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 41