RECEPTUUR, STYLING, FOTOGRAFIE NELLEKE LAUNSPACH
Nelleke
draait de
rollen om
Voordat ik begin met de uitleg over hoe je
lemper maakt nodig ik u allemaal uit om
lemper te komen proeven tijdens de Pasar
Malam Besar in Den Haag, van 18.30 tot 19.30
uur in het Kooktheater, op woensdag 9 juni. Dan
zal ik vertellen over mijn boek Een hutkoffer vol
receptende culinaire erfenis van mijn Indische oma en
een grote lemper maken, op een andere wijze dan hierna
beschreven. Die serveer ik koud, in kleine stukjes, als klein hapje.
Trouwens, de hele Pasar Malam Besar is leuk. Zelf ga ik natuurlijk overal
een kijkje nemen en als het goed is, zal ik ook nog ergens in de buurt
van het Kooktheater mijn boek voor u signeren.
Lempers zijn heerlijke rijstrolletjes die worden gemaakt van kleefrijst
(ketan) en santen. Het is een heel werk en het vereist veel geduld. Lem
per kan heel goed ingevroren worden bewaard, maar meestal komt
dat er niet van. Ze zijn veel te lekker en verdwijnen als sneeuw voor de
zon voordatje er erg in hebt. Vroeger werd de lemper in bananenblad
gerold. Nu wordt plastic folie gebruikt en zelfs
de magnetron om ze door en door te verhitten
voordat ze worden geserveerd. Koud vind ik ze
ook wel lekker maar gestoomde lempers in een
rieten stoommandje zijn het lekkerst. O
Nelleke Launspach