Het recept
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Serveren:
omhulsel:
500 gram kleefrijst (ketan)
5 dl. santen
vulling:
j. 500 gram kipfilet
2. 6 sjalotjes
4teentjesknoflook
1 tl. zout
1 tl. laos
4 kemiries
1 tl. djinten (komijnpoeder)
11/2 tl. ketoembar(korianderpoeder)
1/2 tl. witte gemalen peper
1 tl. trassie
11/2 dl. dikke santen
2 el. arachide olie
3. 1 djeroek poeroet(citroenblaadjes)
week de ketan (kleefrijst) 2 uur in koud wa
ter (bereid in de tussentijd de vulling)
laat uitlekken in een vergiet
breng de santen aan de kook en voeg de
uitgelekte rijst toe
laat op een zacht vuurtje koken totdat alle
santen is geabsorbeerd door de rijst
schep de rijst in een stoompan en laat alles
nog 20 minuten stomen
laat de rijst in de pan tot gebruik
Vulling:
doe de kipfilets in hun geheel in koud water
met zout en breng dit zachtjes aan de kook
kook de filets in ongeveer drie kwartier gaar
hak de filets fijn
doe alle overige ingrediënten voor de vul
ling (behalve de djeroek poeroetblaadjes) in
een keukenmachine en maak hiervan een
glad mengsel
doe dit mengsel in een pan en voeg hier
aan de fijngehakte kipfilet toe alsmede de
djeroek poeroetblaadjes
laat dit mengsel op zacht vuur koken totdat
het een dikke brij is geworden
verwijder de djeroek poeroet blaadjes en
laat de dikke brij afkoelen, proef of er ge
noeg zout in zit
Het rollen van de temper:
- leg op een velletje plastic folie een eetlepel
ketan
druk dit met een tweede velletje uit tot
een rechthoek, de breedte zo groot als een
middelvinger
leg hierop in de breedte wat van de kipvul
ling
rol dicht, in de breedte. Zorg dat de vulling
in het midden blijft en de rijst volledig rond
om zit. Hiervoor zou je ook een sushimatje
kunnen gebruiken
rol elk individueel rolletje in plastic folie tot
gebruik
stoom de rolletjes (in folie gewikkeld) in een
stoompan of stoommandje tot ze door en
door heet zijn of verhit ze in de magnetron.
juni 2004 43