Deze maand geef ik u het recept van tjoemi-tjoemi, inktvis. Ik ga weer even terug in de tijd toen ik voor het eerst tjoemi at. O DOOR CISKA CRESS O FOTOGRAFIE SERGE LIGTENBERG Cul met Ci inair ska Cress Mijn vader was helemaal geen visliefhebber, laat staan dat hij zelf ging vissen. Maar met een vriend die regelmatig op de Noordzee ging vissen, hadden ze afgesproken dat hij een dagje mee zou gaan. Mijn vader had vroeger gevaren, dus hij had wel zeebe nen. Met een grote vissersboot zouden ze vanuit IJmuiden de zee op gaan en dan een heerlijk maaltje vis vangen. Tegen mijn moeder had hij gezegd: 'Haal alle bumbu's maar in huis voor pepesan, dat eten we dan morgen.' Zo gezegd zo gedaan.Tegen de avond kwamen ze terug. Mijn vader een beetje suf en misselijk: zijn zeebenen hadden hem in de steek gelaten, hij was de hele dag zeeziek ge weest. Het was vreselijk weer geweest. Storm, regen enzovoorts, maar op aandringen van alle vissers is de boot toch uitgevaren. Mijn vader kwam thuis met een joekel van een vis, zo'n 60 tot 70 cm groot. Mijn moeder schrok toen ze dat beest in een emmer water zag en wilde de vis absoluut niet dood- en schoon maken. Ook mijn vader was hierin geen held. Wat nu? Een grote teil (u weet wel, zo'n ouder wetse zinken teil waarin je vroeger je wasgoed weekte) werd met water gevuld en daarna de vis erin. Kassian, de vis voelde zich niet op zijn gemak en sprong er telkens uit. Wat voor soort vis het was? Ik weet het niet, wel herinner ik me de gillen van mijn moeder. Het beest zag er angstaanjagend uit en wanneer het hapte naar lucht leek het wel of hij wilde bijten. Maar het was al avond en wat moesten ze met die vis? Die bleef dus een nachtje logeren in de badkamer. Bij ons in de buurt was aan de Jan Gijzenkade een kanaaltje, een klein stromend slootje. Dus de volgende morgen had mijn vader een paar buurjongens opgetrommeld en de vis terug gegooid in het water. Daarna is hij naar de visboer gegaan om makreel te kopen voor de pepesan, maar hij kwam thuis met 1 kg cumi. Groot was de blijdschap van mijn moeder: ten eerste omdat die grote levende vis weg was en ten tweede omdat er nooit eerder tjoemi te koop was. Van de tjoemi maakte mijn moeder pin- dang tjoemi, lekker met atjar koening en witte rijst. Wat hebben we gesmuld. Ge lukkig hoefje tegenwoordig voor tjoemi de Noordzee niet op, ik haal ze op de markt. Mijn vader is trouwens ook nooit meer gaan vis sen. Wanneer ik in Indonesië ben zoek ik res taurants die tjoemi op het menu hebben en zo heb ik voor mijn boek Selamat Makan heel veel recepten kunnen verzamelen. Maar toch blijft de pindang tjoemi van mijn moeder het lekkerst. Het schoonmaken van de inktvisjes kost wel een beetje tijd, en u moet op de markt of aan de visboer wel vragen naar de kleine pijlinktvisjes anders krijgt u misschien die hele grote en die zijn een beetje taai. Veel plezier met het bereiden hiervan en tot de volgende maand! moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 40