dang Tjoemi
3 blaadjes salam
3 blaadjes djeroek poeroet
1 spriet sereh
2 plakjes laos van 2 cm
3 theelepels koenjit
7 theelepel trassi
2 theelepels suiker
zout naar smaak
Was de inktvisjes goed en haal de ingewanden
en het nerfje er uit. Snijd de kop weg en stop
de rest met de vangarmen in het lijfje en sluit
de visjes met een cocktailprikker. Wrijf dan de
visjes in met zout en asem dat in 2 eetlepels
water is opgelost. Laat dit io tot 75 minuten
intrekken.
Laat in een pan 5 dl water aan de kook komen.
Pel ondertussen de uien en de knoflook en
maal dit in de foodprocessor fijn. Doe dit bij
het water. Snijd de lomboks schuin (als snijbo
nen) en kneus de laos iets. Voeg dit allemaal
bij het gekookte water en voeg de overige
boemboes toe. Doe vervolgens de visjes erbij,
roer alles goed en laat het geheel ongeveer
een halfuurtje stoven totdat het water is
verdampt. Verwijder voor het opdienen de
blaadjes, sereh en laos.
Ingrediënten:
250 gram sperziebonen
7 winterwortel
1 kleine komkommer
2 rode lomboks
7 grote ui
3 teentjes knoflook
1/2 dl slaolie
71/2 dl witte azijn
1/3 dl water
7 tot 2 eetlepels mosterd
3 kemirinootjes
7 plakje djahé van 3 cm
7 stukje koenjit van 5 cm
7 eetlepel suiker
zout naar smaak
Was de sperziebonen, haal de puntjes eraf en
snijd ze doormidden. Schrap en was de wortel,
halveer hem in de lengte en snijd de wortel
in schuine plakken. Haal kop en staart van de
komkommer, was en halveer deze en haal met
een lepel de zaadlijsten eruit. Snijd de kom
kommer in schuine plakken (deze hoeft niet
geschild te worden). Was de lomboks en snijd
ze schuin (als snijbonen). Pel de ui en knoflook,
haal de velletjes van de djahé en koenjit en
wrijf deze 4 ingrediënten met de kemirinoo
tjes fijn in een tjobek of maal ze fijn in een
foodprocessor. Verhit de olie in een wadjan en
fruit het mengsel en de overige boemboe licht.
Voeg dan de gesneden groenten en lomboks
toe en fruit ook dit mee. Doe de azijn en het
water erbij en laat alles 10 minuten op een
zacht vuur sudderen. Voeg daarna de mosterd
toe en laat het geheel nogmaals 5 minuten
sudderen. Laat de atjar afkoelen en serveer
hem koud.
1000 gram pijlinktvisjes
3 theelepels asem
2 eetlepels water
2 middelgrote uien
3 teentjes knoflook
2 rode en 2 groene lomboks
5 dl water
cocktailprikkers