dang Tjoemi 3 blaadjes salam 3 blaadjes djeroek poeroet 1 spriet sereh 2 plakjes laos van 2 cm 3 theelepels koenjit 7 theelepel trassi 2 theelepels suiker zout naar smaak Was de inktvisjes goed en haal de ingewanden en het nerfje er uit. Snijd de kop weg en stop de rest met de vangarmen in het lijfje en sluit de visjes met een cocktailprikker. Wrijf dan de visjes in met zout en asem dat in 2 eetlepels water is opgelost. Laat dit io tot 75 minuten intrekken. Laat in een pan 5 dl water aan de kook komen. Pel ondertussen de uien en de knoflook en maal dit in de foodprocessor fijn. Doe dit bij het water. Snijd de lomboks schuin (als snijbo nen) en kneus de laos iets. Voeg dit allemaal bij het gekookte water en voeg de overige boemboes toe. Doe vervolgens de visjes erbij, roer alles goed en laat het geheel ongeveer een halfuurtje stoven totdat het water is verdampt. Verwijder voor het opdienen de blaadjes, sereh en laos. Ingrediënten: 250 gram sperziebonen 7 winterwortel 1 kleine komkommer 2 rode lomboks 7 grote ui 3 teentjes knoflook 1/2 dl slaolie 71/2 dl witte azijn 1/3 dl water 7 tot 2 eetlepels mosterd 3 kemirinootjes 7 plakje djahé van 3 cm 7 stukje koenjit van 5 cm 7 eetlepel suiker zout naar smaak Was de sperziebonen, haal de puntjes eraf en snijd ze doormidden. Schrap en was de wortel, halveer hem in de lengte en snijd de wortel in schuine plakken. Haal kop en staart van de komkommer, was en halveer deze en haal met een lepel de zaadlijsten eruit. Snijd de kom kommer in schuine plakken (deze hoeft niet geschild te worden). Was de lomboks en snijd ze schuin (als snijbonen). Pel de ui en knoflook, haal de velletjes van de djahé en koenjit en wrijf deze 4 ingrediënten met de kemirinoo tjes fijn in een tjobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Verhit de olie in een wadjan en fruit het mengsel en de overige boemboe licht. Voeg dan de gesneden groenten en lomboks toe en fruit ook dit mee. Doe de azijn en het water erbij en laat alles 10 minuten op een zacht vuur sudderen. Voeg daarna de mosterd toe en laat het geheel nogmaals 5 minuten sudderen. Laat de atjar afkoelen en serveer hem koud. 1000 gram pijlinktvisjes 3 theelepels asem 2 eetlepels water 2 middelgrote uien 3 teentjes knoflook 2 rode en 2 groene lomboks 5 dl water cocktailprikkers

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 41