Suikerfeestkoekjes column 0 door J.J.Rizal de Indonesische regering veel internationale kritiek opleverde. Het Indonesische leger in Aceh bevindt zich in een moeilijke positie. Ze worden geacht te helpen met het oprui men van de ravage die de vloedgolf heeft achtergelaten, terwijl ze tegelijkertijd de taak hebben om de veiligheid in het gebied te waarborgen. Maar ook de CAM gaat niet helemaal vrijuit. Hoewel er berichten zijn van gebieden waar GAM-leden en soldaten samenwerken, vallen zij regelmatig militaire doelen aan. Op 5 janu ari is er geschoten op het VN-hoofdkwartier in Banda Aceh. Mogelijk bedoeld als provoca tie om de buitenlanders te laten betalen voor protectie of gewoon om ze te intimideren. En nu de provincie voor het eerst sinds lange tijd weer open is voor buitenlandse media willen zij maar wat graag aandacht voor hun zaak vragen. En dat is nu net de reden waarom het Indonesische leger deze buitenlandse potten kijkers liever kwijt dan rijk is. Bovendien kon het Indonesische leger zonder die buitenland se ogen ongestoord zijn gang gaan. Nu het oog van de wereld gericht is op Aceh, neemt de internationale druk om in Aceh tot een vreedzame oplossing te komen toe. Of de Indonesische regering het nou leuk vind of niet, door de tsunami staat Aceh op de internationale agenda. De eerste tekenen zijn in ieder geval positief. Het CAM heeft vrij kort na de ramp een eenzijdig staakt het vuren afgekondigd. Vice-president Kalla die een op lossing voor het conflict in Aceh hoog op zijn agenda heeft staan zei na een werkbezoek aan Aceh een staakt het vuren niet voldoende te vinden.'Een staakt het vuren betekent dat je nu stopt en morgen gewoon doorvecht,' al dus Kalla. Op 14 januari verklaarde vice-presi dent Yusuf Kalla aan een permanent bestand met het CAM te werken. Malik Mahmoud, de Acehse rebellenleider die in Zweden in bal lingschap zit, heeft verklaard positief tegen een bestand te staan. De aardbeving van 26 december heeft voor een politieke aardver schuiving in Aceh gezorgd. Het klinkt wrang, maar het lijkt erop dat tweede kerstdag vrede brengt in Aceh. Een duurzame vrede in Aceh lijkt dichterbij dan ooit. De Indonesische schrijvers Zeffry Alkatiri en J.J. Rizal schrijven afwisselend een column waarin ze verbanden leggen tussen Batavia en het huidige Jakarta. Wanneer de Jakartanen het Suikerfeest vieren, worden er tientallen gerechten opgediend; voornamelijk snoep en koekjes. Deze lekker nijen komen niet alleen uit de Betawi-keuken, maar ook uit de Nederlandse, Portugese en Chinese keuken. Opvallend is dat geen van de gerechten uit de Arabische keuken afkomstig is, en dat terwijl het een islamitisch feest is. Afgelopen 13 november vierden de Jakartanen weer het Suikerfeest/Mooi!'denk ik dan.'Nu is er in ieder huis weer ketupat sambelgodog met semur, manisan buah atep en ananastaart vindenl'Twee dagen voor het Suikerfeest kopen de huismoeders klapperbladeren om die vervolgens te vlechten en ze te vullen met rijst. Vervolgens laten ze het acht uur koken tot het ketupat wordt. Dit is in bijna heel In donesië het belangrijkste Suikerfeestgerecht. De ketupat wordt in tweeën gesneden en vervolgens natgemaakt met sambel godog en semur.'Hmm... lekker!' Sambel godog is een authentiek Jakartaans gerecht. Semur niet, dat komt uit de Portugese keuken. Ketjap, het belangrijkste ingrediënt van semur komt op zijn beurt weer uit de Chi nese keuken. Tot in de jaren zeventig gebruik ten de meeste Jakartanen Kecap Benteng ketjap gemaakt door de Benteng Chinezen in Tangerang. Hoewel de Benteng Chinezen nog steeds ketjap maken, is het nu heel moeilijk om nog Kecap Benteng te vinden. Veel Suikerfeest-gerechten uit de Chinese keuken, zoals manisan buah papaya en manisan buah papaya, zijn inmiddels erg zeldzaam. Gelukkig kun je manisan buah papaya nog steeds aan treffen tussen alle lekkernijen, alhoewel dat steeds minder voorkomt. De kleverige snoep jes hebben vrolijke kleuren als rood, groen en parelwit en zijn het lekkerste wanneer je de stukjes sinaasappel kunt proeven en je ze eet met kleine stukjes ijs. Buah atep, veeI gegeten door de mensen in Jakarta, komt uit Bogor en wordt vooral verkocht op PasarTanah Abang. Maar de mensen met geld zullen de Buah atep uit Medan nemen. Nog een Chinese bijdrage aan het Suikerfeest die moeilijk te krijgen is, is kue satu. Deze lekkernij bevat kacang hijau vermengd met gula putih. kue satu kun je meestal vinden in koekjeswinkels, maar de authentieke smaak is verdwenen om dat er te veel sagu doorheen zit. Doordat deze koekjes schaars zijn, wordt hun plaats snel in genomen door andere koekjes uit de Chinese keuken. De afgelopen jaren kom je steeds meer kue satu of kue keranjang (de belang rijkste snack tijdens het Chinees nieuwjaar) tegen op de Suikerfeest-tafel. Kerstgerechten van de Nederlanders en Indo's zoals kaassten gels maken de Suikerfeestmaaltijd compleet. Hoewel er in de kaasstengels geen kaas meer te bekennen is, noemden de Jakartanen de snack kue kiju. Kaasstengels waren oorspron kelijk een snack van de Nederlanders en Indo's en toen zat er wél kaas op. Maar hoe komen kaasstengels bij het Suikerfeestmaal terecht? De geschiedenis van de kennismaking met de kaasstengel kunnen we lezen in de getuige nissen die een oude Jakartaan opschreef in het boek Warisan Budaya Betawi (2000). Met Kerst en Oud en Nieuw gingen de Jakartanen vaak 's avonds op bezoek bij de Indo's uit de buurt om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen, net als dat Indo's met het Suikerfeest hun gelukwensen kwamen brengen. En zo is het dus gegaan, de Jakartanen maakten ken nis met de kaasstengels en vonden ze lekker. Vervolgens deden ook andere gerechten uit de Indische keuken hun intrede: ananastaart (kue nastar) en botersprits (kue semprit). Ook zijn de Jakartanen siroop gaan drinken op deze bijzondere dag in plaats van thee. Maar omge keerd zijn de Indischen het zwarte snoepje do- dol gaan eten. Sterker nog, ze zijn ze zelf gaan maken. Door de Jakartanen werden zij dan ook 'orang Belanda-Depok' genoemd, naar de stad waar traditiegetrouw de lekkerste dodol vandaan komt. Kaasstengels, ananastaart en dodol worden nog altijd gegeten tijdens het suikerfeest. Verder is tape uli, een Jakartaans gerecht erg populair. Met het voorbijgaan van het Suikerfeest zullen de lekkernijen niet verdwijnen, want ze worden ook gegeten met Kerst, Oud en Nieuw en Chinees Nieuwjaar. De feestmaanden duren van november tot febru ari, met maandenlang dezelfde snoepjes. Het is saai voor je tong, maar de verbroedering die deze lekkernijen uitdragen is hartverwarmend. februari 2005 37

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 37