Met fotograaf Serge Ligtenberg en zijn gezin hebben we leuke uitstapjes gemaakt. Zo brachten we een bezoekje aan een mie-fabriek. DOF CISKA CRESS O FOTOGRAFIE SERGE LICTENBERG Ciska Cress in Indonesië We waren blij dat één van de mie-makers ons zijn 'fabriekje' wilde laten zien. Ik had eigenlijk mijn oog laten vallen op een Chinese meneer, want als er iemand is die weet hoe je de beste mie kan maken, dan is het wel een Chinees. Helaas vertrouwde hij ons niet. Hij dacht dat wij met zijn recepten commerciële bedoelingen hadden. Na lang zoeken vonden wij een meneer in Cisaat, niet ver vanwaar ik woon. Nadat de auto geparkeerd was, moesten wij veel lange en smalle steegjes te voet afleggen. Eenmaal aangekomen werden wij voorgesteld aan de hele familie en de man liet ons zijn'fami liefabriekje' zien. Het was een redelijk grote ruimte en ik moet zeggen dat het er best schoon uitzag, 's Ochtends van vijf tot zeven uur wordt hier de mie gemaakt. Daarna wordt het verkocht aan de kaki lima's die de mie op straat verkopen. Zelf had hij in de buurt ook een verkooppunt met zijn kaki lima. Voor ons was hij bereid om te laten zien hoe de mie gemaakt wordt. De machines konden voor minimaal 5 kilo aan. Dus ja, toe maar, ik bestelde 5 kilo mie. Kan de hele buurt mee-eten. De man waste zijn handen en mat 5 kilo tarwebloem af en deed wat watererbij. Op 3 kilo bloem gebruikte hij 1 liter water, pakte wat zout, wat kleurstof om de mie geel te kleuren en een poeder dat hij soda noemde. Het wer kelijke recept gaf hij niet, misschien bang dat ik met een eigen kaki lima op de hoek van de straat zou gaan staan? Het volgen van het hele proces was al interessant genoeg voor mij. Daarna slingerde hij een apparaat met de hand aan om alle machines van elektriciteit te voorzien. Het mengsel met de bloem werd in een mengmachine gedaan en tot een soepel deeg gekneed. Daarna ging het deeg in een machine zodat het er geplet en plat uit kwam. Dit werd vijf keer overgedaan. Het geplette deeg ging over in een andere machine en werd uitgerold tot een grote lap van wel 4 meter lang en 40 cm breed. Dit werd drie keer herhaald totdat het deeg zacht was. Het deeg valt net zoals bladzijden van een boek op elkaar en de man haalde dus een stuk mooi opgevouwen deeg van de machine. In een andere machine werd het deeg in slierten gesneden. Om kleven te voorkomen, strooide hij wat bloem over de slierten en pakte de hele handel voor ons in. Hij glunderde bij het afrekenen. Ik denk dat wij heel Sukabumi mie ajam te eten kunnen geven. De man nodigde ons uit om de mie ajam uit te proberen en te zien hoe het proces van de gekookte mie eruit zag. In zijn kaki lima stond een grote pan met heet water. Hij pakte wat van de versgedraaide mie, deed dat op een soort vergiet met een lange steel en liet dit enkele minuten in het water staan. Daarna pakte hij een grote kom, deed de gekookte mie erin en maakte het af met een mengsel van kip en groenten. Royaal goot hij er chilisaus over. Het resultaat was ongelooflijk lekker en na tuurlijk vroeg ik hem hiervan het recept. Ik vroeg hem of het proces om bami goreng te maken hetzelfde was zoals hij mie maakte. Hij lachte en zei dat het met deze mie niet kon, want om bami goreng te maken wordt eerst de mie gedroogd in een oven. Eenmaal thuis gekomen wilden wij inderdaad bami goreng maken. Alle ingrediënten in huis gehaald en de mie gekookt zoals deze meneer het voorgedaan had. Tot zover ging al les goed. In een grote wadjan de bumbu en groenten gefruit en de ge kookte mie erbij gedaan. Het resultaat was een onsmakelijke, gekleurde brij. Omdat we het zonde vonden om al die mie weg te gooien hebben we toch maar mie ajam gemaakt. Dit ging gelukkig heel goed. 40 moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 40