Froi (Ghanees stoofpotje
van vis en aubergine)
ns koken!
Sandrijn en Joyce behalve hun kookkunsten ook hun fotogenieke kant
laten zien. Ze doen alsof ze totaal geen last hebben van Serge die hen
de lens pal voor het gezicht houdt, en koken rustig verder.
De geuren uit de keuken liegen er niet om en als alles bijna klaar is,
komen we er ineens achter dat we de rijst vergeten zijn! Dus hup,
Serge op de fiets naar de Albert Heijn voor een pak witte rijst. Als dan
eindelijk de rijst klaar is, blijkt het klef te zijn! Nog even wachten, en
dan is daar de prachtige droge rijstkorrel waar we zolang met knor
rende maagjes op hebben zitten wachten.
We beginnen met Sandrijns specialiteit. Vol spanning wacht ze onze
reacties af, maar ze krijgt niets dan lof. Heerlijk! Als Serge eindelijk
klaar is met het fotograferen van dit lekkers, is zijn bordje al koud,
maar dat deert hem niet; koud is het ook lekker! De rawon van Joyce
is nu aan de beurt. Het smaakt haast nog lekkerder dan dat het ruikt!
Een Afrikaans muziekje op de achtergrond en de sfeer is compleet. Het
geheel blijkt zo'n succes dat Sandrijn en Joyce besluiten vaker samen te
gaan koken. Nu ik de kunst heb afgekeken, kom ik in de verleiding om
samen met mijn moeder de keuken in te duiken.Twee Belanda putihs
die een Belanda hitam gerecht maken; dat moet nu best lukken.
Hmm, lekker!
De visfilets en de garnalen worden in een overschaal bovenop de puree gelegd
Ingrediënten:
2 pond kabeljauwfilet of andere witte vis, 750 gram
aubergine, 1 groene paprika, 1 ui, 11/2 blik gepelde
tomaten, 250 gram garnalen, 2 theelepels kipkruiden,
2 theelepels gedroogde chilipepertjes, 1/4 theelepel
witte peper, 1 kopje water.
Bereidingswijze:
Smeer de visfilet in met de kipkruiden. Schil de au
bergine en snij haar in blokjes. Smeer de blokjes in
met flink wat zout. Laat het een half uurtje intrekken.
Daarna de aubergineblokjes met koud water afspoelen
Doe de blokjes in een theedoek en pers voorzichtig het
overtollige vocht eruit.
Verhit wat olie in een wadjan en braad de aubergine
blokjes 1 minuut. Voeg peper en ui toe en nogmaals 1
minuut braden. Voeg tomaten toe en laat het geheel
sudderen tot de uien gaar zijn. Verwarm de oven voor
op 175 graden. Roer de chilipepertjes door het mengsel
en laat het afkoelen. Pureer het geheel in een blender.
Giet het gepureerde mengsel in een ovenschaal, leg
daarop de visfilets en daar weer op de garnalen. Giet er
als laatste een klein kopje water over en zet de oven
schaal afgedekt 25 a 35 minuten in de oven.
De Froi, klaar om gegeten te worden