Ikan Bakar
Nasi Li wet
Tempé Batjam
Djagoeng Bakar
Ingrediënten:
i kg ongekookte rijst, 11/2 liter
water, 2 rode sjalotten, 5 tjabé
rawits2 stengels sereh, 3 blaadjes
salam, 1 eetlepel slaolie, 1 grote
bouillonblok, zout naar smaak,
een stuk pisangblad van 20 bij 10
centimeter.
Bereidingswijze:
Was en spoel de rijst totdat het
water helder blijft. Zet de rijst
op met water, pel de sjalotten,
was en haal de steeltjes van de
rawits en voeg dit met de overige
ingrediënten toe, op hoog vuur en
zonder deksel. Zodra het water is
verdampt en er putjes in de rijst
ontstaan, roer alles goed dooreen
en zet het deksel op de pan. Draai
het vuur op de laagste stand en
laat dit zo'n 20 minuten staan. Zet
daarna het vuur uit, roer de rijst
even om en bedekt het met het
stuk pisangblad, sluit het weer
met het deksel en laat het nog
maals 5 tot io minuten rusten.
Serveer de rijst met de volgende
gerechten.
Ingrediënten:
5 of 6 tilapia of een andere kleine
vissoort, 3 teentjes knoflook, 3 stukjes
koenjit van 2 cm, zout naar smaak,
2 djeroek nipis of 1 citroen, 2 eetlepels
margarine.
Bereidingswijze:
Maak de vissen schoon, haal de inge
wanden eruit of laat de vissen door uw
vishandelaar schoonmaken.
Pel de knoflook en haal het velletje van
de koenjit, wrijf deze twee ingrediënten
met het zout fijn in een tjobek, voeg
hierbij het sap van de djeroek of citroen
en vermeng dit met de margarine.
Wrijf de vissen hiermee goed in en laat
dit ongeveer een half uur intrekken.
Maak ondertussen de barbecue klaar.
De studenten hadden lange dunne
bamboestokken gemaakt en hieraan
de vis geregen, dus via de bek naar de
staart en 3 vissen achter elkaar.Tijdens
het roosteren kunnen ze dan gemak
kelijk omgedraaid worden. U kunt de vis
natuurlijk in een visrooster klemmen en
op de barbecue leggen.
Ingrediënten:
1 tempé, 3 teentjes knoflook, 1
stukje koenjit van 5 cm, zout naar
smaak, 1/2 liter gekookt water, 3 dl
slaolie om te frituren
Bereidingswijze:
Snijd de tempé in plakken, niet te
dun ofte dik, doe dit een schaal.
Pel de knoflook en haal het velletje
van de koenjit, wrijf de knoflook en
koenjit samen met wat zout in een
tjobek fijn. Giet hierover gekookt
water en vermeng dit goed door
een. Giet dit over de plakjes tempé
en laat de tempé ongeveer i uur
marineren hierin. Verhit in een
wadjan de slaolie en frituur hierin
de gemarineerde tempé lichtbruin,
laat hierna de tempé uitlekken.
Ingrediënten:
5 of 6 suikermaïskolven, zout naar
smaak, margarine
Bereidingswijze:
Maak de maïskolven goed schoon
en verwijder alle 'haartjes'. Ver
meng het zout met margarine en
bestrijk hiermee de maïskolven.
Leg ze op de barbecue en draai ze
regelmatig om en bestrijk ze met
het overige margarinemengsel.
Ook voor de maïskolven hebben
de jongens stukken bamboe van
ongeveer 40 centimeter gezocht
en gesneden als een handvat. Met
een scherpe punt in een uiteinde
van een maïskolf geprikt, heel
praktisch voor het omdraaien en
als je de hete maïskolf meteen wilt
opeten.
De volgende maand nog meer
lekkere gerechten van onze picknick
in Pondok Halimun!