Heeft u wel eens een picknick in de bergen meegemaakt?
Dit was voor mij de eerste keer in Pondok Halimun.
DOOR CISKA CRESS O FOTOGRAFIE SERGE LIGTENBERC
Ciska Cress
in Indonesië
Met twee angkutan-busjes, gingen wij met z'n allen picknicken, naar Pondok Hali
mun. Ik had hier nog nooit van gehoord en vond het alleen maar leuk om te picknic
ken, ik ben namelijk een picknickverslaafde. De rit duurde ongeveer veertig minuten.
De weg erheen was smal en hobbelig, iedereen in de angkut werd heen en weer
geslingerd. Eenmaal dichtbij Pondok Halimun, vergat ik het misselijkmakende gevoel
van het geslinger. Het uitzicht was adembenemend, in de verte zag je de bergen, en
aan de voet van de bergen waren theeplantages; de weg naar boven was schitterend.
Pondok Halimun ligt ten zuiden van Sukabumi, richting Salabintana. Eenmaal aange
komen is daar een klein recreatiegebied, waar hier en daar groteen kleine pondoks
zijn neergezet om te kunnen rusten of picknicken. Je kunt er eindeloos wandelen
langs de theeplantage's, vele rotsen en rotsjes, beekjes met stromend helder koud
water vanuit de bergen. Er zijn drie bergen achter elkaar te zien.de kleinste is Gunung
Putri, daarachter Gunung Pangrango en daarachter de grootste, Gunung Gede. Het
is het nationale park van de stad Sukabumi. Ik heb nooit geweten dat zoiets moois
zo vlak bij huis was. Bij de parkeerplaats waren een aantal warung's neergezet,je
kunt daarvan alles kopen aan eten en drinken. Maar wij hebben via een vriend onze
picknick ter plekke laten verzorgen. Ik wilde een picknick zoals alle Indonesiërs doen
als ze vrij zijn. Vooraf heb ik geld gegeven aan mijn vriend en die heeft weereen
aantal studenten, die daar af en toe werken, opgetrommeld om alle boodschappen
te doen. Daar aangekomen werden wij meteen naar de grootste pondok geleid en ik
zag daar alle boodschappen al uitgestald. Eén van de jongens was bezig een vuurtje
te maken van kleine boomstammetjes en takjes hout, door een paar rotsen gesteund
als een klein komfoortje, waarop je dan een pan neer kan zetten. Er liepen wel zo'n
tien studenten rond, de één waste de rijst, de andere sneed de groenten, er was echt
van alles in huis gehaald. Een berg van maïskolven, een emmertje met vis, een kom
met stukken kip, er werd ergens uit een beekje emmers met water gehaald, ledereen
was heel druk bezig en ik kon alleen maar kijken om alles in me op te nemen en te
noteren wat er te noteren viel. Ook Serge had meteen zijn video- en fotocamera te
voorschijn gehaald om de hele boel te kunnen opnemen. Deze picknick was primitief
wat het klaarmaken van de gerechten betreft, maar aan de andere kant was het een
zeer luxe picknick.
Om te beginnen maakten de jongens nasi liwet. Het zijn allemaal jongens van voor in
de twintig en ik stond echt met verbazing te kijken dat ze zo handig zijn. Ik geloof dat
bijna iedereen in Indonesië van jong tot oud kan koken, en nog lekker ook. Ik leer hier
ontzettend veel,ze kunnen van bijna niets iets lekkers maken. Wat zijn wij in Neder
land dan verwend, met onze kant en klaar artikelen! Al deze recepten zijn bestemd
voor ongeveer 5 tot 6 personen.