Baso Goreng
Saos Tomat
Roedjak Manis
Ingrediënten:
500 gram kabeljauwfilet of koolvisfilet,
4 rode sjalotten
2 eetlepels ketjap ikan
1 ei
zout en peper naar smaak
wat tarwebloem,
2 liter water
5 dl slaolie om te frituren
Bereidingswijze:
Snijd de vis in stukjes, pel de sjalotten en
maal deze twee ingrediënten fijn in een
foodprocessor. Doe het mengsel daarna
in en schaal en voeg dan de ketjap, het
geklutste ei en zout en peper naar smaak
toe. Meng dit alles goed en voeg wat
tarwebloem toe zodat het mengsel vast
aanvoelt. Zet een pan met water op en
laat dit koken, zet daarna het vuur lager,
maar laat het water borrelen. Draai van het
vismengsel kleine ronde ballen, iets groter
dan soepballen, neem een diep bord met
wat tarwebloem en rol de ballen eerst door
de bloem. Doe dan telkens 10 ballen in het
water. Laat ze ongeveer 6 minuten koken
en haal ze eruit. Herhaal dit totdat het vis
mengsel op is. Laat de ballen uitlekken en
afkoelen. Verhit in een wadjan de slaolie en
frituur hierin de baso bruin. Serveer hierbij
een tomaten saus.
Ingrediënten:
2 teentjes knoflook
2 rode lomboks
1 dl tomaten ketchup
sap van 2 djeroek limo of 1/2 citroen
1 eetlepel Chinese ketjap asin
Bereidingswijze:
Pel de knoflook. Was en haal de steeltjes
van de lomboks en wrijf deze twee ingre
diënten fijn in een tjobek. Doe dit mengsel
over in een schaaltje en vermeng het met
de overige ingrediënten. Roer alles goed
dooreen.
De baso goreng met de tomatensaus kunt u
als gerecht bij een maaltijd gebruiken of als
een snack. Ayo verkoopt de baso als snack
aan de kinderen. Zodra de baso gebakken
is, rijgt hij 1 of 2 balletjes aan een satéstokje
en giet er wat saus over voor maar duizend
rupiah. De kinderen hier noemen het soms
ook wel saté baso en zijn er gek op. Het
recept heb ik iets aangepast, ik heb meer vis
gebruikt dan hier gebruikelijk is. Hetzelfde
recept kunt u ook maken met garnalen, kip
of vlees. Tot de volgende maand en selamat
makan!
Ingrediënten:
1 jonge mangga
1 jonge papaja
1 zure appel,
1/2 komkommer
1 kleine verse ananas
1/2 meloen (eigenlijk kun je allerlei
soorten jong en hard fruit gebruiken)
3 rode lomboks
3tjabérawits
2 schijfjes goela Jawa
2 theelepels assem
zout naar smaak
1/2 dl water
Bereidingswijze:
Schil en was al het fruit en snijd het
fruit in kleine dunne plakjes. Doe alles
in een schaal en meng het dooreen.
Maak dan de saus als volgt: was en haal
de steeltjes van de lomboks en rawits
en snijd de lomboks in stukken. Wrijf
deze twee ingrediënten met de schijfjes
gula Jawa fijn in een tjobek en voeg
hierbij de assem, zout naar smaak en
het water. Vermeng alles goed dooreen,
schep het fruit op een bordje en giet
hierover wat van de saus. Of serveer de
saus apart.
I TTM 'IWM >1
augustus 2005