Baso Goreng Saos Tomat Roedjak Manis Ingrediënten: 500 gram kabeljauwfilet of koolvisfilet, 4 rode sjalotten 2 eetlepels ketjap ikan 1 ei zout en peper naar smaak wat tarwebloem, 2 liter water 5 dl slaolie om te frituren Bereidingswijze: Snijd de vis in stukjes, pel de sjalotten en maal deze twee ingrediënten fijn in een foodprocessor. Doe het mengsel daarna in en schaal en voeg dan de ketjap, het geklutste ei en zout en peper naar smaak toe. Meng dit alles goed en voeg wat tarwebloem toe zodat het mengsel vast aanvoelt. Zet een pan met water op en laat dit koken, zet daarna het vuur lager, maar laat het water borrelen. Draai van het vismengsel kleine ronde ballen, iets groter dan soepballen, neem een diep bord met wat tarwebloem en rol de ballen eerst door de bloem. Doe dan telkens 10 ballen in het water. Laat ze ongeveer 6 minuten koken en haal ze eruit. Herhaal dit totdat het vis mengsel op is. Laat de ballen uitlekken en afkoelen. Verhit in een wadjan de slaolie en frituur hierin de baso bruin. Serveer hierbij een tomaten saus. Ingrediënten: 2 teentjes knoflook 2 rode lomboks 1 dl tomaten ketchup sap van 2 djeroek limo of 1/2 citroen 1 eetlepel Chinese ketjap asin Bereidingswijze: Pel de knoflook. Was en haal de steeltjes van de lomboks en wrijf deze twee ingre diënten fijn in een tjobek. Doe dit mengsel over in een schaaltje en vermeng het met de overige ingrediënten. Roer alles goed dooreen. De baso goreng met de tomatensaus kunt u als gerecht bij een maaltijd gebruiken of als een snack. Ayo verkoopt de baso als snack aan de kinderen. Zodra de baso gebakken is, rijgt hij 1 of 2 balletjes aan een satéstokje en giet er wat saus over voor maar duizend rupiah. De kinderen hier noemen het soms ook wel saté baso en zijn er gek op. Het recept heb ik iets aangepast, ik heb meer vis gebruikt dan hier gebruikelijk is. Hetzelfde recept kunt u ook maken met garnalen, kip of vlees. Tot de volgende maand en selamat makan! Ingrediënten: 1 jonge mangga 1 jonge papaja 1 zure appel, 1/2 komkommer 1 kleine verse ananas 1/2 meloen (eigenlijk kun je allerlei soorten jong en hard fruit gebruiken) 3 rode lomboks 3tjabérawits 2 schijfjes goela Jawa 2 theelepels assem zout naar smaak 1/2 dl water Bereidingswijze: Schil en was al het fruit en snijd het fruit in kleine dunne plakjes. Doe alles in een schaal en meng het dooreen. Maak dan de saus als volgt: was en haal de steeltjes van de lomboks en rawits en snijd de lomboks in stukken. Wrijf deze twee ingrediënten met de schijfjes gula Jawa fijn in een tjobek en voeg hierbij de assem, zout naar smaak en het water. Vermeng alles goed dooreen, schep het fruit op een bordje en giet hierover wat van de saus. Of serveer de saus apart. I TTM 'IWM >1 augustus 2005

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 43