42 moesson Ingrediënten voor vier/vijf personen: 500 gram verse of diepvries gepelde grote garnalen 4 sjalotten 8 teentjes knoflook 3 rode lomboks 1 bos lente-uitjes 2 dl slaolie, zout naar smaak 500 gram mie 2 eetlepels slaolie Garnering: tomaten, komkommer en een paar takjes selderie, chilisaus Bereidingswijze: Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar. Voeg tijdens het koken 2 eetlepels slaolie toe om 'plakken'te voorkomen. Laat de mie als hij gaar is uitlek ken. Spoel de garnalen af onder koud water en verwijder de eventueel loszittende delen. Laat de garnalen heel en dep ze met keukenpapier droog. Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Pel de knoflook en pers deze uit in een knoflookpers. Was de lombok, haal de steeltjes eraf en snipper de lombok fijn. Was de lente-uitjes en snijd ze in dunne ringen. Laat de olie in de wadjan of koekenpan niet te heet worden en fruit de sjalotten en de knoflook licht. Deze mogen niet verkleuren, dus temper het vuur tje. Bak hierna de garnalen totdat ze roze zijn en voeg lombok en lente-uitjes toe. Roer alles goed en maak het op smaak met zout. Serveer de gekookte mie op bordjes en schep het gar- nalenmengsel hierover, versier het bordje met partjes tomaat, plakjes komkommer en wat gehakte selderie. Geef er chilisaus apart bij. Selamat makan! In het begin van ons huwelijk heb ik nog geprobeerd om hem een stukje biefstuk, een speklapje of een balletje gehakt te laten eten. Tot aan mijn vertrek heb ik het druk. Ik wil nog een paar pasars doen om mijn nieuwe project te promoten, ik heb beloofd om op een hond te passen, ik moet nog een aantal artikelen voor Moesson schrijven en natuurlijk koken. Dan nog de nodige boodschappen doen om mee te nemen naar Indonesië. Mijn reisgezel is mijn ex-man. Zolang ik hem ken - 36 jaar, waarvan 24 jaar getrouwd - eet hij niets wat niet op boerenkool of zuurkool met Hemaworst lijkt. Zelfs de gewone Hollandse pot is niet aan hem besteed. Hij lust geen vlees, vis, kip, soep, fruit, groenten enzovoort. Hij is geen vegetariër en ook geen veganist. Ik weet niet goed onder welke categorie hij valt.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 42