met Ciska Cress
Eén keer heb ik oudejaarsavond met mijn Indonesische buren gevierd. De hele
straat nam zijn tikar mee en spreidde dat uit voor de deur. ledereen nam eten mee
nasi liwit of gewone rijst, sayuran of sambal goreng. Het eten werd op een groot
vuur geroosterd en verdeeld.
CISKA CRESS FOTOGRAF SERGE LIGTENBERG
KERST
>Er was een sterk gevoel van saamhorigheid. Er werd gemu
siceerd en gelachen. Van een Nederlands gezin uit de buurt
had ik oliebollenmix gekregen. Ik had nog nooit oliebollen
gebakken en het ging dan ook mis. Het werden gummi-achtige ten
nisballen. Maar mijn buren wisten toch niet hoe het moest smaken. Ik
heb iedereen getrakteerd, maar de meeste mensen hebben een slecht
gebit of helemaal geen. Een oudere man ondernam pogingen om het
ding te verorberen en stak de oliebol stiekem in zijn zak. Men vroeg mij
of wij dit echt aten. Met een stalen gezicht zei ik dat het zo hoorde en
dat heel Nederland uit zijn dak ging voor een oliebol. Er werd gegie
cheld en grapjes gemaakt. De volgende dag zag ik in de goot, in tuinen
en bij het afval de oliebollen liggen. Ik moest vreselijk lachen. De men
sen durfden niet te zeggen dat ze het niet te eten vonden.
Wat ik ook leuk vind is Idul Fitri. Dit feest kun je vergelijken met ons
Kerstfeest. Tijdens de ramadan mag men de hele dag niets eten of
drinken. Vanaf zonsondergang mag er gegeten worden. Bij de meeste
gezinnen wordt dit met familie, vrienden en buren gedaan. Ze koken
veel, want de hele avond mag men eten en drinken totdat men naar
bed gaat. Om zes uur's ochtends staan ze weer op om naar het werk
te gaan. Zo gaat dat door tot aan Idul Fitri. Eén week voor Idul Fitri
worden al inkopen gedaan. De winkels en markten worden druk
bezocht en alles is bijna twee keer zo duur. Wat het feestmaal betreft,
het lijkt of héél Indonesië hetzelfde eet. Al weken van te voren worden
koekjes gebakken.Traditioneel is ketupat. Dat zijn mandjes gevlochten
van daun kelapa muda. Deze worden half gevuld met ongekookte rijst,
gemengd met kruiden en zes tot acht uur gekookt. Het resultaat is on
geveer zoals lontong. Bijbehorende gerechten zijn rendang sapi.ayam
opor, sayur sambal kentang, sambal goreng kentang, ayam goreng,
en verschillende soorten kroepoek. Ik schrijf dit traditionele Idul Fitri
menu voor u op als kerstmenu. Helaas kunnen wij hier geen ketupat
maken, maar de zakjes lontong uit de toko volstaan.
Voor 4 tot 5 personen is drie zakjes voldoende. Kook de zakjes
ongeveer twee uur in ruim water met wat zout naar smaak
totdat ze 'kussentjes' zijn geworden. Zorg in die twee uur dat de
lontong onder het water staat, giet dus voldoende kokend water
bij. Laat de lontong na het koken afkoelen. Het kan dan vlak voor
het opdienen in stukjes gesneden worden.
moesson