Ingrediënten: 750 gram mager rundvlees, 1/2 dl slaolie, 3 mid
delgrote uien, 4 teentjes knoflook, 5 rode lomboks, 1/2 eetlepel
assem, 2 tot 3 dl water
Boemboe: 3 kemirienootjes, 1 stukje laos van 2 cm, 1 stukje
koenjit van 5 cm, stukje trassi, 1 schijfje goela Djawa, 2 blaadjes
salam, 1 spriet sereh, 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel djinten,
zout naar smaak
Bereidingswijze: Snijd het vlees in kleine stukjes. Was de
lomboks en haal de steeltjes eraf. Haal het velletje van de laos
en koenjit en wrijf dit samen met de uien, knoflook.de trassi en
goela Djawa fijn in een tjobek. Verhit de olie in een wadjan en
fruit hierin het gemalen mengsel en de overige boemboe licht.
Voeg het vlees toe, roer alles en voeg het water toe. Vermeng
alles, breng het geheel aan de kook en laat alles twee uur op een
zacht vuur sudderen. Laat één uur het deksel op de pan en haal
het dan eraf, zodat de saus kan indikken. Als het vlees nog niet
zacht is en het water is verdampt, voeg dan water toe. Verwijder
voor het opdienen de blaadjes salam en sereh.
Ingrediënten: 1 kip van 1 kg, 2 grote uien, 3 teentjes knoflook,
1/2 dl slaolie, 1 blik kokosmelk van 400 ml, 2 dl water
Boemboe: 1 stukje laos van 2 cm, 2 kemirienootjes, 2 blaadjes
salam, 2 blaadjes djeroek poeroet, 1 spriet sereh, 2 theelepels
ketoembar, 1 theelepel djinten, 1 eetlepel suiker en zout naar
smaak.
Bereidingswijze: Snijd de kip in zes stukken. Haal het velletje
van de laos. Wrijf dit met de uien, knoflook en de kemirienootjes
fijn in een tjobek. Verhit de olie in een wadjan en fruit hierin
licht het gemalen mengsel en de overige boemboe. Voeg de
kokosmelk en het water toe en laat het even borrelen. Leg de
stukken kip in de saus en laat het geheel 30 tot 40 minuten
sudderen op een zacht vuur. Draai de stukken kip om en voeg
water toe wanneer dit is verdampt. Laat het vervolgens nog 30
minuten sudderen. Verwijder voor het opdienen de blaadjes
salam en de sereh.
Ingrediënten: 2 rode uien, 3 teentjes knoflook, 1/2 dl slaolie,
groene en 2 rode lomboks, 1 liter water2 rundvleesbouillon
blokjes, 3 grote aardappelen, i blik kokosmelk van 400 ml
Boemboe: 1 stukje laos van 3 cm, 3 kemirienootjes, i groot stuk
trassi, 2 theelepels ketoembar, 2 blaadjes salam, 1 spriet sereh, 3
theelepels suiker, zout naar smaak
Bereidingswijze: Pel de uien en de knoflook en haal het velletje
van de laos. Wrijf deze drie ingrediënten, kemirienootjes en de
trassi fijn in een tjobek. Verhit de olie in een wadjan en fruit hier
in licht het mengsel en de overige boemboe. Haal de steeltjes
van de lomboks, snijd ze schuin en fruit ze ook even mee. Voeg
daarbij de bouillonblokjes en 1 liter water en laat het even koken,
zet het vuur laag. Snijd de aardappelen in blokjes en voeg ze toe.
Roer alles dooreen en laat het 15 minuten koken. Voeg dan de in
houd van het blik kokosmelk toe en laat alles nog 10 minuten op
een zacht vuur koken. Verwijder voor het opdienen de blaadjes
salam en de sereh.
december 2005
43