Sambal Goreng Kentang Pisang Kolak Ingrediënten: 3 middelgrote aardappelen, 1 winterwortel, 5 dl slaolie om te frituren, 5 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 2 rode en 1 groene lomboks, 1/2 dl slaolie, 2 eetlepels ketjap manis, 1 dl water Boemboe: 1 stukje laos van 2 cm, 1 schijfje goela Djawa, 2 blaad jes salam, zout naar smaak Bereidingswijze: Snijd de aardappelen in dobbelsteentjes. Schrap de wortel, snijd hem in dunne plakken en daarna in reep jes. Verhit 5 dl slaolie in een wadjan en frituur hierin de blokjes aardappel goudbruin. Laat ze uitlekken en frituur dan de reepjes wortel krokant. Laat deze ook uitlekken. Pel de sjalotten en de knoflook, was de lomboks, haal de steeltjes eraf en haal het velletje van de laos. Wrijf deze vier ingrediënten en het schijfje goela Djawa fijn in een tjobek. Verhit 1/2 dl slaolie in een wadjan en fruit het mengsel en de overige boemboe licht. Voeg de ket jap en het water toe en laat alles 5 minuten sudderen totdat het water iets is verdampt. Doe de gebakken aardappel en wortel erbij en roer het geheel. Laat alles nog 1 minuut doorverwarmen. Ingrediënten: 1 kip van 1 kg of 8 drumsticks, 71/2 dl water, 2 schijfjes goela Djawa, 3 teentjes knoflook, 3 eetlepels ketjap ma- nis, zout en peper naar smaak, 5 dl slaolie om te frituren Bereidingswijze: Snijd de kip in 8 stukken. Breng 7 1/2 dl water aan de kook. Doe de stukjes kip erin en laat ze ongeveer 10 minuten koken, de kip mag niet uit elkaar vallen. Haal de kip eruit en laat ze uitlekken. Haal ongeveer 1 dl bouillon uit de pan en laat de goela Djawa hierin smelten. Pers de knoflook uit. Ver meng de goela Djawa, de knoflook, de ketjap en zout en peper naar smaak en marineer de kipstukjes gedurende 1 uur. Laat de slaolie in een wadjan of frituurpan heet worden en frituur hierin de stukjes kip totdat ze bruin en knapperig zijn. Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden. Serveer er wat lontong en kroepoek bij. Maak als dessert Pisang Kolak. Dit wordt in Indonesië vooraf gegeten, want dessert is daar niet gebruikelijk. Ingrediënten: 3 schijfjes goela Djawa, 2 sliertjes daun pandan, 1 dl water, snufje zout, 2 of 3 rijpe pisang tanduk, 1 blik kokosmelk van 400 ml Bereidingswijze: Laat de goela Djawa met de daun pandan en 1 dl water smelten, voeg het zout toe. Laat het zachtjes koken totdat de goela Djawa helemaal is gesmolten. Pel de bananen en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze bij de gesmolten goela Djawa en voeg de inhoud van het blikje kokosmelk toe. Roer alles door een en laat het geheel 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen en laat het daarna afkoelen. Haal de daun pandan eruit en serveer dit drankje in een glas met een lepel. Ik wens u veel plezier met de bereiding hiervan en wens u fijne feestdagen toe. Selamat makan en tot volgend jaar! 44 moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 44