Ketut's k Deze maand twee typisch Balische groentegerechten: jukut urap en piecing kangkung. Kangkung is bij de meeste van jullie waarschijnlijk wel bekend. Ik meen dat het waterspinazie heet in het Nederlands. Kangkung is een veel gegeten Balische groente; het groeit wild in iedere onbeheerde sawah. Goedkoop en simpel. Jukut urap is een wat ingewikkelder gerecht. Het kenmerkende aan dit gerecht is de kokos. Van oudsher kookt men op Bali in één keer voor de hele dag. Dit gebeurt 's ochtends, voor dag en dauw, waarna het eten in een kastje of onder een vliegenwerend mandje verdwijnt. Verse kokos verzuurt gauw. Om de avondeters niet op zure gezichten te trakte ren, bakt men de kokos altijd eerst even. Zo blijft het langer vers. Een soort van conserveringstechniek dus. Wij zullen echter breken met deze traditie. Niet alleen omdat we tegenwoordig allemaal een koelkast hebben, maar gewoon omdat verse kokos veel lekkerder is. DOOR KETUT MARIYANI 0 FOTOGRAFIE EN STYLING SERGE LIGTENBERG Ketut Mariyani komt uit Bali, maar woont sinds enkele jaren in het Bourgondische Den Bosch. Ze houdt van het Brabantse leven, is een carrière begonnen in de verzorging, maar thuis blijft ze de Balische keuken trouw. Speciaal voor Moesson schotelt Ketut ons deze maanden haar favoriete ge rechten voor. Samen vormen ze een kleurrijke Balische rijsttafel. Piecing kangkung en j ukut urap 40 moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2006 | | pagina 40