Ketut's k
Deze maand twee typisch Balische groentegerechten: jukut urap en
piecing kangkung. Kangkung is bij de meeste van jullie waarschijnlijk
wel bekend. Ik meen dat het waterspinazie heet in het Nederlands.
Kangkung is een veel gegeten Balische groente; het groeit wild in
iedere onbeheerde sawah. Goedkoop en simpel. Jukut urap is een
wat ingewikkelder gerecht. Het kenmerkende aan dit gerecht is de
kokos. Van oudsher kookt men op Bali in één keer voor de hele dag.
Dit gebeurt 's ochtends, voor dag en dauw, waarna het eten in een
kastje of onder een vliegenwerend mandje verdwijnt. Verse kokos
verzuurt gauw. Om de avondeters niet op zure gezichten te trakte
ren, bakt men de kokos altijd eerst even. Zo blijft het langer vers. Een
soort van conserveringstechniek dus. Wij zullen echter breken met
deze traditie. Niet alleen omdat we tegenwoordig allemaal een
koelkast hebben, maar gewoon omdat verse kokos veel lekkerder is.
DOOR KETUT MARIYANI 0 FOTOGRAFIE EN STYLING SERGE LIGTENBERG
Ketut Mariyani komt uit Bali,
maar woont sinds enkele jaren in
het Bourgondische Den Bosch. Ze
houdt van het Brabantse leven,
is een carrière begonnen in de
verzorging, maar thuis blijft ze de
Balische keuken trouw. Speciaal
voor Moesson schotelt Ketut ons
deze maanden haar favoriete ge
rechten voor. Samen vormen ze een
kleurrijke Balische rijsttafel.
Piecing kangkung
en j ukut urap
40
moesson