Tempo Doeloe albertinevanommen-douwes Het deksel van het grote blik staat op een kier. Langzaam dringt de geur van vanille mijn oude hersenen binnen. Een heerlijke, fijne, aromatische zacht-zoete geur, die steeds sterker wordt. Een ingeblikte herinnering Ik ben weer het meisje van zes jaar, dat met haar pappie door oma's achtertuin loopt naar het gedeelte waar vanilleplanten staan. Kron kelend om een paar kale struiken, ze zijn dik vlezig met aan de top ko raalrode bloempjes, klimmen de vanilleslingers naar boven. Er hangen trossen van groengele bloempjes aan deze takken. De vanillebloemen. Pappie vertelt dat het een soort orchideeën zijn. Hij zelf had als hobby het kweken en veredelen van orchi deeën, die nog verder in de achtertuin hingen tussen de djeroekbomen. Altijd bloeiden er wel een paar soorten. De mooiste leende hij uit aan de kerk en soms wekenlang hingen ze langs het altaar. Ik loop dus mee, vol verwach ting. Want... voor de eerste keer mag ik pappie meehelpen de vanillebloempjes te bestuiven. Niet elke bloem had de kans zichzelf of door insecten te bestuiven en om de opbrengst wat te verhogen moest de mens eraan te pas komen. De vanillestokjes werden weliswaar wat kleiner, maar de geur bleef goed. Met een korèk koeping (verzilverd oorpeutertje) in mijn hand krijg ik de opdracht de onderste bloemen te bestuiven. Uit een geopende bloem haal ik heel, heel voorzichtig één polletje van stuifmeel eruit en die plaats ik in een andere bloem. Ik werk aan de onder kant en pappie doet de bloemen die veel hoger hangen. Eindelijk is het werk af. En nu enkele weken wachten tot de groene vanillebonen groot genoeg zijn en ze afgeplukt worden. Daarna volgt opnieuw een secuur werkje. De nog vrij groene bonen worden door oma zelf op flanellen doeken gelegd en in een bepaalde ruimte van het huis 'gewinddroogt'. Elke dag worden ze dan met een flanellen lapje opgewreven en omgekeerd. Dagenlang! De boontjes zie je zienderogen verschrompelen en donkerder van kleur worden. Dan kwam de dag dat de nu heerlijk geurende vanillestokjes in bosjes van vijf of tien, lengte bij lengte, met een fijn dun draadje bij een worden gebonden. Daarbij mocht ik ook helpen als ik van school thuis kwam. Ik zat toen in de eerste klas van de lagere zusterschool aan deïoentangseweg in Salatiga. De weg van de vanillestokjes ging verder: de mooiste werden verkocht aan de apotheker, die het verder verkocht, de kleinere stokjes gebruikte hij om er essences van te maken en sommige Chinese koek jesverkopers kochten ook de kleinere stokjes voor hun kwee-kwee. Maar... oma nam natuurlijk voor eigen gebruik ook wat van de eigen oogst voor onszelf thuis. Ze bewaarde ze dan in het suikerblik, waardoor ook de suiker al meteen het heerlijke aroma kreeg. En maakten we cake of taart dan werd zo'n stokje uit het suikerblik gehaald en de fijne zaadjes uit het stokje genomen en in het deegmengsel gedaan. Hier koop ik ook altijd nog een paar vanillestokjes en doe ze in mijn suikerblik. En elke keer komt deze herinnering uit 1940 bij me naar boven. Een gelukkige tijd toen. 'dustratie- Lezers schrijven... Wil je ook in deze rubriek komen, schrijf dan een verhaal over een specifieke gebeurtenis of herinnering uit de tijd van vóór de repatriëring. Schrijf rond de 500 woorden en stuur ofe-mait dit - samen met een bijpassende foto - naar Moesson, iedere maand wordt het beste verhaal ge selecteerd. Moesson bedankt Albertine van Ommen-Douwes voor haar bijdrage. moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2006 | | pagina 28