Ketut's k iT Alle mannen opgelet! Deze maand een feestrecept dat traditiegetrouw door de pater familias dient te worden klaargemaakt. Dit niet zonder reden, want aan de bereiding van be balung gaat een hele slachting vooraf. Be balung is op Bali een duur en exclusief gerecht dat speciaal wordt klaarge maakt met feestdagen zoals Calungan en Kuningan. De dag voorafgaand wordt er bij de varkensboer een vet varken uitgekozen, waarna het varken in het holst van de nacht wordt gevild. Terwijl de vrouwen offerandes maken, zijn de mannen de volgende ochtend druk bezig om van het vlees soep, worst en lawar te maken. De ribben van het varken zijn gereserveerd voor be balung. Be balung is een tamelijk ingewikkeld gerecht met veel verschillende ingrediënten; sterk van smaak en een beetje pittig, maar o zo heerlijk. Gelukkig hoeft er hier niet geslacht te worden en zijn de ribjes kant en klaar in de supermarkt te krijgen. Ketut Mariyani komt uit Bali, maar woont sinds enkele jaren in het Bourgondische Den Bosch. Ze houdt van het Brabantse leven, is een carrière begonnen in de verzorging, maar thuis blijft ze de Balische keuken trouw. Speciaal voor Moesson schotelt Ketut ons deze maanden haar favoriete ge rechten voor. Samen vormen ze een kleurrijke Balische rijsttafel. DOOI KETUTMARIYANI Q TOC RAFIE EN STYLING SERGE LIGTENBERG Be Balung 40

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2006 | | pagina 40