Ketut's k
iT
Alle mannen opgelet! Deze maand een feestrecept dat traditiegetrouw door de
pater familias dient te worden klaargemaakt. Dit niet zonder reden, want aan de
bereiding van be balung gaat een hele slachting vooraf.
Be balung is op Bali een duur en exclusief gerecht dat speciaal wordt klaarge
maakt met feestdagen zoals Calungan en Kuningan. De dag voorafgaand wordt er
bij de varkensboer een vet varken uitgekozen, waarna het varken in het holst van
de nacht wordt gevild. Terwijl de vrouwen offerandes maken, zijn de mannen de
volgende ochtend druk bezig om van het vlees soep, worst en lawar te maken. De
ribben van het varken zijn gereserveerd voor be balung.
Be balung is een tamelijk ingewikkeld gerecht met veel verschillende ingrediënten;
sterk van smaak en een beetje pittig, maar o zo heerlijk. Gelukkig hoeft er hier niet
geslacht te worden en zijn de ribjes kant en klaar in de supermarkt te krijgen.
Ketut Mariyani komt uit Bali,
maar woont sinds enkele jaren in
het Bourgondische Den Bosch. Ze
houdt van het Brabantse leven,
is een carrière begonnen in de
verzorging, maar thuis blijft ze de
Balische keuken trouw. Speciaal
voor Moesson schotelt Ketut ons
deze maanden haar favoriete ge
rechten voor. Samen vormen ze een
kleurrijke Balische rijsttafel.
DOOI KETUTMARIYANI Q TOC RAFIE EN STYLING SERGE LIGTENBERG
Be Balung
40