Ketut's keuken...
sambel matah
Be siap mesisit sambel matah is
een half-rauw gerecht uit de tra
ditionele Balische keuken. Je zult
het op de locale pasar tussen alle
Javaanse kraampjes alleen aantref
fen bij Balische standjes. Ook zijn
er enkele straatventers die er hun
brood mee verdienen. Zo heb ik een
tante die haar leven heeft gewijd
aan het perfectioneren van dit
uiterst scherpe gerecht. Voor het
krieken van de dag is ze al druk in
de weer. De gekookte en tot draden
getrokken kip verdwijnt met pluk
jes in iedere bungkus.Tegen tienen
trekt ze de straten in, de met nasi
bungkus gevulde mand op haar
hoofd. Dag in dag uit, 7 dagen in
de week, al 20 jaar lang voorziet zij
klerk, visser en klaploper van hun
lunch. Gehurkt langs de weg wordt
de bungkus gulzig naar binnenge
werkt; het zweet staat ze nader dan
de lach. En zo krijgen de verdoofde
Balische smaakpapillen toch nog
hun gewenste optetter.
juni 2006
39