Ketut's keuken... sambel matah Be siap mesisit sambel matah is een half-rauw gerecht uit de tra ditionele Balische keuken. Je zult het op de locale pasar tussen alle Javaanse kraampjes alleen aantref fen bij Balische standjes. Ook zijn er enkele straatventers die er hun brood mee verdienen. Zo heb ik een tante die haar leven heeft gewijd aan het perfectioneren van dit uiterst scherpe gerecht. Voor het krieken van de dag is ze al druk in de weer. De gekookte en tot draden getrokken kip verdwijnt met pluk jes in iedere bungkus.Tegen tienen trekt ze de straten in, de met nasi bungkus gevulde mand op haar hoofd. Dag in dag uit, 7 dagen in de week, al 20 jaar lang voorziet zij klerk, visser en klaploper van hun lunch. Gehurkt langs de weg wordt de bungkus gulzig naar binnenge werkt; het zweet staat ze nader dan de lach. En zo krijgen de verdoofde Balische smaakpapillen toch nog hun gewenste optetter. juni 2006 39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2006 | | pagina 39