Serveertip van Frans:
'Ikan taotjo is goed te combineren met tumis boontjes. De
smaken van deze gerechten vullen elkaar goed aan. Maar ook
tumis sayuran en sambal goreng boontjes gaan prima samen
met ikan taotjo. Maak de maaltijd af met wat atjar ketimoen
en keringan. Een gegarandeerd succes aan de eettafel.'
Bereiding:
Kruid eerst de kabeljauwfilets. Wrijf ze in met zwarte peper, zout, het sap
van de citroen en de halve limoen. Haal de filets daarna door de bloem.
Leg de vis even apart.
Snij de knoflook en sjalot in kleine stukjes en snij de sereh in gelijke stuk
ken van 3 a 4 centimeter.
Snij eenderde van de paprika en de helft van een groene en een rode peper
julienne-in mooie, dunne, schuine reepjes.
Laat de boter smelten in de pan. Als de boter gesmolten is, doe dan de in
stukjes gesneden sjalot erbij. Laat het even bakken op laag vuur, totdat de
stukjes sjalot een lichte kleur krijgen.
Voeg dan de knoflook, de gesneden pepers.de paprika.de sereh, het
citroenblad.de citroen en limoen, en bovendien het mespuntje assem met
het schijfje gember toe in de pan. Roerbak alles kort en krachtig, ongeveer
1 a 2 minuten.
Leg vervolgens de kabeljauwfilets in de pan en laat ze aan beide zijden
een minuut of tien mee bakken. Doe eerst de eetlepel zoute ketjap in de
pan en dan vervolgens de zoete ketjap, de theelepel ketjap inggris, de
halve eetlepel oestersaus en detaotjo-boontjes.
Laat alles even roerbakken, totdat de saus zich scheidt van de boter. Con
troleer dan of de vis gaar is, zo niet, laat hem nog even door bakken.
Serveer de ikan taotjo op een ondiepe schaal, bestrooid met zeer fijnge
sneden selderij.
2 stuks kabeljauwfilet van circa 150 gram per stuk
1 mespuntje zwarte peper
1 mespuntje zout
1 citroen
i limoen
een beetje bloem
i sjalot
1 teentje knoflook
1/3 stengel sereh
1 rode peper
1 groene peper
1/3 groene of rode paprika
75 gram roomboter
3 citroenblaadjes
1 eetlepel zoute ketjap
1 eetlepel zoete ketjap
1 theelepel ketjap inggris (Worcestershire Sauce)
i eetlepel oestersaus
1 eetlepel taotjo
1 mespuntje assem
1 klein dun schijfje gember
garnering:
handje fijn gesneden selderij
Benodigdheden:
Kom deze zomer nog naar De Lachende Javaan in Haarlem en
geniet van het speciaal samengestelde/Moesson-jubileummenu:
een rijsttafel met all time favorites voor 2 personen voor 22,50
per persoon. Vermeld bij reservering dat u van de /Moesson-
aanbieding gebruik wilt maken.
De Lachende Javaan
Frankestraat 27
2011 HT Haarlem
T 023-532 87 92
40 moesson