KOKKI BITJA EEN NIEUWE TOEKOMST IN AMERIKA? TING-TING VAKTECHNISCH ENGELS Het Internationaal Technisch Studiecentrum (LT.S.) 11 Als het^ overvolle Nederland U geen mogelijkheden meer biedt en U zich in de U.S.A. nieuwe kansen wilt gaan scheppen, dan is kennis van de Engelseftaal, en speciaal voor het absoluut noodzakelijk. Bent U niet in staat om met Uw Amerikaanse collega's over het werk te praten, begrijpt U niet wat zij bedoelen, dan heeft U alle kans dat Uw toekomst mislukt. Daarom is het zaak, dat U zich nu reeds voorbereidt om in Amerika te kunnen slagen. En wie kan U daarbij beter helpen dan het Instituut, dat zich speciaal op het onderwijs in de Engelse taal heeft gespecialiseerd? ZIJL WEG 1 - TELEFOON-K 2500 13956 - HAARLEM Ik vond onlangs 'n oud kookboek: Kitab masak- masakan India atau Kokki Bitja. In de inleiding van de le druk, in 1854 verschenen, zegt de schrijfster, Nonna Cornelia: „Ik wens ten slotte mijnen oprechten dank openlijk en hartelijk te bren- gen aan Mevrouw Seroendeng, Mej. Sasaté, Nonja Smoor, Nonna Lelawar, Embok Kotelet en aan de firma Bami, Kimblo Co., welke allen, met hun onwaardeerbare recepten zoveel aan dit boek heb- ben bijgedragen" Hartbrekend woord bij de 5e druk in 1871 van de uitgevers is: „Slechts enige dagen na de ontvangst van een voorbericht voor de 5e druk, ontvingen wij de treurige tijding, dat Nonna Cornelia op de huize Tiada Katahoean op het alleronverwachts is komen te overlijden en alzoo tot hare vade ren of zusters mischien tot beiden vergaderd is. Zij stierf treurige nagedachteniste midden van haar keukenroem en zoozeer gevestigde keu kenglorie, tengevolge van zenuwachtige toevallen, veroorzaakt door het onschuldig mislukken van Koewé-broeder, die haar, in gelukkiger tijden, nim mer in haar billijke verwachting bedrogen heeft." PROF. DR. E. JANSSEN. Al is prof. Janssen (nu in Zuid Afrika) al een tijd uit Indië weg, dit land vergeten zal hij niet. Op typische professorale wijze (als we het zo mogen zeggen) heeft hij ook de zin van de historie van dit land goed doorgrond en met dit schijnbaar op pervlakkige berichtje een bijzonder interessant stuk je „koloniale cultuur" onder de aandacht gebracht. Ergens namelijk is er een schakel geweest tussen de wereldberoemde „Dutch rijsttafel" van thans en de wilde Pallieteriaanse eetfestijnen van de Hollanders in het begin van de vorige eeuw en daarvóór. Die schakel is Kokki Bitja geweest: de eerste systematische, met kennis van zaken en begrip van een goede keuken opgezette leidraad in de Indische kookkunst. Kokki Bitja heeft maar een kort leven gehad en is gestorven op de typische wijze van de eerste pio niers: „op huize Tiada Ketahoean". Wat later op de boekenmarkt kwam, was „Europeser georiën teerd" en bracht uitbreiding en soms ook verbe tering van het oorspronkelijke grondpatroon van de Indische tafel. Hele generaties mamma-tjangs, oma's en maatjes zijn eigenlijk opgegroeid in de school van Kokki Bitja en velen zijn er thans helaas toe geneigd wat al te snobistisch deze eerste re cepten de moderniseren. Fout. Elke oosterse spijs heeft zijn verantwoorde verhouding van samen stellende voedingsstoffen en kruiden, smakelijk en gezond. Wat het gezonde betreft: we zijn er alle maal mee opgegroeid en hoe! En wat het smakelijke betreft: zelfs „Bodjo" Markov, keukenmeester van Capitol, wist de voortreffelijkste spijzen van het Oosten op te snorren in soms de onaanzienlijkste eethuisjes. En met de grootste gemoedrust kon hij de chiqste schotel cacap a la meunière links laten liggen voor een perfecte hap in Stinky Corner". Het zou de moeite waard zijn, aan de hand van In deze rubriek hopen wij kleine contactjes tussen Indische mensen tot stand te brengen. En omdat Tong-Tong voor zulke kleine seintjes wat sombong klinkt, noemen we de rubriek maar „Ting-Ting". Klein en lekker en altijd welkom, toch? f 2,50 per plaatsing, WIE kan mij helpen aan het adres van O. J. Werner. Vroeger was hij in de kost bij Djodji Galstaun te Batavia. Brieven aan Baan, Konings plein 37, Den Haag. P. G. Dessauvagie, Copernicusstr. 116, tel.: 643285, Den Haag behartigt al uw belastingzaken ver trouwd en correct. Goede bijverdienste aangeboden door KOKKIES WINKEL, Witte de Withstraat 128, AMSTER DAM. Wij zoeken personen met klein kapitaal om onze rijsttafelartikelen via rembourszendingen door te verkopen. Brieven rechtstreeks aan KÖKKIES WINKEL, Witte de Withstraat 128, Amsterdam. onze „koeno gerechten" na te gaan wat of er aan menige moderne schotel mankeert. Zou prof. Jans sen ons zijn oude Kokki Bitja eens een keer willen lenen? DE SMAAK VAN KEMANGI Wachten tot tuinbonentijd. Bonenkruid benadert het meest onze kemangi. Flinke hoeveelheid tijdens t seizoen inslaan. Wassen en drogen. Bewaren in goed afgesloten fles. Als antjoer, laatmaar. Smaak blijft. Voortaan smakelijk eten! Mevr. H„ Baarn. (Con. Department British Institute of Fng. Technology) Erkend door de Inspectie Schriftelijk Onderwijs TECHNISCH BASIS ENGELS Technisch Engels voort Emigratie-Engels voort de bouwvakken beginners de elektrotechniek gevorderden de autotechniek de huisvrouw de machinebankwerker Vaktechnisch Engels voort de mach. metaalbewerker het akkerbouwbedrijf de machinisten het gradandbedrijf de gieterij enz. de sierteelt de tekenkamer de tuinbouw de fruitteelt Aan de aanduiding van de uitspraak is in de lessen bijzondere aandacht gewijd. Tevens nog vele andere studiemogelijkheden. Vraagt nog vandaag gratis en vrijblijvend nadere inlichtingen door inzending van onderstaande bon. Gerepatrieerden genieten 15% reductie. I'T.S., afd. T.T. 1, Zijlweg 1, Haarlem. Gaarne ontving ik nadere gegevens over de cursus -- NaamAdres.—WoonplaatsHandt

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1959 | | pagina 11