GOEDKOOP Luilekkerland 9 1001 AVONTUREN met de soetil Toen indertijd in de Voksraad werd betoogd dat de Inheemse arbeider leeft van gemiddeld 11 cent per dag, werd daartegen heftig geprotesteerd. De daglonen waren toen zeer laag en varieerden vani 25 tot 30 cent voor een koelie en van 40 tot 50 cent voor een toekang. Met dat inkomen leefde een gezin, bestaande uit man, vrouw en 2 of 3 kinderen Wanneer men nagaat, dat voor 2l/2 cent bij een gaarkeuken een kom soto (d.i. een hoeveelheid ge kookte rijst met groente en soep, waarin een paar stukjes vlees) te bekomen was, terwij twee van die kommen een normale portie uitmaakten, dan had men dus voor 5 hele centen genoeg gegeten. Ver der kreeg je voor 1 cent 3 boengkoes tapé (gegiste casave met suikerwater) of 3 stuks gekookte ketel- la (casave) of 2 gekookte maiskolven. Hoewel rijst slechts voor 4j/2 cent per katti (0,62 K.G.) verkrijgbaar was, leefde het armste deel der be volking hoofdzakelijk van de goedkopere ketella of djagoeng (mais). Hier, in Holland, zal men zich e.e.a. niet kunnen voorstellen, maar hetgeen in de Volksraad was beweerd, was niet ver van de waarheid, wanneer men dan alleen de grote massa op het oog had. 1) Voor 1 cent had men een kop koffie met suiker, hoewel in die „koffie men de djagoeng ruikt (mais werd al koffie-surrogaat gebezigd). Met deze cijfers voor ogen, behoeft het geenszins bevreemding te wekken, dat miljoenen verdiend en naar Nederland overgemaakt konden worden. Het is wel aardig hier te memoreren wat, vóór de oorlog, in Semarang de straat bood, en dat was niet weinig: Tegen 6 uur, door vrouwen rondgevent: nasi lodèh, nasi langgi, nasi rames, nasi djanganan; getoek poelen met rode stroopsuiker; ketan en poelie met klapper en kedelé-boeboek. Door mannen rondgevent: lentok goedék d.i. lontong met sajoer ketèwèl (jonge nangka) soto en soep. Door Chinese en Javaanse jongens: bolang-baling en koeweh mangkok. Tegen 9 uur, door vrouwen, die de erven binnen lopen.- nasi opor van kip en nasi goedék: nasi pétjél met gebraden timpé, gimbal-oeranq en kripik melindjo. Tegen 11 uur, door mannen: djanganan Betawi en roedjak. Tegen 14 uur, door vrouwen, die de erven aflopen: met srabi-telor en gewone srabi; boeboer tjo-tjo. Tegen 15 uur, mannen en vrouwen met tennongs, die de erven aflopen met: Chinese koekjes als klépon, nogosari, meniran, boe- gis, boeboer sarèn, wadjik; ook taartjes, spekkoek ager-ager en ander gebak. Door Chinezen: bakpao, koeweh moho, koeweh koe, ting-tinq, dian- koladoe enz. Tegen 17 uur, door Chinezen.- loempia en pangsiet goreng, loempia basah. Tegen 18 uur, door Chinezen: bakmi goreng, bakmi kopiok, pangsiet koewah bakso enz. Door vrouwen: saté kerbo. Door mannen: saté kambing, soto Madoera, saté ajam: ketoepat mie, mie Djawa; 7dHe"9 tah°e (kembang tahoe). wedang scotting Door Arabieren: Martabak. Tegen 20 uur komen de bakmi- en saté-ajamver- kopers weer voorbij en blijven lopen tot 22 uur. Bovendien lopen jongens de hele dag rond met ijs- Iilin van Doerèn, Zuurzak, klapa-kopior, frambo zen enz., terwijl op speciale plaatsen waren te krij gen: kangkoeng met sambal djeroek, pisang goreng, pisang bakar (geplet) nasi rawon, nasi goedek, tahoe telor, stroop soesoe met klappa kopior. Watertandt U nog niet? Wat snoeperijen betreft stond Semarang steeds bovenaan. 2) Ik wil besluiten met enige wenken aan oud-Indisch- gasten. Soms heet het dawet en soms heet het tjendol, maar het is altijd smaakvol, ,,goerih gezond en goedkoop. ,,Wie één neemt, neemt er twee! (Foto Postma Met enige goede wil kunnen wij, verwende mensen, ons hier zeer wel behelpen. Bloemkool b.v. is een groente, waarvan veel gemaakt kan worden; bloemkool vervangt djagoeng in de frikadel en doet heus niet onder voor jonge djagoeng, welke wij gewoon zijn te gebruiken in de lekkere frikadel- djagoeng. Fijn gesneden of door de vleesmachine gehaald, wat meel erbij, een eitje, een lepeltje melk, zout en suiker en dan de pan in, en je hebt JE frikadel-djagoeng, zelfs de lucht is gelijk. Bloemkool voor djanganan is ook smakelijk met wat sambal gemengd in pindakaas; er mogen na tuurlijk ok andere groenten bij. Ook in de sajoer asem, smaakt het; heb je geen asem, dan wat ra barber er in. In de pindang kloewak kan ook bloem kool gedaan worden, het smaakt best. Voor mangoet vind ik de makreel de beste vis. De Hollandse haring gebraden bij de rijst, is ook niet onsmakelijk. Semoer Djawa van de blanak, is niet te bekomen, doch makreel of gebraden schel vis kan de blanak bijna vervangen. M. BUSSELAAR 1) Het ging niet om het vermogen om sober te leven, het ging om de vaak schrijnende tegenstel ling in levensstandaard tussen „Inlander" en Euro peaan. We hoeven er geen doekjes om te winden: velen, ook hier in Holland, meenden: „Hoe so berder de Inlander leeft, hoe meer wij krijgen." De besten wisten: een volk dat sober leeft, -s een rijt en gelukkig volk. Maar ook wij hadden dan sober moeten leven. Soedah! Nakaarten! 2) Deze uitdaging accepteert geen één rechtge aard Soerabajaan. Anak Betawie, Padanger, enz enz. Wie neemt de handschoen op? Denk erom, dit is met praten lekker-Iekker", maar historie schrijven. Wees volledig en wees betrouwbaar! OPGEVANGEN UIT GESPREKKEN. Mijn tante woont in Babi lo gemoek „Wat zeg je daar?" „Babi Io gemoek. Dat onthoudt makkelijker dan Babyloniënbroek Mijn neef speelt viool! Boekan main, zijn va riaties! Tjoba je hoort zijn ,,Am schonen Bengawan DonauSedep, Tjih!" In een volle gesloten tram: Adoeh. Baoe peu- jeum! (Peujeum Soendanees voor gegiste ke tella). 1 knolselderie met blad. Blaadjes afsnijden. Knol goed schillen en wassen. In kleine slierten raspen, fijn gesneden pitje knoflook en sambal uit een potje (naar smaak) in wat slaolie fruiten, dan de geraspte knolselderie erbij doen, wat smoren. Met wat zout en suiker afmaken. Indien er saus bij gewenst is, dan wat saus of melk erbij doen. Blad van de knolselderie fijn snijden. Een of twee eieren kloppen. Olie in de wadjan warmen. Het fijn gesneden blad in t geklopte ei doen met wat zout en peper. Dan in de wadjan (of koekepan) dadar maken. Macaroni. In plaats van kaas en ham gewoon: uien, knoflook, sambal, zout en suiker. Mevr. BLONDEL PIENDANG VAN VERSE VIS. Brambang, bawang, kemiri, koenir, ketoembar, djinten, zout, laos, sereh, daon salam, daon djeroek,' asem, azijn, lombok (vers of ingemaakte). De 7 eerste ingrediënten fijn oelek en met de lom bok in wat olie opbraden. Daarna wat water en de azijn de andere ingrediënten toevoegen en op t laatst de vis erbij, doen, en meekoken tot het gaar is. Eventueel een tikje suiker toevoegen. GOELé-KAMBING. 1 pond lamsvlees in stukjes snijden. Geraspte klap- pa-goreng (zonder olie) 1 theelepel ketoembar V theelepel djinten, een klein stukje kaneel en een klein stukje pala, 4 of meer peperkorrels, 5 st. rode en st. witte uien, een stuk jedjahé, laos koenir (A vmgerlengte), lombok, zout en asem naar smaak. Santen. De bovengenoemde kruiden worden heel fijn ge- oelekt. Daarna in wat olie toemis, voeg hierin de stukjes vlees en laat alles goed koken met de san ten. Men voegt er telkens wat water bij, totdat het vlees zacht is. Men kan deze goelé helemaal droog koken tot de olie er uit komt of nat laten. Mevr. SCHOEVERS OP SCHOOL. Meneer Braber gaf les. Taal. „Pajah, alweer Nederlands", zei Takkers. lt.e f' de. meester. „Wij gaan nu de dieren geluiden bestuderen. Hier volgen een paar voor beelden. Het paard hinnikt. Nou jullie" „De leeuw brult", zei er één. „Goed zo", zei Braber. „De hond blaft' Knap gezegd. De lallêr bromtDe klas raakte uitgebuit. Alle dieren hadden een beurt. ,,Kom wie nog? zei Braber. .•Ja ik zei Kelek, „ik weet nog één „De vis sist", „Niet goed, hoe kan dat nou", zei de meester. - uurlijk ken, jij weet niks, kom maar in de keu ken en zie zelf. De gereg sist in de pan".

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1959 | | pagina 9