TONG-TONG GRILL DE LUXE RAP AT VAN SPOORBONDERS 5 iJË>svan^//rch\ ALWEER SPANJE Toen dit moderne elektrische satérooster me ge bracht werd en ik de prijs hoorde (f30,—) dacht ik: petje af voor de Indische jongen die zo'n fijn werkstuk maken kan, maar dertig pop is me toch een beetje té luxe. „Eerst proberen, Tjalie, dan oordelen!" werd me gezegd, en dat is een gezond advies dat ikzelf graag geef. Maar er gingen nog vijf dagen voorbij, voor ik aan het proberen sloeg. Vanmorgen. Ik had trek in toast. Maar denkend aan al dat gemier en gehannes van brood op roos tertjes en zinken platen met gaatjes en zo, met roet en walm en stank, dacht ik: „laat maar, ah!" Maar meteen schoot me dat nieuwe saté-rooster te binnen dat nog steeds op m'n kantoor stond. Direct naast m'n bed gezet op een stoel, stekker in het stopcontact, brood, boter erbij. Weer in bed en toen geroosterd. Het ging fantastisch! Geen rook of walm of stank of nèks. In dat rooster zitten namelijk de gloeidraden boven het te roosteren voedsel. Er brandt niets dacht ik tenminste, want toen ik lekker m'n broodjes met boter zat op te peuzelen nam ik toch wel een lichte brandlucht waar. En constateerde dat de stoel zachtjes begon te smeulen. En óf zo'n rooster warmte geeft! Stom van mij. Gauw een paar tegeltjes opgeschar reld in de keuken (een asbest- of andere plaat kan natuurlijk ook) en toen ging het verder van een leien dakje. M'n mok koffie zette ik boven op het rooster bleef lekker warm. Ik dacht: ik rooster een eitje (net zoals vroeger op mijn prauwen- tochten vaak deed), maar het ei viel door het rooster heen en toen haalde ik maar een koeke- pannetje met een kluitje boter erin. Het ei erin en boven op het rooster. Een half minuutje. En toen ónder het rooster om van boven lekker gaar te worden. Het werd een super-de-luxe mati sapi! En maar eten. Vóór ik het wist, had ik een half brood op. In bed! En ondertussen bedacht ik dat ik dezelfde middag nog saté zou maken, (bij het rooster krijg je 12 saté-stokjes, die je in een raam-met-steel kan hech ten: alle bovenkanten gaar, het hele raam omkeren buitengewoon handig!) En morgen ajam pang- SINDS 1841 HORLOGES. KLOKKEN, GOUDcn ZILVERWERKEN RUIME KEUZE in VERSCHILLENDE MERKEN L.v.MEERDERVOORT 520 TEL.3364*1 Het van-ouds bekende adres: Rijswijk 11 - Batavia gang. En binnenkort spekkoek, want met die boven- verwarming heb je aan dit rooster een ideale spekkoekbakker, meen ik. Voldaan zijnde de fabrikant uit zijn bed gebeld; jouw satérooster is „istimewa!" Accoord wat de naam betreft: TONG-TONG GRILL DE LUXE! Octrooi aangevraagd op de naam? Okay. Patent gevraagd op het idee? Okay. Laat je niets afgappen man! En verder alle succes! Onze uitvinder hoopt met deze grills zijn eigen bestaan op te bouwen. Ik mag die lui wel, die zelf flink aanpakken en ik hoop dat lezers van TONG-TONG, die hem in dit eigen initiatief willen helpen, bij ons zo'n rooster wllen bestellen (storten op ons giro-nummer: 6685). We geloven absoluut dat onze TONG-TONG- grill zijn bestaansrecht zal veroveren op de Euro pese markt. Het is een keurig dingetje, uitgevoerd in glanzend aluminium, keurig schoon en te ge bruiken zelfs in de zitkamer. Geleverd in twee voltages (220 en 125) op te geven bij de be stelling!). Straks vanmiddag omstreeks menggerip ga ik in de tuin zitten barbecuen op z'n Amerikaans. Met m'n ogen dicht en de geur dicht bij m'n neus waan ik me weer in mijn Land van Herkomst. Tsk-tsk- tsk! T. R. In onze correspondentie „woedt" de belangstelling voor „Leven in Spanje" gestart door mevr. Bartelings, nog steeds voort. Vooral t.a.v het leven in andere landen blijkt telkens weer dat er twee zeer verschillende maatstaven van appreciatie be staan: de „thuis-Nederlandse" en de ,,uit-Neder- landse" (Indische). Wat Spanje betreft: van de 10 repatrianten (Totok èn Indo) waarderen er 9 dit land ten zeerste. Door Nederlanders „van hier" geopperde bezwaren wor den door hen niet als zodanig gevoeld of zelfs beschouwd als deugden. We laten hier nog iemand aan het woord, Dolf Verspoor, die Spanje zeer goed kent en wiens bundel vertaalde Spaanse poëzie wij nog eens in TONG-TONG zullen bespreken. „Wie in Spanje een tekort meent te vinden aan vlees, moet het eens proberen met VIS: het volks- voedsel dat hier in Nederland minder en minder wordt gegeten (zeker omdat het niet amerikaans- hygiënisch ruikt) en waarvoor Spanje bewonde renswaardig is georganiseerd. Spanje, één bonk continent met kusten, heelt tot in de kleinste hoek jes verse vis, dank zij een transport-apparaat dat weliswaar de mensen gekookt en slap op hun be stemming aflevert maar de vis in optima forma. Iets anders „was nicht im Baedeker stehf' zijn de vooral in Andalusiê frequenter optredende proef lokalen met hun grote vaten wijn, en in een hoekje de verkoopster of verkoper van dozijnen heerlijke hapjes erbij voor pakweg een hollandse stuiver 't stuk. En wie klaagt over gebrek aan verse groenten zou eens op het idee kunnen komen het met vruch ten te proberen." Zondag 7 juni kwamen in „De Galerij" te Den Haag een groot aantal leden van de Spoorbond bijeen voor een ouwerwetse gezellige „sam-sam", waarop naast een normale afwerking van vereni gingswerk geestig werd voorgedragen en behoorlijk werd geschranst van een weelderige rijsttafel. In keurige Europese costuums gestoken zaten daar de mannen bijeen, die eertijds de weg baanden, effenden en efficiënt onderhielden van de Indische Iron Horse, onze onvergetelijke Kereta Api, en wij hadden werkelijk moeite om ze nog uit elkaar te houden: de deftige hoofdinspecteur in djas toetoep van het Hoofdkantoor, de stationschef met z'n rooie pet en de man-langs-de-baan in khaki, puttees en helmhoed, die wij van vroeger zo goed kenden. Onder het spoorwegpersoneel in Indië is altijd een voorbeeldige corpsgeest geweest en een recht demo cratische levenshouding van hoog tot laag en om gekeerd. Die zelfde geest was zondag weer aan wezig, en even uitbundig alsof er geen twintig jaren overheen gegaan waren. Het bestuur, be staande uit mej. de Wilde en de heren Vincent, Teunissen, Ooms en Nanlohy, werd aangevuld met (de ook buiten spoorkringen zo bekende) Piet van Hooydonk, terwijl tot erevoorzitter werd be noemd een oudspoorgast met grote gaven van hoofd en hart, de heer O. C. A. van Loon. Als gast was o.m. aanwezig Tjalie Robinson, die overigens geen enkele andere verdienste had voor de spoorwegen in Indië dan dat hij er ettelijke tienduizenden kilometers rails van platgereden heeft, maar hij was niet alleen zeer welkom, maar kreeg ook de toezegging van alle mogelijke mede werking, niet alleen door aanmelding van nieuwe abonnees, maar ook van actieve medewerking voor TONG-TONG, in de vorm van artikelen, anec- doten, foto's, enz. Reeds in ons volgend nummer starten wij met een inzending van een SS-man, ex-stationschef Einholz (van Bandoeng) met het verslag van de velen van ons zo bekende treinreis BandoengBatavia. Wie volgt? Bogor op het eind van de vorige eeuw. Dit stationshotel stond (het gebouw staat er nóg) aan de Grote Postweg tegenover de Plantentuin ongeveer tegenover de Prof. kerk. Een hotelletje eigenlijk om een rol te laten spelen in „In tachtig dagen de wereld rond' (links en rechts het station Bogor zelf zoals het er nog steeds uitziet!) met de toentertijd nieuwste power wagon op de achtergrond. Ah, dat was de tijd nog dat oedikkers van heinde en ver kwamen kijken naar de door Djojobojo voorspelde vuurwagen, die eindelijk gekomen was en met een ontzettende snelheid van veertig kilo meter per uur door het vredige landschap kon razen, vuur spuwend als een vulkaan; Hoeveel duizenden Bogorse ambtenaren van BB, Justitie, Reken kamer hebben sindsdien niet dromerig dat verrukkelijke traject Bogor-Betawie tweemaal daags verboemeld. Kebonpedes, Tjileboet, Bodjonggedeh, enz., enz., weet je nog? Heweldih, Peh! (Foto s Harders)

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1959 | | pagina 5