1© Laën Dahulu, Laën Sekarang (li) Sinterklaasavond nit lang vervlogen dagen V De Indische keuken toen en nu. Het tweede kookboek uit mijn collectie dateert van 1927. Het is van mej. W. C. Keyner en de lste druk verscheen in Soerabaja bij G. Kolff en Co. Het heet: ,,Het kookboek voor Hollandse, Chinese en Inlandse gerechten Dit kookboek kreeg ik van een leerlinge van de Bataviasche Huishoudschool; hieruit werd zij onderwezen. De Europese keuken omvat: Soepen, Hors d'oevres en entrees, Vleesgerechten, Visgerechten, Gevogelte, Sla-soorten (bedoeld worden: salades), Gestoofde groenten, Sausen. Dan volgen: Bereiding van rijst. Dan: Gerechten die bij de Lontong behoren. Sajoers bij de rijst tafel. Gerechten bij de rijsttafel. Chinese gerechten. Dan: Atjar-soorten. Stroop-soorten. Koude en warme dranken. Verder: Taarten en Puddingen. Ruim 50 jaren liggen er tussen de belde genoem de kookboeken*) de gerechten zijn enorm verso berd en veel eentoniger geworden (in bereiding). De oesters, caviaar en palingen zijn van het pro gram verdwenen, hooguit een crouton belegd met caviaar of oesterragout als entree. Het gevogelte beperkt zich tot gans, kalkoen, eend en kip. Dui ven, vinken en snippen verdwenen. De salades zijn vermeerderd en men vindt een uitgebreide lijst van gestoofde Hollandse en inheemse groenten, zoals krokkot, sawie Tjina, lobbak, terrongs, pa paja, laboe siam, bajem. Tegenover 78 bladzijden Europese gerechten staan 59 bladzijden inheemse. De inheemse „gebakken zijn compleet komen te vervallen. Onder „taar ten" vinden we nog enkele typische inheemse bak sels zoals „Kwee lapies Tjina" „Roti Koekoes (wat feitelijk de Hollandse ketelkoek is). „Kwee loempoer" „Kwee talam" „Bidara" „Keiepon" „Bidji salak" „Ketan sirikaja". Een geassimileerde cake lijkt mij deze „Kwee Kiek" )4 pond meel, pond suiker, J4 pond boter, 10 eierdooiers, 5 eiwitten, 2 eetlepels bran dy, J4 kattie tangkwee, 1 geraspte djeroekschil, J4 kattie lengkeng, 34 kattie kenari, Ja theel. ge stampte foelie, J4 theel. fijn kaneel, 34 theel. fijn kruidnagel. Een gasoven was toen al iets van zelfsprekends. In 1934 verscheen „Menu's en Recepten", een uit gave van de Bond van Vereeniging van Huisvrou wen in Ned. Indie. De indeling was: Soepen, Voor- en tussengerech ten, Visgerechten, Warme Hoofdschotels, Koude schotels en salades, Rijsttafel recepten (43 stuks) Toespijzen, Taarten, Inlands gebak (7 stuks), Vruchtentoetjes en compotes, Ijs, Sorbet, BowL In dit boek is voor het eerst bewust gestreefd naar een eigen (Indisch) harmonieus geheel. Neemt LI dit menu eens: Kerrysoep, rijstpudding en surprise, gebakken visfilets kropsalade, compote van pisangs met rode wijn. Of dit: Erwtensoep, huzarensalade, djeroek-maniescompöte. Of: Her sens met kerrysaus in schelpen, bruine bonen met speksaus aardappelen, djeroek-manies met ci troengelei. Iedere week kreeg één rijsttafeldag in gelast, bijv. Nasi Goerih roedjak manies, of: Tjah van reboeng met varkensvlees, gevulde grote garnalen met tomatensla, boeboer van zwarte ke tan. Hoe Hollands ook op zichzelf de erwtensoep, de rijstpudding en surprise of de bruine bonen met speksaus en aardappelen, geen huisvrouw in Hol land zou er over denken een dergelijk menu sa men te stellen. Maar zo kookten honderden inland se kokkies het voor hun Hollandse njonja s. Niet te overdadig, niet te sober, niet streng gescheiden in Hollands of inheems, maar evenwichtig samen gesteld: een Hollandse pot met een inheems toetje. Een inheems gerecht of groente a la Hollande, zo van alles wat tjampoer adoek. Een Indisch kook boek dus waaruit iedere Nederlandse huisvrouw kon leren hoe zij zowel een zuurkoolschotel als een nasi koening moest klaarmaken. In het nummer van 15 november besprak ik het kookboek van mijn grootmoeder. Uit dit kook boek, dat uit ongeveer 1875 stamt, laat ik weder om enige recepten volgen. We woonden in Batavia; vader, moeder en vier dochters. Oma, de moeder van onze moeder, woonde bij ons in. Haar man was vrij jong ge storven en ik wist niet beter, dan dat oma bij ons hoorde. Op Sinterklaasavond bleef ze thuis, als de rest van de familie in de grote tentwagen, waar we met ons zessen in konden, naar de stad reed. 't Eerst gingen we naar een banketbakkerszaak in de Franse buurt, later de Rijswijkstraat ge noemd. Deze zaak had vóór in de winkel een lange tafel met allerlei ingepakte cadeautjes. Je mocht ze betasten en er zelf een uitzoeken. Hoe het betaald werd weet ik niet, want er zaten toch cadeaux van verschillende waarde in, maar als kind denk je, dat Sinterklaas die pak jes daar voor de kinderen heeft neergelegd. Som migen zochten de grootste pakjes uit, anderen voelden eerst heel goed voordat ze een keuze de den. Doch veel van die geschenken zaten natuur lijk in dozen verpakt, die hun inhoud zorgvuldig geheim hielden. De verrassing kon dan ook mee of tegenvallen. Dan gingen we de winkel door naar het achtererf, waar een draaimolen stond op gesteld, waar alle kinderen verzot op waren. Het was nog maar zo n heel eenvoudig ding met paar den en bankjes. Latere draaimolens hadden allerhande dieren waar je op kon gaan zitten zoals een haan of een leeuw, maar die had je later pas op Jaar beurzen of Pasar Gambirs in de tijd van onze kinderen. Na het bezoek aan deze winkel reden we door naar Noordwijk, waar het grootste punt van sa menkomst op bijzondere dagen, n.l. het restau rant Versteegh stond, 't Was soms moeilijk om met het rijtuig door de drukte heen te komen en nog een tafeltje te vinden in de ruime voortuin. Ieder kreeg een portie ijs en een glas limonade en dan mochten we binnen iets lekkers uitzoeken, chocolade of suikergoed, in allerlei vormen ge goten. Tegen negen uur reden we dan weer naar huis, waar oma ons opwachtte met de mededeling, dat Sinterklaas er geweest was en overal in huis pakjes verstopt had. Maar eerst moesten we eten, wat afgezien van de haast die we hadden om gauw klaar te zijn, nog een hele opgaaf was, na al het lekkers, dat we al gehad hadden. Dan be gon het eigenlijke Sinterklaasfeest; het zoeken naar pakjes. Dit gaf in het grote oude Indische huis, met z'n ruime voor- binnen- en achtergale rij altijd het grootste plezier, soms ook wel wat angst, als in een halfdonkere kamer gezocht moest worden, zoals de opdracht was. Pakjes van een ander moest je laten liggen. Vele cadeautjes, grote en kleine werden op die manier gevonden, totdat ieder het hare had. Deze gezellige manier om pakjes te geven heb ik later ook in mijn eigen gezin doorgevoerd. Ik zelf had dan een lijst van wat voor ieder kind verstopt was en als ze dan hoe langer hoe min der konden vinden, kwam de een na de ander met de vraag: „Mam, heb ik al alles? En het gebeurde bijna ieder jaar, dat er minstens één pakje zo goed verstopt was, dat we het geen van allen meer vinden konden en de djongos t de volgende dag bij het schoonmaken van het huis op de een of andere gekke plaats vond liggen. Aan deze Sinterklaasavonden in onze ruime In dische huizen bewaar ik de gezelligste herinne- ringen. H.u/. OM EEN LEKKERE SCHOTEL VAN JONGE DUIVEN TE MAKEN Neem 6 duiven, goed schoongemaakt, wrijf ze goed met zout, vul ze met 3 sneedjes brood die in melk geweekt zijn, gemengd met een eetlepel kren- ten. 1 theelepel fijne kaneel en de dooiers van 2 eieren; braad de duiven dan met een eetlepel boter tot ze half gaar zijn; zet op het vuur een grote eetlepel vol frambozengelei met 1 bierglas rijnwijn, doe daarna de duiven in een grove schotel, giet de saus erover heen en laat ze dan in een taartenpan bakken met onder en boven vuur (bedoeld wordt de pembakaran of oven). NOUGATS Neem 1 pond witte suiker, goed droog, laat die zonder water smelten, doe die met een pond ge droogde, gesneden amandelen tezamen in een zui vere pan goed roerende, en giet ze uit op een mar meren blad, rol het schielijk uit. Nog week zijnde kan men hieruit allerlei vormen snijden en combi neren met gebak en slagroom. Het marmeren blad moet eerst met slaolie worden ingevet, zo ook de vormen die men als vorm voor de nougats gebruikt. Voorzichtig uit de vorm nemen voordat de nougat hard geworden is. Zie ook deel I in het nummer van 15 nou. (wordt vervolgd) ANNE THÊRÈSE. In deze rubriek hopen wij kleine contactjes tussen Indische mensen tot stand te brengen. En omdat Tong-Tong voor zulke kleine seintjes wat sombong klinkt, noemen we de rubriek maar „Ting-Ting* Klein en lekker en altijd welkom, toch? f2,50 per plaatsing van 3 regels, elke regel meer één pop meer. 1 luw. Contact Bureau Licht geeft de „Lichtbode uit. Voor ƒ1.in postzegels ontvangt u een exem plaar. Deg. en billijk adres v. ser. mensen. Brieven onder no. 1212 v. d. blad. Volledig pension aangeboden. Goede maaltijden, rijsttafels, verder verwarming, televisie, bad en telefoon (36143). Slechts ƒ27,50 per week. Pret tige sfeer. „Pension Hommeles", Nic. Wltsenstr. 4a, Amsterdam. TE KOOP GEVRAAGD: Goed onderhouden POSTZEGEL VERZAMELING v. Nederl. en o.g. Brieven m. omschrijving en prijs gaarne onder No. 1219. Verjongende gezichtsbehandeling voor Gerep. Da mes 6.50 Schoonheidsinstituut „COSMETIQUE Heerengracht 424 le„ tel. 31789, Amsterdam. Voor de feestdagen: Thuis gekapt door gedipl. dameskapper (repatr.). Ook kinderen. Modern werk. Billijk tarief. tel. 552914 (voor 10 uur v.m. of 5.30-6.30 n.m.). AGENTEN gezocht voor de wereldberoemde Ke tjap „BANGO Brieven aan Fa. „OTCAMIN", Nieuwenhuizenstr. 16, Amsterdam W. Tel. 132595. A. MADJID, arts en P. E. MADJID, arts, ver huisd naar Stephensonstraat 17 tel. 320611, Den Haag. Staatsloterij van 9-2 uur beh. zaterdags. Van Boetselaerlaan 138. Tel. 541047. NU BESTEL LEN voor 4 januari a.s. De echte AKAR-BAHAR armbanden zijn nog steeds verkrijgbaar bij H. POLMAN, Van OSTA- DELAAN 4, BAARN. Oproep aan allen, die mij kennen uit Batoe, Ma- lang, Kamp Solo, Semarang als zij geïnteresseerd zijn in mijn Ind. Schild.st. e.a. ontwerpen. YVON NE NOORDAM-WILLEMSE, le v. Swindenstr. 34-111. Amsterdam. TJAP DJAGO DJAMLI PRAWAN (Gadis). Wordt en blijft slank! Per pakje 1,EXTRA Sariawan 1,25. Kruidenhandel VAN KEMPEN, v. Alphenstr. 98, Den Haag, Tel. 663308, Giro 459155. GEVRAAGD in klein pension, rusthuis, een ver pleeghulp of gepensioneerd verpleegster voor ver zorging bejaarden, eventueel lichte huish. bezig heden. Pension DE NOORD, Bovenweg 56, Bennekom, Tel. 2331. GEVR. niet te jonge vr. kracht voor licht ad ministratief werk op klein, rustig kantoor. Goed typen vereist, steno gewenst. Br. onder nr. 1229. Ter overname gevr. ROTAN MEUBILAIR made in Indonesië aanbiedingen: bij Ch. Reiger, Copernicusstraat 46-11, Den Haag.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1959 | | pagina 10