De grote verrassing
DOEA KOENTJI
HET UITGEHOLDE PAARD
1001
AVONTUREN
met de
soetil
Nassi Koening
TEMESIAS-REUNIE
Rempah van klapper
Ajam Abon-Abon
16
Dc twee oude sobats hadden elkaar op de soos weergevonden. Het „weet je nog wel" was niet van de
lucht en talrijk waren dc opgehaalde anecdoten. Plotseling begon een van hen hartelijk te lachen en blijk
baar gingen zijn gedachten uit naar een oude grap. Nieuwsgierig naar wat achter dat lachen school vroeg
hij, wat de mop was en of hij die nu maar gauw wilde vertellen.
En natuurlijk kwam hij over de brug. In die tijd,
heel lang geleden, was ik nog maar een adspirant-
controleurtje in Kediri. Mijn chef, de resident wil
de een echte, ouderwetse rampok houden, maar
het ongelukkige was, dat hoe hij ook zijn best deed
om een tijger te pakken te krijgen, hij daarin niet
slaagde. Natuurlijk was hetgeen hij voor had zo
langzamerhand overal bekend en ook dat hij nog
niet geslaagd was in het vinden van een tijger,
zonder welk roofdier een rampok nooit echt kon
zijn.
Een der planters uit de buurt had hooglopende
ruzie met de resident, en zoals dergelijke ruzies
in het voormalige Indie min of meer buiten alle
proporties ontaardden, had deze planter ver
klaard dat er nog eens een dag zou komen, dat hij
de resident in het zonnetje zou zetten.
Deze planter schreef een brief, dat hij wist, dat
de resident een flinke tijger zocht voor zijn ram-
pok-partij en hij bood hem toen een grote vol
wassen tijger aan, ondanks het feit van de minder
prettige verhouding. De resident was uitbundig in
zijn nopjes over dit antwoord en opeens was B, die
planter, een prachtkerel.
Zo brak dan eindelijk de dag aan bestemd voor de
rampok-partij.
Van heinde en ver waren de inlanders toegestroomd
om te nonton, maar ook om er aan mede te doen
en zij hadden daartoe hun pieken en lansen mee
gebracht. Ook de Europese wereld liet zich niet
onbetuigd en was eveneens au grand complet.
Het was een gezellige drukte op de aloon-aloon
en er heerste een bedwongen opwinding over de
dingen die zouden komen. Het was reeds ver over
het uur dat was vastgesteld, maar de belangrijkste
persoon in dit drama was nog in geen velden en
wegen te zien, de tijger nl. B. had goedgunstig aan
geboden te zullen zorgen voor de tijger tot aan de
dag voor de rampok, want buiten zou het gemak
kelijker zijn om hem te voeden. Op de dag van de
rampok zou hij zorgen bijtijds er te zijn. Reeds be
gonnen de Europese bezoekers op de tribune on
geduldig te worden, toen een uitgezonden bood
schapper ijlings aan kwam draven met het nieuws
dat ze kwamen en spoedig kondigde een stofwolk
de tjikar aan waarop zich de kooi bevond en naast
de koetsier zat B. Hij verontschuldigde zich dat
hij zo Iaat was. maar de tijger was zo te keer ge
gaan, dat het hun de grootste moeite had gekost
om de ossen te kalmeren. Eindelijk stond dan daar
de kooi in het midden van twee concentrische cir
kels van piekeniers en lansdragers. Het hok was
aan alle kanten dicht, vanwege de „wildheid" van
Op het kantoor van de Zuster-maatschappijen te
Semarang werd eens een telegram ontvangen, lui
dend: locomotief op uitgehold paard gereden.
Men vroeg zich af wat dit te betekenen had en
belde, na veel moeite, het stationnetje op. Einde
lijk had men verbinding.
„Wat is dat, met dat uitgehold paard?"
„Wha, nir, zelf gesien. Paard kwam kampong uit
gehold".
HOOGEWOUD
de tijger, maar zodra men zou trekken aan een
touw zouden de vier wanden openklappen en kon
de tijger er uit.
De spanning had het kookpunt bereikt. Einde
lijk gaf de resident het sein, de man trok aan het
touw, het hok viel open, en te voorschijn
kwam een armzalige tijgerkat, die met hoge rug
stond te blazen, toen hij werd opgeschrikt door
het openvallen der wanden. Een bulderend gelach
steeg op uit de tribune en de inlandse gemeente,
nooit zo uitbundig, stond vrolijk te snateren en
had plezier voor tien. De resident kreeg bijna apo
plexie van woede, terwijl B zich uit de voeten had
gemaakt en in de soos zijn whisky-soda rustig
zat te consumeren. Wat de resident betreft, de ru
zie werd niet bijgelegd maar ontwikkelde zich tot
een dodelijke haat zijnerzijds en het was maar goed
dat hij spoedig wegging.
PAWANG RIMBA
Rijst, santen, water, wat zout, x/l vingerlengte
koenjit, sereh, 2 djeroek poeroetblaadjes.
De kruiden die hier gedroogd te krijgen zijn, d.w.z.
de blaren, week ik eerst in wat warm water, dan
worden ze geuriger.
Bereiding!
Men raspt de knoenjit fijn (hier in Holland reeds
fijngestampt te krijgen), mengt ze door de san
ten en kookt de rijst met deze santen, wat water,
het zout, de sereh en de djeroek poeroetblaadjes
gaar (liwet). Men kan de rijst ook eerst half gaar
koken en dan in een rijststomer verder stomen tot
ze gaar is. Voor de smaak kan men op de bodem
wat daon pandan bladen leggen, (goerih!)
Er was eens een tijd dat er nog maar heel weinig
Indische en Chinese restaurants waren. Dat had
óók zijn voordelen. Hoefde je tenminste niet lang
te peinzen, waar je nü weer eens zou gaan eten.
Vandaag de dag rijzen ze als paddestoelen uit de
grond en heeft bijna iedere buurt zijn eethuisje.
Een paar maanden geleden werd op de Thomson-
laan „DOEA KOENTJI" geopend. Voor velen zal
de eigenaar, de heer J. C. Waldt een oude bekende
zijn: 5 jaar geleden begon hij nl. in de sleutelstad
Leiden met zijn eerste „Doea Koentji". Beide eet
huizen worden druk bezocht, en dat is te begrijpen,
want het eten is er uitstekend. U denkt nu natuur
lijk dat de heer Waldt een oude rot in het restau
rantenvak is. Niets daarvan. In Indië was hij ambt-
tenaar, het laatst bij de Weeskamer in Padang.
In '51 ging hij met vervroegd pensioen naar Hol
land. Maar aan stilzitten, dacht hij nog lang niet.
Meer dan twee jaar verzorgde hij de boekhouding
van Ada Rasa en Kota Radja. En toen dacht hij:
„Dat moet ik ook kunnen." En wij kunnen niet
anders zeggen dan: „Ga beslist ook eens in „Doea
Koentji" eten." De bediening is vlot, het interieur
keurig verzorgd en gezellig. En van de zomer zal
er in de achtertuin een platje zijn, waar U, in af
wachting van Uw makanan (Nasi rames krijgt U
op van die grote „muurborden"!) een koele tjendol
kunt drinken.
ELLEN
Een groot aantal oud-TEMESIANEN en andere
ex-HBS-ers van Bandoeng kwamen op de le okto
ber j.l. bijeen voor een eerste reünie in „De Bataaf"
in Den Haag. Er waren heel wat herinneringen op
te halen en er was die avond heel wat te bepraten.
Groepjes vroegere klasgenoten troffen elkaar na
jaren weer aan; andere schoolgenoten, bekenden
van de befaamde TEMESIAS-fuiven, zagen elkaar
terug; foto's werden gemaakt; kortom een gezellige
boel. De hapjes, die zo tussen de bedrijven door
geserveerd werden, smaakten prima en voordat
men er erg in had was de avond omgevlogen, toch
nog te kort De eerste reünie van TEMESIAS,
die eigenlijk als een experiment was bedoeld, was
goed geslaagd!
En op die bewuste avond al werd gedacht aan een
tweede reünie vooral met het oog op het feit dat
in 1961 het 45' jaar geleden is dat TEMESIAS
werd opgericht. Maar dan deze keer een gezellige
feestviering met een muziekje en dansen.
Een ding is jammer: we beschikken nog niet over
voldoende adressen van oud-leerkrachten-TEME-
SIANEN en HBS-ers van Bandoeng. Hierdoor
komt het, dat we tot onze spijt niet iedereen een
circulaire konden toezenden voor de a.s. feestreu-
nie. Daarom hebben we dit verslagje geplaatst en
elders in dit blad een oproep.
Hebt U interesse? Bent U enthousiast? Geef U
dan op voor de feestreunie!
Een halve geraspte klapper, een lepel fijngesneden
sereh, 1 theelepel zout, x/2 theelepel peper, 2 dje
roek poeroetbladeren, 1 salamblad, 1 kopje wa
ter, 1 kopje santen, 1 ei, 2 lepels asemwater, bo
ter.
Bereiding!
De sereh wordt met de andere kruiden fijnge
stampt en met een ei, met de hele bladeren, de
santen, het asemwater, de geraspte klapper tot ge
hakt verwerkt, hiervan worden kleine balletjes
gemaakt en deze in boter of anders olie licht
bruin gebraden.
Een jonge kip, 2 lepels santen, water, zout en bo
ter of olie.
Bereiding:
De kip wordt gaar gekookt en het vlees daarna
in lange dunne repen er af gescheurd, hoe fijner
hoe beter. De asem wordt met water tot een papje
gemaakt, vervolgens met zout naar smaak ver
mengd. Hiermee wordt het vlees goed ingewreven
en in hete olie of boter croquant gebakken.