PROBEERT U DAT EENS 1001 AVONTUREN met de soetil ONS KERSTMENU 1 2 DREAMING OF A WHITE X-MAS Bent u zon gewone Indische huisvrouw of een huishoudkundige met diploma N7 en NI 2? Zit u ook zo vol hoe's en waaroms in uw huishouding als ik? Gelukkig, dan bent u precies de huisvrouw die ik zoek en waarvoor we deze rubriek maken. Er is namelijk voor ieder probleem altijd wel een akal, een tip, die een andere huisvrouw u kan geven. Met ons allen weten we meer dan alleen, wat zegt U? En al zegt een spreekwoord: een dwaas kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden, ik weet zeker dat de wijzen uit het Oosten meer weten. Dit is dus ons ontmoetingspunt. Heeft u wat te vragen, ajo, niet verlegen zijn. Ergens in deze wereld (denkt u er aan dat Tong-Tong ook buiten Nederland gelezen wordt?) zit wel iemand die er het antwoord op weet. De vragen voor zover van algemene strekking worden gepubliceerd zodat ook andere lezeressen er profijt van kunnen heb ben. Ik steek van wal met 7 huishoudelijke tips van Lies, waar u beslist wat aan hebt. Een heel klein snippertje ongekleurde sinaas appelschil door de sambel oelek gewreven geeft een lekker pittig smaakje aan de sam- bgl. Heeft u alleen nog maar snippertjes over van uw daon salam? Niet weggooien. Doe ze in een schoon lapje, en bind er een lang stuk garen aan (zo van dat theebuiltjes-idee weet u)?. Dat zakje kunt u dan meekoken in de sajoer. Bindt het garen aan het oor van uw pan anders is het zakje straks zoek. Gegarandeerd dat uw man het dan op zijn bord krijgt! Verduurzamen van lombok. Lies zegt lom bok idjo, maar ik meen dat het met de rode ook gaat. Ze zijn nu nog wel te krijgen en zo niet, dan hebt u het recept alvast voor het volgend jaar. De lomboks droogwrijven, niet wassen. Maal ze door een snijbonenmolen. Spreidt de lombok uit op een dienblad, leg er een stuk vitrage over en zet het blad in de zon of wind. Af en toe omschudden. Als ze goed droog zijn bewaren in een weckfles. Bij ge bruik even voorweken. Bewaren van verse boemboe-boemboe (djahé- kentjoer, laos etc.) Dit kan het best door de wortels in zaagsel in een mandje, dus luch tig, te bewaren. Niet in blik of doos. De krui den blijven lan er vers en drogen niet gauw uit. Last van ketelsteen in uw rijststomer? Als u vooral de rijst in de onderste pan kookt tot het water verkookt is dan zult u nooit last hebben van ketelsteen. (wat jammer Lies dat die tip nu pas komt. In mijn rijststomer zit al 9 kilo ketelsteen. Hoe krijg ik die weg?) Last van beestjes in de ketoembar en djin- ten? Als u de pitjes even in een ijzeren wadjan fruit (zonder olie) op een klein pitje, dan zult u er nooit last van hebben. Schaar bot op het moment dat u net wat wilt knippen? Knip dan eens 12x in de hals van een fjes. U krijgt hem er niet af natuur lijk, maar de schaar is er veel scherper door geworden. Vraag. In de beras komen op de een of andere manier van die zwarte torretjes. Ze zien er leuk uit, maar ze zijn het niet, want bij mij zitten ze nu niet alleen in de beras (die ik altijd bij grote hoeveelheden koop) maar overal. In schone scha len, pannen, glazen, overal kruipen ze in, ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Hoe kom je van die beesten af? LILIAN DUCELLE Laten we het deze keer eens .anders dan anders" doen en een uitgebreid en enigszins bewerkelijk Kerstmenu geven. Voor de Indische huisvrouw die gewend is aan moeilijke recepten blijft het toch wel een „koud" kunstje! Paprikasoep Kaas-croutons Gevulde kalkoen (evt, kip) Kerstpudding Paprikasoep 1 Yï bouillon, 1 afgestreken lepel paprika, 2 Iepels meel, 2 lepels boter, een flinke ui, 2 eierdooiers, madera, 1J 2 ons champignons, zout. Fruit even de fijngesneden ui in boter, doe er het meel en de paprika bij, meng er langzaam de bouillon door, zout, notemuskaat en laat alles nog 10 minuten doorkoken. De geklopte dooiers, madera en champignons toevoegen. Kaas-croutons 50 gr. boter, 1 eierdooier, 50 gr. geraspte kaas, peper, zout, 10 a 12 reepjes brood zonder korst. De boter wordt tot room geroerd, daarna wor den de eierdooier en de kaas meegeklopt met zout en peper. De reepjes brood worden geroosterd of gebakken en het bovengenoemde mengsel wordt er gebombeerd op gelegd of wel met een boter- spuit op gespoten. De broodjes worden op een servetje gelegd en met takjes peterselie versierd Gevulde kalkoen Een kalkoen, 1 pond varkensgehakt, een blikje truffels, 3 sneden brood geweekt in melk, de ge raspte schil van een halve citroen, 2 eieren, zout, peper en notemuskaat naar smaak, boter 1 kopje madera. Van de bovengenoemde ingrediënten maakt men gehakt en vermengt dit met madera. De kalkoen wordt schoongemaakt en met peper en zout in gewreven, daarna met twee lepels boter binnen in besmeerd. Vervolgens het bereide gehakt erin doen. Daarna naait men de kalkoen dicht en braadt hem, gedurende drie a vier uren in boter bruin. Neemt men een grote kip inplaats van kalkoen, dan minder gehakt. Eten met gekookte aardap pelen, compote van reine claudes of peren. Kerstpudding 200 gr. broodkruim, 100 gr. rozijnen zonder pit ten, 50 gr. amandelen, 50 gr. sucade, 15 gr. snip pers, 75 gr. geconfijte gember, 75 gr. dadels, 125 gr. boter, 125 gr. suiker, 1 dl rhum, 1 theelepel kaneel, idem notenmuskaat en kruidnagel, scheut je melk, 2 theelepels bakpoeder, 5 eieren. De dadels, gember, amandelen, sucade, rozijnen, snip pers in fijne stukjes verdelen en vermengen met het broodkruim, de suiker, het meel, bakpoeder en de kruiden. De dooiers en het wit der eieren worden afzonderlijk geklopt. Bij het meel eerst de melk en de rhum, dan de dooiers, de gesmol ten boter en het laatst het stijfgeklopte eiwit mengen. De pudding in een geprepareerde vorm met goed sluitend deksel 2 uren au bain Marie koken. Voor het opdienen met rhum overgieten en aansteken. Versieren met takjes hulst. Van de 7 jaren die we hier zitten heeft het twee winters gesneeuwd. Er zijn mensen die beweren dat het in Holland ieder jaar sneeuwt, maar die mensen wonen dan in Twente of in Limburg of in Friesland. Niet in Amsterdam, want daar sneeuwt het al jaren niet meer. Die witte kledder, die wel eens neerdaalt om binnen een kwartier weer gesmolten te zijn, noem ik geen sneeuw. Sneeuw, dat is voor mij dat witte op prentbrief kaarten. Toch zijn mijn kinderen ieder jaar weer vol hoop. Nauwelijks dwarrelt het eerste natte sneeuwvlokje omlaag of ze beginnen te gillen: „waar is de sleutel van de zolder, we moeten de slee halen!" Tegen de tijd dat we de sleutel gevonden hebben is de sneeuw alweer gesmolten. „Als je een slee koopt zegt mijn zoontje, „moet je er een auto bij kopen, dan kunt je naar Zwit serland of Duitsland, daar sneeuwt het wel!" Hij is practisch, hij is geen dromer. Met dat al zit ik met mijn „dreaming of a white X-Mas". Eerlijk, toen ik Bing Crosby 20 jaar geleden dat liedje voor het eerst hoorde zingen, kreeg ik een brok in mijn keel. Kunt u zich voorstellen, kokki tot aan de knieën in de sneeuw baggerend naar de passar? Pasar Baroe en Toendjoengan één witte vlakte? Die arme trottoirverkopers overvallen door een sneeuwpak, graaiend naar hun Balinese beeldjes en olifantjes? Betjaks komen moeilijk vooruit en smijten elkaar in het passeren met sneeuwbal len. De petjelverkoopster loopt met een pyramide van sneeuw op haar hoofd. Alleen de es-gosok, verkoper is in z'n sas, want hij heeft niet meer te gosok, hij houdt zomaar z'n glazen op. Heeft u ooit een waringin in de sneeuw gezien? Dat is de mooiste witte droom die u zich kunt dromen. „Een witte Kerst? Ha je gedroomd!" dat zeggen ze in Amsterdam. Dat is een vrije vertaling van „I'm dreaming of a white Christmas Laat die witte Kerst voor ons een droom blijven. Ik vind het wel goed zo. Dromen zijn veel mooier dan de werkelijkheid. Zolang je nog kunt dromen ben je een gelukkig mens. Witte Kerst of niet lieve lezeressen overal in de wereld, ik wens u een heel gelukkig en vrolijk Kerstfeest! LILIAN rp; llCzien een effen wit wollen pullover waarop de draag ster met splijtgaren hier en daar witte melatti's had geborduurd. Alleen op het voorpand. Met een tipje lichtgroen in het hartje en voor het steeltje. Stond ongelooflijk chic en duur. Want dit zelfde idee zag ik in een le klas zaak in de étala ge. Prijs van die jumper ƒ79.50! groen geruit manteltje van een 7 jarig meisje. Er zaten grof gebreide vuurrode manchetten en kraag op. „De mouwen werden te kort en het kraagje was versleten," zei de handige moeder." Zo kan ze er deze winter nog mee. Ik vind niets zo armzalig staan als tekorte mouwen 3-kantige omslagdoek van witte jersey. Met applicatie van gele zijde en gouddraad en gouden franje. Vraag niet naar de prijs! Om zo na te maken. Omslagdoeken en heel lange stola's (2 meter!) gebreid of van stof zijn weer erg en vogue. Vooral die carmen-shawl-achtige doeken zijn heerlijk voor thuis als u gauw last hebt van een koude rug en schouders bij lang stil zitten (voor de tv bijvoorbeeld! Niet iedereen kan op de lekkerste plaats bij de haard zitten). Kies een mooie kleur (gestreept of geruit is ook leuk) war me, niet te zware stof. Neem een vierkant, dus b.v. 130 x 130 cm. Diagonaal dubbel vouwen en de zijden dichtstikken. Met franje of bolletjes afwerken.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1961 | | pagina 12