PROBEERT U DAT EENS
1001
AVONTUREN
met de
soetil
ONS KERSTMENU
1 2
DREAMING OF
A WHITE
X-MAS
Bent u zon gewone Indische huisvrouw of een
huishoudkundige met diploma N7 en NI 2? Zit
u ook zo vol hoe's en waaroms in uw huishouding
als ik? Gelukkig, dan bent u precies de huisvrouw
die ik zoek en waarvoor we deze rubriek maken.
Er is namelijk voor ieder probleem altijd wel een
akal, een tip, die een andere huisvrouw u kan
geven. Met ons allen weten we meer dan alleen,
wat zegt U? En al zegt een spreekwoord: een
dwaas kan meer vragen dan tien wijzen kunnen
beantwoorden, ik weet zeker dat de wijzen uit
het Oosten meer weten.
Dit is dus ons ontmoetingspunt. Heeft u wat te
vragen, ajo, niet verlegen zijn. Ergens in deze
wereld (denkt u er aan dat Tong-Tong ook buiten
Nederland gelezen wordt?) zit wel iemand die er
het antwoord op weet. De vragen voor zover van
algemene strekking worden gepubliceerd zodat
ook andere lezeressen er profijt van kunnen heb
ben.
Ik steek van wal met 7 huishoudelijke tips van
Lies, waar u beslist wat aan hebt.
Een heel klein snippertje ongekleurde sinaas
appelschil door de sambel oelek gewreven
geeft een lekker pittig smaakje aan de sam-
bgl.
Heeft u alleen nog maar snippertjes over
van uw daon salam? Niet weggooien. Doe
ze in een schoon lapje, en bind er een lang
stuk garen aan (zo van dat theebuiltjes-idee
weet u)?. Dat zakje kunt u dan meekoken
in de sajoer. Bindt het garen aan het oor
van uw pan anders is het zakje straks zoek.
Gegarandeerd dat uw man het dan op zijn
bord krijgt!
Verduurzamen van lombok. Lies zegt lom
bok idjo, maar ik meen dat het met de rode
ook gaat.
Ze zijn nu nog wel te krijgen en zo niet, dan
hebt u het recept alvast voor het volgend
jaar. De lomboks droogwrijven, niet wassen.
Maal ze door een snijbonenmolen. Spreidt de
lombok uit op een dienblad, leg er een stuk
vitrage over en zet het blad in de zon of
wind. Af en toe omschudden. Als ze goed
droog zijn bewaren in een weckfles. Bij ge
bruik even voorweken.
Bewaren van verse boemboe-boemboe (djahé-
kentjoer, laos etc.) Dit kan het best door de
wortels in zaagsel in een mandje, dus luch
tig, te bewaren. Niet in blik of doos. De krui
den blijven lan er vers en drogen niet gauw uit.
Last van ketelsteen in uw rijststomer? Als u
vooral de rijst in de onderste pan kookt tot
het water verkookt is dan zult u nooit last
hebben van ketelsteen.
(wat jammer Lies dat die tip nu pas komt.
In mijn rijststomer zit al 9 kilo ketelsteen.
Hoe krijg ik die weg?)
Last van beestjes in de ketoembar en djin-
ten?
Als u de pitjes even in een ijzeren wadjan
fruit (zonder olie) op een klein pitje, dan
zult u er nooit last van hebben.
Schaar bot op het moment dat u net wat
wilt knippen? Knip dan eens 12x in de hals
van een fjes. U krijgt hem er niet af natuur
lijk, maar de schaar is er veel scherper door
geworden.
Vraag. In de beras komen op de een of andere
manier van die zwarte torretjes. Ze zien er leuk
uit, maar ze zijn het niet, want bij mij zitten ze
nu niet alleen in de beras (die ik altijd bij grote
hoeveelheden koop) maar overal. In schone scha
len, pannen, glazen, overal kruipen ze in, ik heb
zoiets nog nooit meegemaakt. Hoe kom je van die
beesten af?
LILIAN DUCELLE
Laten we het deze keer eens .anders dan anders"
doen en een uitgebreid en enigszins bewerkelijk
Kerstmenu geven. Voor de Indische huisvrouw
die gewend is aan moeilijke recepten blijft het toch
wel een „koud" kunstje!
Paprikasoep
Kaas-croutons
Gevulde kalkoen
(evt, kip)
Kerstpudding
Paprikasoep
1 Yï bouillon, 1 afgestreken lepel paprika,
2 Iepels meel, 2 lepels boter, een flinke ui, 2
eierdooiers, madera, 1J 2 ons champignons, zout.
Fruit even de fijngesneden ui in boter, doe er
het meel en de paprika bij, meng er langzaam de
bouillon door, zout, notemuskaat en laat alles
nog 10 minuten doorkoken. De geklopte dooiers,
madera en champignons toevoegen.
Kaas-croutons
50 gr. boter, 1 eierdooier, 50 gr. geraspte kaas,
peper, zout, 10 a 12 reepjes brood zonder korst.
De boter wordt tot room geroerd, daarna wor
den de eierdooier en de kaas meegeklopt met zout
en peper. De reepjes brood worden geroosterd
of gebakken en het bovengenoemde mengsel wordt
er gebombeerd op gelegd of wel met een boter-
spuit op gespoten. De broodjes worden op een
servetje gelegd en met takjes peterselie versierd
Gevulde kalkoen
Een kalkoen, 1 pond varkensgehakt, een blikje
truffels, 3 sneden brood geweekt in melk, de ge
raspte schil van een halve citroen, 2 eieren, zout,
peper en notemuskaat naar smaak, boter 1 kopje
madera.
Van de bovengenoemde ingrediënten maakt men
gehakt en vermengt dit met madera. De kalkoen
wordt schoongemaakt en met peper en zout in
gewreven, daarna met twee lepels boter binnen
in besmeerd. Vervolgens het bereide gehakt erin
doen. Daarna naait men de kalkoen dicht en
braadt hem, gedurende drie a vier uren in boter
bruin.
Neemt men een grote kip inplaats van kalkoen,
dan minder gehakt. Eten met gekookte aardap
pelen, compote van reine claudes of peren.
Kerstpudding
200 gr. broodkruim, 100 gr. rozijnen zonder pit
ten, 50 gr. amandelen, 50 gr. sucade, 15 gr. snip
pers, 75 gr. geconfijte gember, 75 gr. dadels, 125
gr. boter, 125 gr. suiker, 1 dl rhum, 1 theelepel
kaneel, idem notenmuskaat en kruidnagel, scheut
je melk, 2 theelepels bakpoeder, 5 eieren. De
dadels, gember, amandelen, sucade, rozijnen, snip
pers in fijne stukjes verdelen en vermengen met
het broodkruim, de suiker, het meel, bakpoeder
en de kruiden. De dooiers en het wit der eieren
worden afzonderlijk geklopt. Bij het meel eerst
de melk en de rhum, dan de dooiers, de gesmol
ten boter en het laatst het stijfgeklopte eiwit
mengen. De pudding in een geprepareerde vorm
met goed sluitend deksel 2 uren au bain Marie
koken. Voor het opdienen met rhum overgieten
en aansteken. Versieren met takjes hulst.
Van de 7 jaren die we hier zitten heeft het twee
winters gesneeuwd. Er zijn mensen die beweren
dat het in Holland ieder jaar sneeuwt, maar die
mensen wonen dan in Twente of in Limburg of
in Friesland. Niet in Amsterdam, want daar
sneeuwt het al jaren niet meer. Die witte kledder,
die wel eens neerdaalt om binnen een kwartier
weer gesmolten te zijn, noem ik geen sneeuw.
Sneeuw, dat is voor mij dat witte op prentbrief
kaarten.
Toch zijn mijn kinderen ieder jaar weer vol hoop.
Nauwelijks dwarrelt het eerste natte sneeuwvlokje
omlaag of ze beginnen te gillen: „waar is de
sleutel van de zolder, we moeten de slee halen!"
Tegen de tijd dat we de sleutel gevonden hebben
is de sneeuw alweer gesmolten.
„Als je een slee koopt zegt mijn zoontje, „moet
je er een auto bij kopen, dan kunt je naar Zwit
serland of Duitsland, daar sneeuwt het wel!" Hij
is practisch, hij is geen dromer. Met dat al zit
ik met mijn „dreaming of a white X-Mas". Eerlijk,
toen ik Bing Crosby 20 jaar geleden dat liedje voor
het eerst hoorde zingen, kreeg ik een brok in mijn
keel. Kunt u zich voorstellen, kokki tot aan de
knieën in de sneeuw baggerend naar de passar?
Pasar Baroe en Toendjoengan één witte vlakte?
Die arme trottoirverkopers overvallen door een
sneeuwpak, graaiend naar hun Balinese beeldjes
en olifantjes? Betjaks komen moeilijk vooruit
en smijten elkaar in het passeren met sneeuwbal
len. De petjelverkoopster loopt met een pyramide
van sneeuw op haar hoofd. Alleen de es-gosok,
verkoper is in z'n sas, want hij heeft niet meer te
gosok, hij houdt zomaar z'n glazen op. Heeft u
ooit een waringin in de sneeuw gezien? Dat is de
mooiste witte droom die u zich kunt dromen.
„Een witte Kerst? Ha je gedroomd!" dat zeggen
ze in Amsterdam. Dat is een vrije vertaling van
„I'm dreaming of a white Christmas
Laat die witte Kerst voor ons een droom blijven.
Ik vind het wel goed zo. Dromen zijn veel mooier
dan de werkelijkheid. Zolang je nog kunt dromen
ben je een gelukkig mens. Witte Kerst of niet
lieve lezeressen overal in de wereld, ik wens u
een heel gelukkig en vrolijk Kerstfeest!
LILIAN
rp;
llCzien
een effen wit wollen pullover waarop de draag
ster met splijtgaren hier en daar witte melatti's
had geborduurd. Alleen op het voorpand. Met
een tipje lichtgroen in het hartje en voor het
steeltje. Stond ongelooflijk chic en duur. Want dit
zelfde idee zag ik in een le klas zaak in de étala
ge. Prijs van die jumper ƒ79.50!
groen geruit manteltje van een 7 jarig meisje.
Er zaten grof gebreide vuurrode manchetten en
kraag op. „De mouwen werden te kort en het
kraagje was versleten," zei de handige moeder."
Zo kan ze er deze winter nog mee. Ik vind niets
zo armzalig staan als tekorte mouwen
3-kantige omslagdoek van witte jersey. Met
applicatie van gele zijde en gouddraad en gouden
franje. Vraag niet naar de prijs! Om zo na te
maken. Omslagdoeken en heel lange stola's (2
meter!) gebreid of van stof zijn weer erg en
vogue. Vooral die carmen-shawl-achtige doeken
zijn heerlijk voor thuis als u gauw last hebt van
een koude rug en schouders bij lang stil zitten
(voor de tv bijvoorbeeld! Niet iedereen kan op de
lekkerste plaats bij de haard zitten). Kies een
mooie kleur (gestreept of geruit is ook leuk) war
me, niet te zware stof. Neem een vierkant, dus
b.v. 130 x 130 cm. Diagonaal dubbel vouwen en
de zijden dichtstikken. Met franje of bolletjes
afwerken.