I 1 T&tcVi I I 1 CïYlode 1962 I VOOR DE VROUW 1001 AVONTUREN met de soetil Vervolmaak uw rijstgerechten, vlees- en visschotels met de pittige Knorr kerriesaus. Verrukkelijk en praktisch kant en klaar in 5 minuten. 65 ct kant-en-klaar saus Wie heeft een goed recept van lemper voor Mevr. A. K. te Nunspeet? Haar lemper valt uit de papieromhul sels altijd uit elkaar. Waar zit de fout? - en onze dierbare anatomie2=> Persoonlijk ben ik verzot op extravagante modesnufjes. Niet om zelf te dragen, maar omdat alles wat anders is dan gewoon altijd de moeite waard blijft om je af te vragen: „Hoe zijn ze daar in hemelsnaam aan geko men?" „Ze", dat zijn dit jaar voornamelijk: Mare Bohan, Cardin, Capucci en Yves St. Laurent. Er zijn nog tientallen andere beroemde cou turiers maar deze grote vier hebben toch wel het modesilhouet voor het komende seizoen bepaald. En ik moet toegeven, dat ze heel genereus met onze dierbare anatomie omge sprongen hebben. Alles mag namelijk, als het maar flatteus en vrouwelijk is. In de katoenshow die ik de vorige maand in Amsterdam zag, hadden 5 bekende Neder landse couturiers zich uitgesloofd om het beste te maken uit wat de katoenindustrie op de markt brengt. Eerlijk gezegd vielen de des sins me tegen. Katoen hoort nu eenmaal in de tropen. En de mooiste dessins voor dunne stoffen worden nog altijd in het Oosten ge maakt: Japan, India, China. Europese ontwer- werpers worden dan ook eindeloos gëinspireerd door Oosterse motieven en kleuren. Wie de Dick Holthaus: gekleed japonnetje met druk destin. Mouwloos lijfje, jasje met groen afge biesd. Wijde gerende rok. collecties op Pasar Minggoe (de grootste tex tielmarkt op Java) Pasar Pabean of Pasar Toendjoengan gezien heeft voor de oorlog, raakt echt niet ondersteboven van de katoen tjes hier. Wat niet wegneemt dat er beeldige bij waren. De zonnigste (en mijn Indische gemoed dus het meest bevredigende) ontwerpen en kleuren waren van Ferry Offerman. De elegantste (en dus mijn hang naar extravagance aansprekend) creaties die van Max Heymans. Dick Holthaus de meest revolutionaire van de Nederlandse couturiers heeft ook dit jaar rekening gehou den met onze natuurlijke vormen. De mee dogenloze manier waarop hij meestal met bustes en andere vrouwelijke zaken omspringt bleef deze keer achterwege. Om de mode 1962 nog eens kort samen te vatten: 1. De taille mag overal zitten, ook op de natuurlijke plaats (waar hij de meeste vrou wen meestal niet flatteert!). 2. Rokken blijven vrij kort. Wijd, chanel- plooien of natuurlijke loopwijdte. 3. Blouses hebben wijde, flatteuze uitsnijdin gen. Nog altijd veel kettingen. 4. Modekleuren zijn: geel, oranje, abrikozen- rood (met gevoel en zorg te kiezen!) maar ook nog veel groen, roze en blauw. 5. Veel ceintuurs, soms los en laag, soms hoog, nauw en breed. 6. Garneringen van ruches en strikken, maar ook veel gladde, garneringloze modellen die iedere vrouw staan. 7. Avond- en voorjaarsmodellen hebben veel rugdecolleté's. En daar kunnen we het dan weer een jaar mee doen L.D. Aardige brief ontvangen van een zekere ,,Imak"(?). Lieve Imak, per ongeluk de en velop waarop zeker uw juiste naam en adres op stonden, weggegooid, zodat ik nu alleen weet dat U lekker kunt koken en dat toemis- recept beslist door vele lezeressen zal worden nagemaakt. Schrijft U me nog eens? Ik laat hier „Imak" verder aan het woord: Toen mijn man (totok) in de fappentijd vreselijk naar boerekool met worst (niet te krijgen toen) verlangde, raadde een kennisje me aan kangkoeng inplaats van boerekool te gebruiken. Resultaat: uitstekend! Toen ik hier watertandde bij de gedachte aan ,,toemis kangkoeng" keerde ik het om en nam boerekool i.p.v. kangkoeng. Resultaat: Een jaar geleden hield Vincent Mahieu een serie causerieën in De West. Op een gezellige Indische avond ten huize van firn en Henny Hilgers te Aruba liep een beetje bedrukt een a.s. jonge vader rond, want ,,het kon elk ogen blik gebeuren"Maar laat in de nacht kwam uitstel: het was maar loos alarm. En nota bene was het een paar uur later toch opeens ,,raak" en waren het nog maar liefst TWEE baby's tegelijk! Tong-Tong! Hier heb je de twee rakkers, intussen toing- toinggg geworden, zulke potelingen! Links: Marco Frenky Armand en rechts Montano Vincent Ramon, achterkleinkinderen van een beroemd man in de Indische historie: solda- tendominee Thenu! 1 i heerlijk! Met een beetje goede wil en fantasie krijg je hier ook wel dat kampong-smaakje" in je gerechten of zoals mijn kinderen zeggen ,,Heimwehsmaak" TOEMIS KANGKOENG Bawang poetih, uien, rode lombok fijn snijden en toemis in wat delfia-vet. Bijvoegen: grof gesneden boerekoolblad (even meefruiten) bouillonblokjes of echte bouillon van poulet met stukjes vlees, stukje trassi, wat asem, ketjap en laos. Koken tot alles gaar is. 12 L

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 12