een U'KKeR.:. Ba KKie of waT anDers? <~Probeer dat eenó Rubriek voor vrouwen die raad vragen, of raad weten voor alle grote en kleine huishoudelijke en gezinsproblemen. 's Morgens bij mijn eerste kopje koffie kijk ik mijn agenda eens na: 3 maal op bezoek en een modeshow. Dat wordt weer een koffiedag, gegarandeerd. 9.30. „Gaat U even zitten; ik kom zo bij U", zegt mevrouw L. Even later komt ze bin nen met een blaadje met twee kopjes koffie. „Zo", zegt ze, „met een bakje koffie erbij kunnen we veel beter praten." Lekker zo n tweede kopje. 11.00. „U komt mooi op tijd", zegt de chef van mijn kantoor, dat ik als nummer 2 op mijn agenda heb. „We hebben net koffie- kwartiertje!" De kantine-juffrouw brengt twee koffie. Ik ken kantoorkoffie: meestal niet lekker, maar wel veel. „Laat uw koffie niet koud worden", zegt mijn gastheer als ik onder het praten nauwelijks naar het kopje kijk. En voor de goede gang van zaken drink ik mijn derde kopje leeg. 12.15. „Misschien ben ik een beetje laat"', verontschuldig ik me bij mejuffrouw D., die ik moet interviewen. Niks hoor, U bent mooi op tijd. Mijn verloofde komt tussen de middag altijd koffie drinken, dan drinkt U gezellig mee." Erg gezellig; het moet ook wel goede koffie zijn; ik proef hem nauwelijks, al moet ik ieder slokje tweemaal doorslikken. 1.15. Daar sta ik op straat met mijn vier koppen koffie en twee zwabberbenen. Ik moet wat zien te eten. Op de meeste lunchrooms staat de waarschuwing „De koffie is klaar". Daar ga ik niet binnen. Uiteindelijk stap ik toch een automatiek binnen en neem een kop soep en een croquetje. Het gaat iets beter. Nu een flinke wandeling voor ik naar die mode show ga. 2.35. Natuurlijk ben ik te Iaat, maar dat geeft niets; een vriendin zou een tafeltje voor ons nemen. Daar zit je al. „Je bent laat. Ik heb alvast koffie besteld", zegt ze. Ik reageer er niet zo gauw op; mijn aandacht is voor een voorbijwiegende mannequin met een koffie kleurig pakje aan. „Koffie", antwoord ik vaag, „waarom koffie?" „Nou, je wilt toch nooit thee? Of had je nu sherry gewild? Neen, geen sherry. Niets walgelijkers dan een vrouw, die overdag naar drank ruikt. De koffie is niet slecht, alleen duur. De japonnen slecht èn duur. Ik voel me op het randje van kotsmisse lijk. 4.30.„Mam, wat zie je bleek, ben je ziek?" vraagt mijn dochtertje, die me open doet. „Kom gauw lekker bij de kachel. Zal ik een kopje koffie voor je maken?" Nog net op tijd bereik ik het toilet. Dit is geen koffieleuterij mensen; dit is een waar een droevig verhaal uit koffiedrinkend Nederland, ondanks zijn kleinheid één van de grootste koffieconsumenten van Europa. Het verhaal dat zuinige Hollandse huisvrou wen altijd thee presenteren, heb ik nog niet vaak meegemaakt. Overal schenken ze met de grootste hartelijkheid een bakje koffie. Mis schien heb ik een gammel hart, maar meer dan drie kopjes over de gehele dag bekomt me niet best. Er zijn genoeg mensen, die liters koffie drinken nooit een kopje afslaan. Maar, vraag ik me af, zou dat niet komen omdat men niets anders aan te bieden heeft? Waarom probeert U het niet eens met uw bezoekers te animeren voor een andere drank? Waarom niet eens: HETE GEMBER-THEE. „Wedan djae", zeggen ze in Oost-Java. Ik her inner me dat ze veel verkocht werd in de bergstreken en op plaatsen waar het veel regen de. Ik zie de verkoper met zijn grote ketel aan de kant van de weg met om hem heen gehurkt zijn klanten. Met beide handen om vatten ze een klein blauw bedrukt kommetje met het hete, zoete vocht. Als klein meisje heb ik er ook wel eens een cent aan gespen deerd. Maar de kokki thuis zorgde er ook voor op „koud' '-avonden. En voor mij liet ze dan een extra knolletje gember in het kopje. MINTTHEE. Wordt veel in Frankrijk gedronken, maar hier kunt U bij iedere betere kruidenier ook mint- theeblaadjes krijgen. Heerlijk verfrissend en veel warmer dan gewone thee. U kunt ook half om half mengen en niet in kopjes maar in glazen serveren. En het Hollandse koekje behoeft er niet bij THEE MET CITROEN Als U dat hebt en uw gast een beetje ver kleumd bij U aankomt voeg er dan een paar druppeltjes rhum bij. EEN KOMMETJE ZELFGETROKKEN BOUILLON, niet te vet. Met pakjes soep kunt U ook experimenteren en er een eigen smaakje aan Ketelsteen in de waterketel voorkomt men ketelsteen door altijd een kiezelsteentje mee te koken. Ook geldt het voor de rijststomer. Ketelsteen krijgt men van de pan los door hem uit te koken met onverdunde azijn. Men kan de pan ook droog op het vuur zetten en de ketelsteen er „uitbranden". Vaak krijgt men er niet al de ketelsteen af, maar in ieder geval toch wel een belangrijk deel. Bij emaille pannen liever deze manier niet toepassen. Rijsttorretjes. Een beetje derrispoeder (onscha delijk voor warmbloedigendoor de beras en de beestjes blijven weg, verzekerde mij Mevr. W. Natuurlijk de poeder wel goed uit de rijst wassen. Harde boter. Vergeten het botervlootje 's avonds in de huiskamer te zetten, zodat de boter 's morgens keihard is? Geen nood, het mes even in kokend water houden (onder de geiserstraal) en het glijdt weer als „boter" door de boter(wel telkens weer even met warm water verwarmen). Verfrommelde franjes. Die moderne franje garnering bij truitjes, japonnen etc. komen wel eens verfrommeld uit de was. U krijgt ze weer mooi recht door ze boven waterdamp te houden en te rekken. Ivoor. Krijgt men weer mooi wit als het met benzine of wijngeest afgewreven wordt. Met een flanellen lap droogwrijven. Handvatten van messen herkrijgen hun zuivere kleur als men ze met een in zout gedompelde citroen schil afwrijft. geven door kerrie, paprika, thym, lemmetjes aan toe te voegen. Over het serveren van koude dranken kunnen we in Holland niets leren. Hier kent men alleen dranken in flesjes. Laten we dus daarin origineel blijven en uit onze herinnering halen wat we daar in Indië onze gasten voorzetten. Met een klein beetje goede wil kunnen we ons best losrukken van sinas en cola, wat niet wil zeggen, dat die op hun tijd ook lekker kunnen zijn. Wie geeft mij een paar tips? LILIAN DUCELLE 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 14