Grote wereld kleine wereld
ill»
KOKKIES RIJSTWINKELS
1001
AVONTUREN
met de
soetil
Nassi en Nassi
500 g droogkokende rijst
1 1 water
4 g zout
1/2 kg uien
lï/2 dl slaolie
(2 pitjes knoflook)
1 a 2 theelepels sambal-oelek
1 theelepel ketoembar of koreander
1/2 theelepel djinten of komijn
(1/2 zakje boemboekruiden,
geweekt volgens gebruiksaanwijzing)
(een klein stukje trassi)
150 g gaar varkensvlees of gare kip
150 g ham
150 g gepelde garnalen
soja (ketjap)
2 eieren
2 lepels melk
1 g zout
20 g boter of margarine
U mag drie keer raden waar het bovenstaande
het recept van is. Ja, nassi goreng. Maar dan
nassi zoals een Hollands vrouwtje het voor
haar man (die in Indië gezeten heeft als
militair) maakt om hem een plezier te doen.
Het stond in „Wapenmoeders' hoekje" van
„Oud-Wapenbroeders", het maandblad van
Ned. Oud-Strijders. Er stond een leuk ver
haaltje omheen:
,,Ik heb haar uitgenodigd om s-avonds
langs te komen en samen hebben wij alle
kookboeken doorworsteld die ons beider
huishoudens rijk zijn. Na een respectabel
aantal uren in de keuken te hebben
doorgebracht konden wij onze echtgenoten
een maaltijd voorzetten die ons tenminste
een nieuw zomerjurkje moet opleveren!"
Het resultaat was het recept van nassi goreng
(zie boven). En dan te bedenken dat ik nassi
goreng maak als ik volkomen blut ben, niets
meer in de kast heb en als ik bovendien geen
zin en tijd heb om te koken! Ik schaam me
diep voor mijn ingrediënten: uien, sambal,
vleespuntjes, seldrie, olie en koude-rijst-van-
gister.
Mijn nassi goreng heeft me dan ook nog nooit
zelfs maar één zakdoek opgeleverd, laat staan
een zomerjurk! Maar, en dat moet ik er bij
zeggen: het artikeltje werd besloten met een
bescheiden:
,,Voor op- en aanmerkinen en nieuwe
ideeën houdt Wapenbroeders zich hartelijk
aanbevolen"
Wie schrijft de Wapenmoeders?
Om bij de nassi goreng te blijven. Van mevr.
Eyken kreeg ik een poosje geleden variaties
op ons gewone recept. Misschien handig om
ze te proberen als het eens zo uitkomt met
wat U in huis hebt.
Fijngesnipperde uien en aan blokjes gesne
den knoflookworst in boter of margarine
fruiten. Een maggiblokje toevoegen en daarin
even laten smelten. Daarop de fijngesneden
prei, selderie en liefst witte kool erbij doen
en zolang laten meefruiten tot deze verflenst
zijn. Een scheutje azijn en een beetje suiker
en sambal oelek erdoor roeren. Dan de gaar-
gekookte rijst erdoor doen. Op smaak afmaken
met zout en opdienen met schijfjes tomaat en
omeletsnippers.
Ten overvloede mag men ook nog wat ketjap-
druppels erover doen. U bent tanggoeng in een
half uur klaar met koken.
Feitelijk is nassi goreng te vergelijken met een
rommelmarkt. Je kunt er namelijk alles in
In de krant staat een foto van een stewardesje.
Het onderschrift vermeldt haar naam: Irene
van Koesveld, en enkele bijzonderheden. Dui
delijk een Indisch meisje, leuk, zeg ik, en
knip het berichtje uit. Het verzeilt weer
tussen allerlei paperassen, maar op een dag
duikt het weer aan de oppervlakte, en ik ga
er meteen achterheen. Kartotheek: raak, haar
familie is T.T.-abonnee. Telefoonboek: ook
al raak. En vijf minuten later ben ik in een
geanimeerd gesprek met haar moeder. Het
gaat gewoon „vanzelf"; net of we elkaar
jaren kennen. En dan is er opeens een vraag
over familienamen. Maar natuurlijk: dan heb
ben we toch samen op de C.A.S. gezeten
Paulientje Scipio Bliime. Meteen passeert de
hele klas de revue. Weet je dat Noortje hier
in Voorburg zit? Hilda in Leidschendam.
Tineke heb ik net nog ontmoet... De telefoon
is meteen geblokkeerd. Maar dat kan bij Tong-
Tong niet al te lang. Dus moet ik afsluiten
met de belofte om gauw eens op Scheveningen
in de Nieuwe Laantjes te komen. We moeten
dan ook maar weer 'ns een C.A.S.-klasse
reünie houden, zoals nu alweer een jaar of
zes geleden, toen we velen nog niet bereikten.
Intussen is dus Pauliens dochter, Irene, ste-
wardes in Amerika. Hoe dat zo kwam? Haar
zusje trouwde met de bekende ex-VUC en
SHS voetballer Wim Onink, en ze emigreerde
naar Los Angeles. Irene, die in 1947 met
haar ouders naar Nederland was gekomen,
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
O O
O Alle copy, brieven, foto's bestemd voor O
O het vrouwelijke" gedeelte van Tong- O
O Tong te adresseren aanLilian Ducelle,
q „Myana"Prins Mauritslaan 36, Den q
9 Haag.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
kwijt. Vooral restanten van de belegschaai
kunnen hierin lekker worden opgeruimd.
Aan de hand van de praktijk ben ik deze vier
groepen gaan indelen.
I. Nassi goreng van varkensvlees, spek of
kombinaties daarvan, zoals boterhamworst,
ham, presskop, zult of gewelde kaantjes enz.
Kaantjes kan men bij de slager bijna voor
niets krijgen. Zet ze op met water en trek er
soep \an. Als ze uitgezet zijn, schept men ze
eruit en maakt er allerlei gerechten van. Het
nat niet weggooien, maar gebruiken voor soep.
Bi) het fruiten van de uien kan men met
succes wat kerrie of ketoembar en djinten
toevoegen. Verder naar believen de groenten
erdoor en de rijst.
Garneren met schijfjes paprika en komkommer.
II. Nassi goreng van biefstuk of braadvlees;
de jus erin verwerken en geen groenten ge
bruiken, omdat het vlees reeds een fijne
smaak heeft. Idem van kip of gevogelte.
Garneren met sla en schijfjes komkommer of
augurk.
III. Gebruik van rundvlees of gemengd var
kens- en rundvlees kan men gerust laten
samen gaan met groenten, zoals in voorgaand
recept. Men kan dan van weinig rijst toch een
grote portie krijgen. Garneren met tomaat
schijfjes en sla.
IV. Nassi goreng van vis (haring in olie of
andere vissoorten, zoals garnalen en kabel
jauw) gebruikt men i.p.v. selderie, peterselie
(fijngehakt) en in plaats van de andere groen
ten wortelen en peulen (fijngesneden). Verder
i.p.v. maggiblok liever trassi.
Garneren met tomaat of komkommer en
citroenschijfje.
Bij al deze soorten kan men ook kroepoek en
omeletsnippers serveren en hoeft de katjang
goreng en de ketjapfles ook niet te ontbreken.
Het kan allemaal zo goedkoop en zo duur als
men zelf wenst.
volgde Lagere School en MULO in Den Haag,
daarna Pitman opleiding, en ging toen werken
Maar de berichten van haar zusje uit het
heerlijk warme Californië trokken haar daar
heen. Op een dag viel haar oog op een
advertentie waarin de Northwest Orient Air
lines, Minnesota, om Oosters uitziende meis
jes vroeg als stewardes. Dat was een wens die
ze al lang had gekoesterd en dus schreef ze
erop. Een tijdlang hoorde ze niets, maar toen
kwam toch de oproep. Een opleiding van
vijf weken, tesamen met 25 andere meisjes,
w.o. een Chinese en een Japanse, beiden uit
San Francisco, een negerinnetje, verder Cana
dese en Amerikaanse meisjes. En nu woont ze
in Richfield, een voorstad van Minneapolis,
Minnesota. Samen met drie andere, Ameri
kaanse, stewardesjes, in een flat. Heeft 't
reuze naar haar zin. Vliegt in een Lockheed
Electra, momenteel op de lijn naar Florida.
Grote wereld toch. Alle grenzen vallen voor
haar weg.
Maar kleine wereld ook. Immers ze zal op
haar vluchten vele mensen ontmoeten die haar
moeder kennen, of haar vaderT die op de grote
vaart zit. En ze zal ontdekken dat hen allen
de band bindt met haar geboorteland.
Kleine wereld, waarin ik nu weer Paulientje
S. B. ontdekt heb. Zo maar, naar aanleiding
van een foto in de krant. En nog wel een van
onze 10.000 Tong-TongersGoed zo. W.v.M.
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
AMSTERDAM - W
ZIJN DE ENIGSTE WINKELS DIE
GOEDGEKEURD ZIJN DOOR DE
B.B.K. (Bond van Baboes en Kat jongs)
13