Grote wereld kleine wereld ill» KOKKIES RIJSTWINKELS 1001 AVONTUREN met de soetil Nassi en Nassi 500 g droogkokende rijst 1 1 water 4 g zout 1/2 kg uien lï/2 dl slaolie (2 pitjes knoflook) 1 a 2 theelepels sambal-oelek 1 theelepel ketoembar of koreander 1/2 theelepel djinten of komijn (1/2 zakje boemboekruiden, geweekt volgens gebruiksaanwijzing) (een klein stukje trassi) 150 g gaar varkensvlees of gare kip 150 g ham 150 g gepelde garnalen soja (ketjap) 2 eieren 2 lepels melk 1 g zout 20 g boter of margarine U mag drie keer raden waar het bovenstaande het recept van is. Ja, nassi goreng. Maar dan nassi zoals een Hollands vrouwtje het voor haar man (die in Indië gezeten heeft als militair) maakt om hem een plezier te doen. Het stond in „Wapenmoeders' hoekje" van „Oud-Wapenbroeders", het maandblad van Ned. Oud-Strijders. Er stond een leuk ver haaltje omheen: ,,Ik heb haar uitgenodigd om s-avonds langs te komen en samen hebben wij alle kookboeken doorworsteld die ons beider huishoudens rijk zijn. Na een respectabel aantal uren in de keuken te hebben doorgebracht konden wij onze echtgenoten een maaltijd voorzetten die ons tenminste een nieuw zomerjurkje moet opleveren!" Het resultaat was het recept van nassi goreng (zie boven). En dan te bedenken dat ik nassi goreng maak als ik volkomen blut ben, niets meer in de kast heb en als ik bovendien geen zin en tijd heb om te koken! Ik schaam me diep voor mijn ingrediënten: uien, sambal, vleespuntjes, seldrie, olie en koude-rijst-van- gister. Mijn nassi goreng heeft me dan ook nog nooit zelfs maar één zakdoek opgeleverd, laat staan een zomerjurk! Maar, en dat moet ik er bij zeggen: het artikeltje werd besloten met een bescheiden: ,,Voor op- en aanmerkinen en nieuwe ideeën houdt Wapenbroeders zich hartelijk aanbevolen" Wie schrijft de Wapenmoeders? Om bij de nassi goreng te blijven. Van mevr. Eyken kreeg ik een poosje geleden variaties op ons gewone recept. Misschien handig om ze te proberen als het eens zo uitkomt met wat U in huis hebt. Fijngesnipperde uien en aan blokjes gesne den knoflookworst in boter of margarine fruiten. Een maggiblokje toevoegen en daarin even laten smelten. Daarop de fijngesneden prei, selderie en liefst witte kool erbij doen en zolang laten meefruiten tot deze verflenst zijn. Een scheutje azijn en een beetje suiker en sambal oelek erdoor roeren. Dan de gaar- gekookte rijst erdoor doen. Op smaak afmaken met zout en opdienen met schijfjes tomaat en omeletsnippers. Ten overvloede mag men ook nog wat ketjap- druppels erover doen. U bent tanggoeng in een half uur klaar met koken. Feitelijk is nassi goreng te vergelijken met een rommelmarkt. Je kunt er namelijk alles in In de krant staat een foto van een stewardesje. Het onderschrift vermeldt haar naam: Irene van Koesveld, en enkele bijzonderheden. Dui delijk een Indisch meisje, leuk, zeg ik, en knip het berichtje uit. Het verzeilt weer tussen allerlei paperassen, maar op een dag duikt het weer aan de oppervlakte, en ik ga er meteen achterheen. Kartotheek: raak, haar familie is T.T.-abonnee. Telefoonboek: ook al raak. En vijf minuten later ben ik in een geanimeerd gesprek met haar moeder. Het gaat gewoon „vanzelf"; net of we elkaar jaren kennen. En dan is er opeens een vraag over familienamen. Maar natuurlijk: dan heb ben we toch samen op de C.A.S. gezeten Paulientje Scipio Bliime. Meteen passeert de hele klas de revue. Weet je dat Noortje hier in Voorburg zit? Hilda in Leidschendam. Tineke heb ik net nog ontmoet... De telefoon is meteen geblokkeerd. Maar dat kan bij Tong- Tong niet al te lang. Dus moet ik afsluiten met de belofte om gauw eens op Scheveningen in de Nieuwe Laantjes te komen. We moeten dan ook maar weer 'ns een C.A.S.-klasse reünie houden, zoals nu alweer een jaar of zes geleden, toen we velen nog niet bereikten. Intussen is dus Pauliens dochter, Irene, ste- wardes in Amerika. Hoe dat zo kwam? Haar zusje trouwde met de bekende ex-VUC en SHS voetballer Wim Onink, en ze emigreerde naar Los Angeles. Irene, die in 1947 met haar ouders naar Nederland was gekomen, OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O O O Alle copy, brieven, foto's bestemd voor O O het vrouwelijke" gedeelte van Tong- O O Tong te adresseren aanLilian Ducelle, q „Myana"Prins Mauritslaan 36, Den q 9 Haag. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO kwijt. Vooral restanten van de belegschaai kunnen hierin lekker worden opgeruimd. Aan de hand van de praktijk ben ik deze vier groepen gaan indelen. I. Nassi goreng van varkensvlees, spek of kombinaties daarvan, zoals boterhamworst, ham, presskop, zult of gewelde kaantjes enz. Kaantjes kan men bij de slager bijna voor niets krijgen. Zet ze op met water en trek er soep \an. Als ze uitgezet zijn, schept men ze eruit en maakt er allerlei gerechten van. Het nat niet weggooien, maar gebruiken voor soep. Bi) het fruiten van de uien kan men met succes wat kerrie of ketoembar en djinten toevoegen. Verder naar believen de groenten erdoor en de rijst. Garneren met schijfjes paprika en komkommer. II. Nassi goreng van biefstuk of braadvlees; de jus erin verwerken en geen groenten ge bruiken, omdat het vlees reeds een fijne smaak heeft. Idem van kip of gevogelte. Garneren met sla en schijfjes komkommer of augurk. III. Gebruik van rundvlees of gemengd var kens- en rundvlees kan men gerust laten samen gaan met groenten, zoals in voorgaand recept. Men kan dan van weinig rijst toch een grote portie krijgen. Garneren met tomaat schijfjes en sla. IV. Nassi goreng van vis (haring in olie of andere vissoorten, zoals garnalen en kabel jauw) gebruikt men i.p.v. selderie, peterselie (fijngehakt) en in plaats van de andere groen ten wortelen en peulen (fijngesneden). Verder i.p.v. maggiblok liever trassi. Garneren met tomaat of komkommer en citroenschijfje. Bij al deze soorten kan men ook kroepoek en omeletsnippers serveren en hoeft de katjang goreng en de ketjapfles ook niet te ontbreken. Het kan allemaal zo goedkoop en zo duur als men zelf wenst. volgde Lagere School en MULO in Den Haag, daarna Pitman opleiding, en ging toen werken Maar de berichten van haar zusje uit het heerlijk warme Californië trokken haar daar heen. Op een dag viel haar oog op een advertentie waarin de Northwest Orient Air lines, Minnesota, om Oosters uitziende meis jes vroeg als stewardes. Dat was een wens die ze al lang had gekoesterd en dus schreef ze erop. Een tijdlang hoorde ze niets, maar toen kwam toch de oproep. Een opleiding van vijf weken, tesamen met 25 andere meisjes, w.o. een Chinese en een Japanse, beiden uit San Francisco, een negerinnetje, verder Cana dese en Amerikaanse meisjes. En nu woont ze in Richfield, een voorstad van Minneapolis, Minnesota. Samen met drie andere, Ameri kaanse, stewardesjes, in een flat. Heeft 't reuze naar haar zin. Vliegt in een Lockheed Electra, momenteel op de lijn naar Florida. Grote wereld toch. Alle grenzen vallen voor haar weg. Maar kleine wereld ook. Immers ze zal op haar vluchten vele mensen ontmoeten die haar moeder kennen, of haar vaderT die op de grote vaart zit. En ze zal ontdekken dat hen allen de band bindt met haar geboorteland. Kleine wereld, waarin ik nu weer Paulientje S. B. ontdekt heb. Zo maar, naar aanleiding van een foto in de krant. En nog wel een van onze 10.000 Tong-TongersGoed zo. W.v.M. Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W ZIJN DE ENIGSTE WINKELS DIE GOEDGEKEURD ZIJN DOOR DE B.B.K. (Bond van Baboes en Kat jongs) 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 13