Een winkeltje door de regen reed
JA - NEEN - JA, TOCH WEL
1001
AVONTUREN
met de
soetil
O GEVRAAGD: g
g De bereiding van tahoe. Voor een g
g dame in Australië, die snakt naar g
O tahoe goreng met ketjap. (En o
O ketjap is daar ook al niet te krij- 0
OT#
Grauwe luchten, miezerige regen. Weer of
geen weer, er zijn altijd nog mensen die regen
en kou trotseren. Ik ken een dame die dit
doet. Gehuld in een stevige regenjas, een fikse
hoofddoek om het hoofd, een tas onder de arm
geklemd, zo gaat mevrouw Robert met haar
rijdende winkel de stad Almelo rond om haar
klanten te bezoeken.
Als ze op een bepaalde plaats stilhoudt, zwer
ven direct de huisvrouwen als vliegen op haar
koopwaar af.
„Voor mij vier zakjes sambelgoreng ebbie,
alstublieft
„F.n voor mij twee potjes sambelgoreng taotjo".
„Dames, ik heb vandaag lekkere bapao en
sambel badjak", klinkt de altijd opgewekte
stem van mevrouw Robert. En die opgewekt
heid blijft, weer of geen weer, 'tot haar „wa
rong" uitverkocht is.
Ze is mijn buurvrouw, mevrouw C. E. Robert-
Jansen, 58 jaar. En nog steeds actief. Ze heeft
„gekuurd" en een zware longoperatie achter de
rug. Als ze bij me op bezoek komt vertelt ze
graag over haar bedrijf vroeger, in Banjoe-
wangi. Daarover raakt ze nooit uitgepraat.
„Het was een model-boerderij in het zuiden
van Banjoewangi, een reusachtig complex. Een
soort kolonisatie. We hadden 15 melkkoeien,
ongeveer 300 schapen. Maar de hoofdzaak
was toch de varkensfokkerij. We verkochten de
varkens levend aan de Chinezen in de omtrek,
die per vrachtauto-lading betaalden. Daarnaast
hadden we een kleine conservenfabriek. Vlees
in blik, ook erwtensoep, gerookt vlees, spek,
enz. Het bedrijf floreerde. Vaak kregen we
bezoek van wijlen Dick de Hoog, die onze
adviseur was. Hij zei altijd: „Wat anderen
kunnen doen, kunnen wij Indo's ook". Inder
daad waar een goede wil is, is de weg er ook.
Het maakt niets ui.t of je blank of bruin bent.
Ook Gouverneur van der Plas kwam wel eens
onaangediend op het bedrijf. Als auto L 1 het
erf opreed, wisten we wie er kwam. Maar de
kroon op ons werk was toch die onvergetelijke
dag toen Zijne Excellentie G. G. Tjarda van
Starkenborgh Stachouwer met gevog ons be
drijf kwam bezichtigen. Zijne Excellentie had
bij ons het ontbijt gebruikt. (Ze vertelt me er
niet bij waaruit het ontbijt bestond. Nasi
goreng misschien?). Dat was in 1938. De dag
daarvoor hadden we als paarden gewerkt om
„the Dutch cleanliness" in de stallen te krij
gen. Nou, die mochten er dan ook zijn! Die
goede oude tijd," zucht ze even. „Bij de
capitulatie werden het bedrijf en de gronden
afgenomen door de Japanse firma Takachiwaya
Ida K.K. Tijdens de bersiaptijd gingen de
stallen en het woonhuis in vlammen op. En
nu bezitten we niets meer".
„En nu zit U hier en begint opnieuw?"
Oe ruzie tussen Nederland en
Indonesië is misschien voorbij
en iedereen is daarom erg blij,
Alle ellende is nu vergeven
en vergetenen op de confe
rentie wordt natuurlijk
KOKKIES rijst met sambel
gegeten.
Kokkies Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 1 25
Telefoon 1 30362
AMSTERDAM-W
„Ja, zoiets. Het zal wel niet zoals toen worden,
maar het is iets. Ik kan niet leegzitten".
„Hoe bent U met die rijdende winkel begon
nen?"
„Ik heb eerst geëxperimenteerd met een paar
artikelen, boemboe dapoer etc. in een week
end tas. Ik neem ook bestellingen aan van
spekkoek, sambelgoreng, enz. Het valt zo in
de smaak, dat ik het niet meer alleen afkan.
Zon warong kliling is tenminste iets, je bent
bezig en helpt er vele huisvrouwen door.
Ik heb me een tweedehands auto aangeschaft
en een chauffeur om mijn koopwaar aan de
man te brengen. De boemboe bali en boemboe
koening van makreel zijn uitverkocht. Vooral
nu de aardappelen schreeuwend duur zijn en
de meeste mensen rijst eten".
„Gaat U ook verder?"
„Ja, naar het Ambonnezenkamp in Wierden.
Eerstdaags ga ik naar Den Haag om pisang
tandoek te kopen. Daar zijn de Ambonnezen
dol op; ook de knoflook ben ik zo kwijt in
het kamp". Mevrouw Robert kijkt naar buiten,
naar de grauwigheid. „Het wordt tijd om op te
stappen. Tot volgende week!"
„Tot volgende weekIk slof terug naar de
keuken om verder te gaan met mijn onderbro
ken etentje. Rijst met sambelgoreng taotjo van
mevrouw Robert.
L. v. d. WORM-ELOHR
Deze twijfelachtige redenatie lijkt wel op
knopentellerij. Maar het gaat om de vraag of
de nieuwe groente, die op de markt is geko
men en KUSSA wordt genoemd, een aanwinst
is voor ons dagelijks menu.
De KUSSA wordt ons beschreven als de
vrucht van een augurkachtige plant met een
smaak die volgens sommigen deed denken aan
bloemkool, volgens anderen aan asperges.
Wij zouden het een soort LABOE willen
noemen.
Een complete eigennaam kon men ons bij het
Proefstation voor de Groente- en Fruitteelt in
Naaldwijk nog niet opgeven. Het gaat hier om
een selectie van een bepaalde plant (familie
Cucurbitaceae) die nog in volle gang is. Of
men met de verdere kweek ervan zal doorgaan
zal afhangen van de aftrek die de groente op
de markt zal hebben.
Intussen hebben we onderzocht, of wij voor
ons hier wat aan zouden hebben.
Zoals gezegd: Kussa lijkt op Laboe. De smaak
doet aan laboe siem denken of ook wel aan
ojong. Ik maakte .ongeduldig naar het resul
taat, een sambelgoreng ervan. Die smaakte
best. En daarna ook sajoer. die echt naar
TAHOEBALLETJES-SOEP
!/2 blok tahoe
1 a 1/2 ons varkensgehakt
peper, zout
1 teentje bawang poctih
1V2 of 2 Itr bouillon, getrokken uit varkens
enlof kippebotten, desgewenst: kippebouillon-
blokje
uienloof of jonge prei
selderie
113 spits- of groene kool
stukjes komkommer bij gebrek aan onze
ojong)
een handje soe'oen
1 of 2 teentjes bawang poetih
peper en zout (geen pala), desgewenst schijfje
djahé
vetsin
De bawang poetih fijn oeleken met zout en
peper; doe hierbij de tahoe, eveneens oeleken;
vermeng alles met het gehakt en vorm er
balletjes uit (dus zonder ei) ter grootte van
flinke kemirinoten. Bak deze balletjes in olie
of varkensreuzel gaar.
Maak van de overige groente als gewoonlijk
soep in de bouillon, onder bijvoeging van de
geplette en gehakte bawang poetih enz.
Doe er 't laatst de tahoe en soe'oen bij.
Als frisse sambal gebruikt men er de sambal
tjoeka bij, opgegeven in een der vorige num-
mers.
Hier kunnen we nu de nieuwe groente
Kussa eens proberen! W. v. M.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
O opn O
O gen!J O
O O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
sajoer ojong smaakte. Dus heel eenvoudig:
bawang merah, bawang poetih, trassi, zout,
peper, suiker, terwijl ik er ook een klein
schijfje temoe koentji in deed. En natuurlijk
soe'oen. Met rijst en frekedel bakar al een
eenvoudig maar lekker maaltje!
Tenslotte heb ik 'm ook gekookt (niet te lang)
en met katjangsaus gegeten. Om te zien dus, of
ie voor bij de gado-gado bruikbaar was. Re
sultaat was goed.
De prijs die we voor deze Kussa moeten
betalen is nog zeer wisselvallig. Ik betaalde
voor een paar knotsen van 20-30 cm. lengte
en 10-15 cm. doorsnee 0.45 per stuk. En
daar kan je heel wat mee doen!
Nog geen tijd gehad om andere recepten te
tjobah, maar overal waar U laboe siem
gebruikte is deze Kussa een goede vervanger.
Probeert U het eens en als U er wat lekkers
van maakte laat U ons dat weten? W. v. AI.
14