Een winkeltje door de regen reed JA - NEEN - JA, TOCH WEL 1001 AVONTUREN met de soetil O GEVRAAGD: g g De bereiding van tahoe. Voor een g g dame in Australië, die snakt naar g O tahoe goreng met ketjap. (En o O ketjap is daar ook al niet te krij- 0 OT# Grauwe luchten, miezerige regen. Weer of geen weer, er zijn altijd nog mensen die regen en kou trotseren. Ik ken een dame die dit doet. Gehuld in een stevige regenjas, een fikse hoofddoek om het hoofd, een tas onder de arm geklemd, zo gaat mevrouw Robert met haar rijdende winkel de stad Almelo rond om haar klanten te bezoeken. Als ze op een bepaalde plaats stilhoudt, zwer ven direct de huisvrouwen als vliegen op haar koopwaar af. „Voor mij vier zakjes sambelgoreng ebbie, alstublieft „F.n voor mij twee potjes sambelgoreng taotjo". „Dames, ik heb vandaag lekkere bapao en sambel badjak", klinkt de altijd opgewekte stem van mevrouw Robert. En die opgewekt heid blijft, weer of geen weer, 'tot haar „wa rong" uitverkocht is. Ze is mijn buurvrouw, mevrouw C. E. Robert- Jansen, 58 jaar. En nog steeds actief. Ze heeft „gekuurd" en een zware longoperatie achter de rug. Als ze bij me op bezoek komt vertelt ze graag over haar bedrijf vroeger, in Banjoe- wangi. Daarover raakt ze nooit uitgepraat. „Het was een model-boerderij in het zuiden van Banjoewangi, een reusachtig complex. Een soort kolonisatie. We hadden 15 melkkoeien, ongeveer 300 schapen. Maar de hoofdzaak was toch de varkensfokkerij. We verkochten de varkens levend aan de Chinezen in de omtrek, die per vrachtauto-lading betaalden. Daarnaast hadden we een kleine conservenfabriek. Vlees in blik, ook erwtensoep, gerookt vlees, spek, enz. Het bedrijf floreerde. Vaak kregen we bezoek van wijlen Dick de Hoog, die onze adviseur was. Hij zei altijd: „Wat anderen kunnen doen, kunnen wij Indo's ook". Inder daad waar een goede wil is, is de weg er ook. Het maakt niets ui.t of je blank of bruin bent. Ook Gouverneur van der Plas kwam wel eens onaangediend op het bedrijf. Als auto L 1 het erf opreed, wisten we wie er kwam. Maar de kroon op ons werk was toch die onvergetelijke dag toen Zijne Excellentie G. G. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer met gevog ons be drijf kwam bezichtigen. Zijne Excellentie had bij ons het ontbijt gebruikt. (Ze vertelt me er niet bij waaruit het ontbijt bestond. Nasi goreng misschien?). Dat was in 1938. De dag daarvoor hadden we als paarden gewerkt om „the Dutch cleanliness" in de stallen te krij gen. Nou, die mochten er dan ook zijn! Die goede oude tijd," zucht ze even. „Bij de capitulatie werden het bedrijf en de gronden afgenomen door de Japanse firma Takachiwaya Ida K.K. Tijdens de bersiaptijd gingen de stallen en het woonhuis in vlammen op. En nu bezitten we niets meer". „En nu zit U hier en begint opnieuw?" Oe ruzie tussen Nederland en Indonesië is misschien voorbij en iedereen is daarom erg blij, Alle ellende is nu vergeven en vergetenen op de confe rentie wordt natuurlijk KOKKIES rijst met sambel gegeten. Kokkies Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 1 25 Telefoon 1 30362 AMSTERDAM-W „Ja, zoiets. Het zal wel niet zoals toen worden, maar het is iets. Ik kan niet leegzitten". „Hoe bent U met die rijdende winkel begon nen?" „Ik heb eerst geëxperimenteerd met een paar artikelen, boemboe dapoer etc. in een week end tas. Ik neem ook bestellingen aan van spekkoek, sambelgoreng, enz. Het valt zo in de smaak, dat ik het niet meer alleen afkan. Zon warong kliling is tenminste iets, je bent bezig en helpt er vele huisvrouwen door. Ik heb me een tweedehands auto aangeschaft en een chauffeur om mijn koopwaar aan de man te brengen. De boemboe bali en boemboe koening van makreel zijn uitverkocht. Vooral nu de aardappelen schreeuwend duur zijn en de meeste mensen rijst eten". „Gaat U ook verder?" „Ja, naar het Ambonnezenkamp in Wierden. Eerstdaags ga ik naar Den Haag om pisang tandoek te kopen. Daar zijn de Ambonnezen dol op; ook de knoflook ben ik zo kwijt in het kamp". Mevrouw Robert kijkt naar buiten, naar de grauwigheid. „Het wordt tijd om op te stappen. Tot volgende week!" „Tot volgende weekIk slof terug naar de keuken om verder te gaan met mijn onderbro ken etentje. Rijst met sambelgoreng taotjo van mevrouw Robert. L. v. d. WORM-ELOHR Deze twijfelachtige redenatie lijkt wel op knopentellerij. Maar het gaat om de vraag of de nieuwe groente, die op de markt is geko men en KUSSA wordt genoemd, een aanwinst is voor ons dagelijks menu. De KUSSA wordt ons beschreven als de vrucht van een augurkachtige plant met een smaak die volgens sommigen deed denken aan bloemkool, volgens anderen aan asperges. Wij zouden het een soort LABOE willen noemen. Een complete eigennaam kon men ons bij het Proefstation voor de Groente- en Fruitteelt in Naaldwijk nog niet opgeven. Het gaat hier om een selectie van een bepaalde plant (familie Cucurbitaceae) die nog in volle gang is. Of men met de verdere kweek ervan zal doorgaan zal afhangen van de aftrek die de groente op de markt zal hebben. Intussen hebben we onderzocht, of wij voor ons hier wat aan zouden hebben. Zoals gezegd: Kussa lijkt op Laboe. De smaak doet aan laboe siem denken of ook wel aan ojong. Ik maakte .ongeduldig naar het resul taat, een sambelgoreng ervan. Die smaakte best. En daarna ook sajoer. die echt naar TAHOEBALLETJES-SOEP !/2 blok tahoe 1 a 1/2 ons varkensgehakt peper, zout 1 teentje bawang poctih 1V2 of 2 Itr bouillon, getrokken uit varkens enlof kippebotten, desgewenst: kippebouillon- blokje uienloof of jonge prei selderie 113 spits- of groene kool stukjes komkommer bij gebrek aan onze ojong) een handje soe'oen 1 of 2 teentjes bawang poetih peper en zout (geen pala), desgewenst schijfje djahé vetsin De bawang poetih fijn oeleken met zout en peper; doe hierbij de tahoe, eveneens oeleken; vermeng alles met het gehakt en vorm er balletjes uit (dus zonder ei) ter grootte van flinke kemirinoten. Bak deze balletjes in olie of varkensreuzel gaar. Maak van de overige groente als gewoonlijk soep in de bouillon, onder bijvoeging van de geplette en gehakte bawang poetih enz. Doe er 't laatst de tahoe en soe'oen bij. Als frisse sambal gebruikt men er de sambal tjoeka bij, opgegeven in een der vorige num- mers. Hier kunnen we nu de nieuwe groente Kussa eens proberen! W. v. M. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O opn O O gen!J O O O OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO sajoer ojong smaakte. Dus heel eenvoudig: bawang merah, bawang poetih, trassi, zout, peper, suiker, terwijl ik er ook een klein schijfje temoe koentji in deed. En natuurlijk soe'oen. Met rijst en frekedel bakar al een eenvoudig maar lekker maaltje! Tenslotte heb ik 'm ook gekookt (niet te lang) en met katjangsaus gegeten. Om te zien dus, of ie voor bij de gado-gado bruikbaar was. Re sultaat was goed. De prijs die we voor deze Kussa moeten betalen is nog zeer wisselvallig. Ik betaalde voor een paar knotsen van 20-30 cm. lengte en 10-15 cm. doorsnee 0.45 per stuk. En daar kan je heel wat mee doen! Nog geen tijd gehad om andere recepten te tjobah, maar overal waar U laboe siem gebruikte is deze Kussa een goede vervanger. Probeert U het eens en als U er wat lekkers van maakte laat U ons dat weten? W. v. AI. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 14