1001
AVONTUREN
met de
soetil
SPECIAAL VOOR KERST
WAROENG SOEBOER
KOKKIES Rijstwinkels
Voor de Kersttafel geven we U hier wat
speciale recepten
In de eerste plaats van de heer P. F. Willé
uit Hoensbroek een overheerlijk recept voor
Ajam Kodok. Werkelijk istimewa hetoel.
Voor het dessert en de zoetigheid op de feest
dagen zorgden mevr. Ingenluyff-Hornung en
mevr. Wijtman-Hageman.
AJAM KODOK ISTIMEWA
Voor 1 soepkip gewicht 1 kg prijsnja hier
3.50/4.—.
2%/3 ons gehakt halfIhalf
hel gemalen vlees van de ontbeende kip
de gemalen lever van de kip
het wit van 2 sneden brood in melk
geweekt goed melk uitknijpen daarna)
klein blikje paté de foie gras
(als voor sommige beurzen te duur dan
gewoon paté nemen 100 gr)
3 geklutste eieren
1 ons in reepjes gesneden rauwe ham
2 augurken (vingerlengte) in kleine dob
belsteentjes gesneden zoetIzuur
2 volle eetlepels grof gesneden gewelde
rozijnen (zonder pit)
6 hele kemiries (fijn geoelekt)
2 eetlepels gesneden brambang goreng
2 volle eetlepels geraspte belegen kaas
3 eetlepels tomatenketchup
(Vervolg van pag. 14)
de namelijk ogenblikkelijk de brandende boom
de tuin in.
„Dat was dan dat", placht mijn man bij zulke
dingen altijd te zeggen. „Dat was dan dat",
zei ik in Holland als ik op 27 december onze
Kerstboom op het balcon zette. Bij elke bewe
ging van de boom ritselden duizenden naalden
omlaag. 27 December was werkelijk de uiterste
datum dat ik in Holland de boom in huis
duldde. Geen pot met aarde of natte doeken
hield mijn Hollandse Kerstboom lang genoeg
in stand om het Nieuwe Jaar te beleven. Maar
ik peuterde met Pasen nog" wel een paar
naalden uit het tapijt!
Ons leven gaat voorbij en langs de weg naar
het hiernamaals staan onze Kerstbomen. De
kleine, de grote ,de mooist en de minst ver
sierde. Ieder jaar planten we er een nieuwe
Kerstboom vol herinneringen bij. Ik geloof
dat iedereen zo zijn Miracle Mile heeft, zonder
daarvoor naar Hollywood te moeten komen.
LILIAN DUCELLE
1 eetlepel lekkere zoete ketjap
1 dessertlepel lekkere mosterd
1 theelepeltje suikerpoeder basterd)
1 blokje (uit pakje van 2) fijngêknepen
goudbouillon
3/4 bitter glas Madeira
De drie eerstgenoemde ingrediënten kruiden
echt op z'n Indisch lo! met pala, peper
en tjenkeh, en vervolgens dit met de rest goed
mengen.
Zie zo, de vulling is kaar.
Intussen, neen, tevoren hebben we het vel van
de kip (binnenzijde) ingewreven met citroen
sap en wat peper in afwachting op het klaar
maken van de vulling ergens weggelegd.
Kippenvel nu eerst voor een groot deel dicht
naaien. Bij de nek gewoon vastbinden (djierêt).
Bij borst en buik idem met uitsparen van een
opening om de vulling er in te kunnen doen.
Tenslotte als vulling er in zit dicht
naaien. Ervoor zorgen dat de vulling zoals
bij saucijsjes niet te vast in het vel zit.
Redenen U bekend (ndjeblös anders!)
Nu verder de gevulde kip flink met boter of
margarine smeren. Idem pirex-schaal en de kip
erop. Vleugel netjes op de rug zetten. Erover
heen nog een blokje (fijngemaakt) goudbouil
lon gestrooid en tenslotte de oven in.
1 uur op klein vuur, zo nu en dan bedruipen
met het vocht. Zonodig met een breinaald de
kip, die hevig is gaan opzetten, prikken om
het vocht er uit te laten lopen.
Om het vel droog te maken 10 minuten op
groot vuur.
Slamat makan
Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
HET ADRES waar U lekker en goed
koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG
VERS. Ook kant en klaar mee te nemen.
Geopend dagelijks van 10-10 uur.
Zondags van 2-10 uur. (Dinsdags gesl.)
PLUMPUDDING
230 gr. boter230 gr. suiker, 200 gr.
bloem, 100 gr. gestampt oud brood (geen
beschuit), 3 eieren, rozijnen, gesnipperde
amandelen, gesneden stukjes sukade, ge
sneden rode geconfijte vruchtjes (onge
veer 200 gram bij elkaar), een paar lepels
rhum.
Bereiding:
Dooiers met suiker wit roeren, daarna boter
toevoegen, goed door elkaar roeren.
Eiwit apart klutsen en het allerlaatst toevoe
gen. Doe alles in een beboterde, gesloten
puddingvorm en een paar uur au bain Marie
koken.
Bij het opdienen de pudding met nog een paar
lepels rhum overgieten en aansteken.
EEN EENVOUDIG „SPEKKOEK" RECEPT
1 pakje roomboter, 100 gr. margarine,
330 gr. witte basterdsuiker plus 1 pakje
vanillesuiker, 3 eieren, 130 gr. bloem,
4 theelepels (Holl.) kaneelpoeder, 3 thee
lepels (Holl.) kruidnagelpoeder, 1 thee
lepel (Holl.) nootmuskaat, 1 schil van
citroen raspen, 1 theelepel (Holl.) Carda-
mon, wat zout.
Bereiding:
Suiker en boter kloppen, eieren 1 voor 1
erin mengen (het eerste ei moet zijn opgelost
voordat het 2e erin komt), dan het gezeefde
meel. Van dit deeg 113 deel afnemen en men
gen met de kruiden. Daarna om beurten de 2
soorten deeg in een wonderpan doen of in een
vorm in de oven bakken.
ANANASJAM
Tegen Kerst en Nieuwjaar, hadden wij in
Indië altijd een flinke voorraad kleine zand
koekjes en een grote stopfles met ananasjam.
De zandkoekjes, waarvan het recept algemeen
bekend is, kan een ieder wel maken. De
vormpjes die wij in Indië hadden zijn hier niet
Slamat Tahun Baru Tuan2'
Njonja2, Dan Sohats
We hopen, dat uw wensen in 1963
vervuld zullen worden.
Witte de Withstraat 128, tel. 89438
en Slotermeerlaan 125, Amsterdam-W.
(De bekendste winkels voor uw
rijsttafelart., Ind. koekjes en ge
rechten).
verkrijgbaar. Mijn man kocht bij de HEM A
kleine ronde columbijn vormpjes, die hij bol-
plat sloeg en zo de geëigende vorm verkreeg.
Benodigdheden:
1 kg. appelen (coxorange of niet geheel
rijpe goudreinetten)
1 kg. suiker, 1 d 2 zakjes vanillesuiker,
1 pot ananas op sap.
Bewerking:
Was de appelen goed schoon, snij ze in partjes
(niet schillen) ontdoe ze van 't klokhuis,
raspen met een grove rasp (voor kool) in een
glazen kom of emaille pan.
Daarna de suiker, ananas en vanillesuiker
toevoegen en goed vermengen met een houten
lepel. Laat de massa 2 x 24 uur staan, af en
toe goed omroeren, daarna 12 uur in een
grote zeef laten uitdruipen in een dikke
alluminium pan.
Het verkregen sap al roerende aan de kook
brengen en indikken tot borstplaat dikte. Schep
hierin de inhoud van de zeef en laat op een
zacht vuur, al roerende, 20 a 25 minuten
doorkoken. Doe vervolgens de verkregen jam
in een steriele weck- of stopfles. Mits schoon
bereid, blijft de jam maanden goed.
Lezeressen, een vrolijk, een mooi Kerstfeest
toegewenst allemaal. Moge dit Kerstmaal U
wel bekomen!
LILIAN DUCELLE
en WIES VAN MAARSEVEEN
15