1001 AVONTUREN met de soetil SPECIAAL VOOR KERST WAROENG SOEBOER KOKKIES Rijstwinkels Voor de Kersttafel geven we U hier wat speciale recepten In de eerste plaats van de heer P. F. Willé uit Hoensbroek een overheerlijk recept voor Ajam Kodok. Werkelijk istimewa hetoel. Voor het dessert en de zoetigheid op de feest dagen zorgden mevr. Ingenluyff-Hornung en mevr. Wijtman-Hageman. AJAM KODOK ISTIMEWA Voor 1 soepkip gewicht 1 kg prijsnja hier 3.50/4.—. 2%/3 ons gehakt halfIhalf hel gemalen vlees van de ontbeende kip de gemalen lever van de kip het wit van 2 sneden brood in melk geweekt goed melk uitknijpen daarna) klein blikje paté de foie gras (als voor sommige beurzen te duur dan gewoon paté nemen 100 gr) 3 geklutste eieren 1 ons in reepjes gesneden rauwe ham 2 augurken (vingerlengte) in kleine dob belsteentjes gesneden zoetIzuur 2 volle eetlepels grof gesneden gewelde rozijnen (zonder pit) 6 hele kemiries (fijn geoelekt) 2 eetlepels gesneden brambang goreng 2 volle eetlepels geraspte belegen kaas 3 eetlepels tomatenketchup (Vervolg van pag. 14) de namelijk ogenblikkelijk de brandende boom de tuin in. „Dat was dan dat", placht mijn man bij zulke dingen altijd te zeggen. „Dat was dan dat", zei ik in Holland als ik op 27 december onze Kerstboom op het balcon zette. Bij elke bewe ging van de boom ritselden duizenden naalden omlaag. 27 December was werkelijk de uiterste datum dat ik in Holland de boom in huis duldde. Geen pot met aarde of natte doeken hield mijn Hollandse Kerstboom lang genoeg in stand om het Nieuwe Jaar te beleven. Maar ik peuterde met Pasen nog" wel een paar naalden uit het tapijt! Ons leven gaat voorbij en langs de weg naar het hiernamaals staan onze Kerstbomen. De kleine, de grote ,de mooist en de minst ver sierde. Ieder jaar planten we er een nieuwe Kerstboom vol herinneringen bij. Ik geloof dat iedereen zo zijn Miracle Mile heeft, zonder daarvoor naar Hollywood te moeten komen. LILIAN DUCELLE 1 eetlepel lekkere zoete ketjap 1 dessertlepel lekkere mosterd 1 theelepeltje suikerpoeder basterd) 1 blokje (uit pakje van 2) fijngêknepen goudbouillon 3/4 bitter glas Madeira De drie eerstgenoemde ingrediënten kruiden echt op z'n Indisch lo! met pala, peper en tjenkeh, en vervolgens dit met de rest goed mengen. Zie zo, de vulling is kaar. Intussen, neen, tevoren hebben we het vel van de kip (binnenzijde) ingewreven met citroen sap en wat peper in afwachting op het klaar maken van de vulling ergens weggelegd. Kippenvel nu eerst voor een groot deel dicht naaien. Bij de nek gewoon vastbinden (djierêt). Bij borst en buik idem met uitsparen van een opening om de vulling er in te kunnen doen. Tenslotte als vulling er in zit dicht naaien. Ervoor zorgen dat de vulling zoals bij saucijsjes niet te vast in het vel zit. Redenen U bekend (ndjeblös anders!) Nu verder de gevulde kip flink met boter of margarine smeren. Idem pirex-schaal en de kip erop. Vleugel netjes op de rug zetten. Erover heen nog een blokje (fijngemaakt) goudbouil lon gestrooid en tenslotte de oven in. 1 uur op klein vuur, zo nu en dan bedruipen met het vocht. Zonodig met een breinaald de kip, die hevig is gaan opzetten, prikken om het vocht er uit te laten lopen. Om het vel droog te maken 10 minuten op groot vuur. Slamat makan Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen. Geopend dagelijks van 10-10 uur. Zondags van 2-10 uur. (Dinsdags gesl.) PLUMPUDDING 230 gr. boter230 gr. suiker, 200 gr. bloem, 100 gr. gestampt oud brood (geen beschuit), 3 eieren, rozijnen, gesnipperde amandelen, gesneden stukjes sukade, ge sneden rode geconfijte vruchtjes (onge veer 200 gram bij elkaar), een paar lepels rhum. Bereiding: Dooiers met suiker wit roeren, daarna boter toevoegen, goed door elkaar roeren. Eiwit apart klutsen en het allerlaatst toevoe gen. Doe alles in een beboterde, gesloten puddingvorm en een paar uur au bain Marie koken. Bij het opdienen de pudding met nog een paar lepels rhum overgieten en aansteken. EEN EENVOUDIG „SPEKKOEK" RECEPT 1 pakje roomboter, 100 gr. margarine, 330 gr. witte basterdsuiker plus 1 pakje vanillesuiker, 3 eieren, 130 gr. bloem, 4 theelepels (Holl.) kaneelpoeder, 3 thee lepels (Holl.) kruidnagelpoeder, 1 thee lepel (Holl.) nootmuskaat, 1 schil van citroen raspen, 1 theelepel (Holl.) Carda- mon, wat zout. Bereiding: Suiker en boter kloppen, eieren 1 voor 1 erin mengen (het eerste ei moet zijn opgelost voordat het 2e erin komt), dan het gezeefde meel. Van dit deeg 113 deel afnemen en men gen met de kruiden. Daarna om beurten de 2 soorten deeg in een wonderpan doen of in een vorm in de oven bakken. ANANASJAM Tegen Kerst en Nieuwjaar, hadden wij in Indië altijd een flinke voorraad kleine zand koekjes en een grote stopfles met ananasjam. De zandkoekjes, waarvan het recept algemeen bekend is, kan een ieder wel maken. De vormpjes die wij in Indië hadden zijn hier niet Slamat Tahun Baru Tuan2' Njonja2, Dan Sohats We hopen, dat uw wensen in 1963 vervuld zullen worden. Witte de Withstraat 128, tel. 89438 en Slotermeerlaan 125, Amsterdam-W. (De bekendste winkels voor uw rijsttafelart., Ind. koekjes en ge rechten). verkrijgbaar. Mijn man kocht bij de HEM A kleine ronde columbijn vormpjes, die hij bol- plat sloeg en zo de geëigende vorm verkreeg. Benodigdheden: 1 kg. appelen (coxorange of niet geheel rijpe goudreinetten) 1 kg. suiker, 1 d 2 zakjes vanillesuiker, 1 pot ananas op sap. Bewerking: Was de appelen goed schoon, snij ze in partjes (niet schillen) ontdoe ze van 't klokhuis, raspen met een grove rasp (voor kool) in een glazen kom of emaille pan. Daarna de suiker, ananas en vanillesuiker toevoegen en goed vermengen met een houten lepel. Laat de massa 2 x 24 uur staan, af en toe goed omroeren, daarna 12 uur in een grote zeef laten uitdruipen in een dikke alluminium pan. Het verkregen sap al roerende aan de kook brengen en indikken tot borstplaat dikte. Schep hierin de inhoud van de zeef en laat op een zacht vuur, al roerende, 20 a 25 minuten doorkoken. Doe vervolgens de verkregen jam in een steriele weck- of stopfles. Mits schoon bereid, blijft de jam maanden goed. Lezeressen, een vrolijk, een mooi Kerstfeest toegewenst allemaal. Moge dit Kerstmaal U wel bekomen! LILIAN DUCELLE en WIES VAN MAARSEVEEN 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1962 | | pagina 15