Het is zaliger te geven dan te ontvangen
oooooooooooooooooooooooooooo
R
R
R
o o
R
R
R
8 KOKKIES Rijstwinkels o
o S
o AMSTERDAM-W. 8
O O
O o
oooooooooooooooooooooooooooo
Soto-fuif
WAROENG SOEBOER
1001
AVONTUREN
met de
soetil
O 1963 is het jaar van de dromen, g
O waarbij alle wensen uit zullen komen, R
blijft echter nuchter en doe wijs,
R koopt bij KOKKIE uw mie en rijst, o
O O
O Witte de Withstraat 128 - Tel. 89438 O
O O
O Slotermeerlaan 125 - Tel. 1303 62 q
Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
HET ADRES waar U lekker en goed
koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG
VERS. Ook kant en klaar mee te nemen.
Geopend dagelijks van 10-10 uur.
Zondags van 2-10 uur. (Dinsdags gesl.)
Er staan vaak verhalen over nassi-fuiven in
Tong-Tong. Wij hebben er ook nogal eens
een, hoor. Met verjaardagen, afscheid of wel
kom is er een rijsttafel (voor zo'n 30 mensen
meestal en ik doe alles alleen), uitgebreide
nassi goreng of bami of ook wel soto a jam.
Van een soto-makanan zal ik U iets vertellen.
Wij hadden drie Noren te logeren, die ook wel
eens Indisch eten wilden proberen. Olaf Tide-
man (pleegzoon) koos daarvoor soto ajam.
Twee dagen was ik zoet met de voorbereiding.
Op de avond zelf was de tafel leuk gedekt
en met kaarsen verlicht. De schalen met vlees
(van 5 kippen) stonden op tafel, alles keurig
•opgemaakt met taugé, ei, aardappeltjes, enz.
Ik was bezig de pisang goreng op schotels te
leggen en met poedersuiker te bestrooien.
Komt Olaf de keuken binnen: „Mam, waar
blijft de rijst?" „Ja ila lalalo, salamalaikoem
■en no meer", onweerde ik. Want... ik had
vergeten de rijst te koken! Later hebben de zes
jongens alles opgegeten. Ik kreeg geen krui
meltje en had niet voor mezelf wat achterge
houden, maar wie rekent erop dat zes jongens
5 kippen, 2 kg. rijst ,10 eieren, 4 liter soto en
•de nodige dingen allemaal zouden opeten? De
pisang goreng vonden ze verrukkelijk, maar
de sambal oelek (die Olaf als tomatenpuree
had aangeprezen!) was hun wel iets te mach
tig. We hebben er hartelijk om gelachen hoe
ze erin liepen. Maar U begrijpt, dat ze na het
eten het liefst een krosi males tot hun beschik
king zouden hebben gehad; ze rolden gewoon
om, zo kenjang!
H. HUISMAN-VAN VOORDEN
APPELSCHOTEL
Een appelrecept dat me voor Holland ook wel
lekker lijkt om op Kerst of Nieuwjaar als
dessert te geven, is de „Apple Pot" die in het
weekblad Life van 23 nov. staat. Misschien
heeft U het blad niet, of misschien las U erover
heen. Ik heb het recept zelf uitgeprobeerd
omdat ik gek ben op appels en noten en kan
het U echt aanbevelen. Helaas weet ik niet
hoe duur appels momenteel in Holland zijn.
U hoeft er geen dure appels voor te nemen
in ieder geval. Maar toch ook niet de slechtste
moesappels, ik herinner me namelijk hoe zuur
en wormstekig die kunnen zijn!
13 appels, 3 theelepels kaneel, 2 theelepels
citroensap, 1 kopje bruine basterd suiker,
1 kopje paranoten (amandelen ook goed),
l/2 kopje gebroken walnoten, 2 volle eet
lepels boter, kopje meel.
Schil en snij de appels in schijven en arrangeer
ze laag om laag in een casserole. Iedere laag
bestaat uit: appelschijven, kaneel, citroensap,
bruine suiker, noten en klontjes boter. Zorg
dat U met de hoeveelheden die opgegeven
zijn, uitkomt en dat de casserole mooi vol
wordt.
Hierna mengt U l/2 kopje bruine suiker, l/2
kopje boter, 1 theelepel kaneel, V2 theelepel
zout en het kopje meel door elkaar en met
het droge, korrelachtige mengsel dat U krijgt
bedekt U de laatste laag in de casserole. Bak
de schotel in 50 minuten bij 350-375 dr. F.
gaar. De appels moeten zacht en de korst
knappend en glazig zijn.
Koud of warm serveren met wat slagroom
waar U wat citroensap, een tikje zout en wat
bruine suiker doorheen heeft geklopt. Maar
gewoon slagroom is ook goed.
Ja, ja dat was natuurlijk zo. Dat is ons immers
van jongs af aan steeds voorgehouden. En voor
de abonnees van Tong-Tong niet voor de
méé-lezers, die helemaal nooit iets geven
voor de abonnees is dat zonder twijfel nog
steeds zo. Hoewel, hoewel... als we het nu
toch nog even over de Tong-Tong-kalenders
mogen hebben, weten we het niet zo zeker
meer of het niet even „zalig" is ze te geven
als om ze te ontvangen.
Neem nu bijv. eens die Bali-kalender. Wat
een pracht geschenk om te geven aan uw
Indische kontjos en kenalans, maar ook, en
vooral aan uw vrienden en kennissen, die
nooit het voorrecht hadden in dat onvolprezen
Insulinde hun blik en geest te verruimen.
Kunnen ook zij eens kennismaken met wat
wij, Indische Nederlanders, onder aanmoedi
ging van volkskunst hebben verstaan.
Maar wat een uniek kunstwerk ook, deze Bali-
kalender, om zelf te ontvangen ter verhoging
van de sfeer in uw eigen huiskamer. En om
straks in te lijsten, als de uren, dagen, maan
den en jaren zijn heen gevloden als de scha
duw van het Oude Jaar.
En die verjaardagkalender dan. Is dat niet een
apart ding om cadeau te doen aan een gewaar
deerde jarige? En geen nuttig en stijlvol ge
bruiksvoorwerp om zelf te hebben? Met die
enige afbeeldingen van de dierenriem zoals
Rogier Boon vindt dat ze er op z'n Indisch
uit moeten zien. En die praktische aanwijzin
gen voor het kiezen van verjaardagscadeaux,
die werkelijk toepasselijk zijn op het feest
varken en hem (of haar) volgens zijn (haar)
eigen gesternte geluk moeten brengen.
Het kost maar enkele guldens en wie hem
geeft of krijgt heeft er jaren lang plezier van.
En tenslotte die nu al beroemde keukenkalen
der van Wies van Maarseveen. In duizenden -
neen, wij overdrijven niet, in vele duizenden
keukens zult U dit jaar in Holland en overal
ter wereld waar Tong-Tongers zitten kunnen
zien hangen. Een unieke vondst zo'n: „recep
tenboek aan de muur", dat je straks in een
keurig verzamelmapje wegzet bij je andere
lievelingsboeken. Om telkens weer ter hand
te nemen en nog jarenlang plezier van te
hebben en om van te vertellen dat je zo boos
was dat-ie zo laat was, zo schandelijk laat,
verbeeld je, hij kwam pas na 1 januari en je
had hem toch al op 6 november besteld en
betaald en dat je zo blij was, dat-ie toch nog
gekomen is, omdat je zo slim was geweest om
hem tijdig schriftelijk te bestellen en te betalen
en dat ze hem daarom voor jou hadden gere
serveerd, want die lui van Tong-Tong komen
hun beloften wel na, al is het dikwijls (erg)
laat
Dat is nu een kalender, die je niet weg geeft,
als je er maar één van hebt besteld, al is het
nog zo zalig om te geven. Daar moet je beslist
tenminste twee van laten komen: één, omdat
het zo „zalig" is om hem weg te geven en één,
omdat het toch ook „zalig" is hem voor je zelf
te ontvangen.
Ja, ja zo is het wel, die Tong-Tong-kalenders
zijn even „zalig" om te geven als om te ont
vangen. Alle drie. Laat er vlug enkele stellen
van komen, nu het nog kan en nu U er nog
15% korting op kunt krijgen.
„Zalig" om zelf te geven, maar ook „zalig"
om voor Uzelf te ontvangen.
COUPON VOOR 3 OF MEER KALENDERS:
Beste Tjalie,
Ik wil twee maal „zalig" worden, gevend en
ontvangend; stuur me daarom met rappe hand:
maal 1 stel Tong-Tong-kalenders van
1 Keuken- 1 Bali- -)- 1 Verjaardagkalender,
met 15% korting, dus voor 12.05 per stel
De zilverlingen gaan even rap per postwissel/
giro naar je toe.
Naam:
Adres:
Woonplaats: -
Handtekening:
13