Het is zaliger te geven dan te ontvangen oooooooooooooooooooooooooooo R R R o o R R R 8 KOKKIES Rijstwinkels o o S o AMSTERDAM-W. 8 O O O o oooooooooooooooooooooooooooo Soto-fuif WAROENG SOEBOER 1001 AVONTUREN met de soetil O 1963 is het jaar van de dromen, g O waarbij alle wensen uit zullen komen, R blijft echter nuchter en doe wijs, R koopt bij KOKKIE uw mie en rijst, o O O O Witte de Withstraat 128 - Tel. 89438 O O O O Slotermeerlaan 125 - Tel. 1303 62 q Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen. Geopend dagelijks van 10-10 uur. Zondags van 2-10 uur. (Dinsdags gesl.) Er staan vaak verhalen over nassi-fuiven in Tong-Tong. Wij hebben er ook nogal eens een, hoor. Met verjaardagen, afscheid of wel kom is er een rijsttafel (voor zo'n 30 mensen meestal en ik doe alles alleen), uitgebreide nassi goreng of bami of ook wel soto a jam. Van een soto-makanan zal ik U iets vertellen. Wij hadden drie Noren te logeren, die ook wel eens Indisch eten wilden proberen. Olaf Tide- man (pleegzoon) koos daarvoor soto ajam. Twee dagen was ik zoet met de voorbereiding. Op de avond zelf was de tafel leuk gedekt en met kaarsen verlicht. De schalen met vlees (van 5 kippen) stonden op tafel, alles keurig •opgemaakt met taugé, ei, aardappeltjes, enz. Ik was bezig de pisang goreng op schotels te leggen en met poedersuiker te bestrooien. Komt Olaf de keuken binnen: „Mam, waar blijft de rijst?" „Ja ila lalalo, salamalaikoem ■en no meer", onweerde ik. Want... ik had vergeten de rijst te koken! Later hebben de zes jongens alles opgegeten. Ik kreeg geen krui meltje en had niet voor mezelf wat achterge houden, maar wie rekent erop dat zes jongens 5 kippen, 2 kg. rijst ,10 eieren, 4 liter soto en •de nodige dingen allemaal zouden opeten? De pisang goreng vonden ze verrukkelijk, maar de sambal oelek (die Olaf als tomatenpuree had aangeprezen!) was hun wel iets te mach tig. We hebben er hartelijk om gelachen hoe ze erin liepen. Maar U begrijpt, dat ze na het eten het liefst een krosi males tot hun beschik king zouden hebben gehad; ze rolden gewoon om, zo kenjang! H. HUISMAN-VAN VOORDEN APPELSCHOTEL Een appelrecept dat me voor Holland ook wel lekker lijkt om op Kerst of Nieuwjaar als dessert te geven, is de „Apple Pot" die in het weekblad Life van 23 nov. staat. Misschien heeft U het blad niet, of misschien las U erover heen. Ik heb het recept zelf uitgeprobeerd omdat ik gek ben op appels en noten en kan het U echt aanbevelen. Helaas weet ik niet hoe duur appels momenteel in Holland zijn. U hoeft er geen dure appels voor te nemen in ieder geval. Maar toch ook niet de slechtste moesappels, ik herinner me namelijk hoe zuur en wormstekig die kunnen zijn! 13 appels, 3 theelepels kaneel, 2 theelepels citroensap, 1 kopje bruine basterd suiker, 1 kopje paranoten (amandelen ook goed), l/2 kopje gebroken walnoten, 2 volle eet lepels boter, kopje meel. Schil en snij de appels in schijven en arrangeer ze laag om laag in een casserole. Iedere laag bestaat uit: appelschijven, kaneel, citroensap, bruine suiker, noten en klontjes boter. Zorg dat U met de hoeveelheden die opgegeven zijn, uitkomt en dat de casserole mooi vol wordt. Hierna mengt U l/2 kopje bruine suiker, l/2 kopje boter, 1 theelepel kaneel, V2 theelepel zout en het kopje meel door elkaar en met het droge, korrelachtige mengsel dat U krijgt bedekt U de laatste laag in de casserole. Bak de schotel in 50 minuten bij 350-375 dr. F. gaar. De appels moeten zacht en de korst knappend en glazig zijn. Koud of warm serveren met wat slagroom waar U wat citroensap, een tikje zout en wat bruine suiker doorheen heeft geklopt. Maar gewoon slagroom is ook goed. Ja, ja dat was natuurlijk zo. Dat is ons immers van jongs af aan steeds voorgehouden. En voor de abonnees van Tong-Tong niet voor de méé-lezers, die helemaal nooit iets geven voor de abonnees is dat zonder twijfel nog steeds zo. Hoewel, hoewel... als we het nu toch nog even over de Tong-Tong-kalenders mogen hebben, weten we het niet zo zeker meer of het niet even „zalig" is ze te geven als om ze te ontvangen. Neem nu bijv. eens die Bali-kalender. Wat een pracht geschenk om te geven aan uw Indische kontjos en kenalans, maar ook, en vooral aan uw vrienden en kennissen, die nooit het voorrecht hadden in dat onvolprezen Insulinde hun blik en geest te verruimen. Kunnen ook zij eens kennismaken met wat wij, Indische Nederlanders, onder aanmoedi ging van volkskunst hebben verstaan. Maar wat een uniek kunstwerk ook, deze Bali- kalender, om zelf te ontvangen ter verhoging van de sfeer in uw eigen huiskamer. En om straks in te lijsten, als de uren, dagen, maan den en jaren zijn heen gevloden als de scha duw van het Oude Jaar. En die verjaardagkalender dan. Is dat niet een apart ding om cadeau te doen aan een gewaar deerde jarige? En geen nuttig en stijlvol ge bruiksvoorwerp om zelf te hebben? Met die enige afbeeldingen van de dierenriem zoals Rogier Boon vindt dat ze er op z'n Indisch uit moeten zien. En die praktische aanwijzin gen voor het kiezen van verjaardagscadeaux, die werkelijk toepasselijk zijn op het feest varken en hem (of haar) volgens zijn (haar) eigen gesternte geluk moeten brengen. Het kost maar enkele guldens en wie hem geeft of krijgt heeft er jaren lang plezier van. En tenslotte die nu al beroemde keukenkalen der van Wies van Maarseveen. In duizenden - neen, wij overdrijven niet, in vele duizenden keukens zult U dit jaar in Holland en overal ter wereld waar Tong-Tongers zitten kunnen zien hangen. Een unieke vondst zo'n: „recep tenboek aan de muur", dat je straks in een keurig verzamelmapje wegzet bij je andere lievelingsboeken. Om telkens weer ter hand te nemen en nog jarenlang plezier van te hebben en om van te vertellen dat je zo boos was dat-ie zo laat was, zo schandelijk laat, verbeeld je, hij kwam pas na 1 januari en je had hem toch al op 6 november besteld en betaald en dat je zo blij was, dat-ie toch nog gekomen is, omdat je zo slim was geweest om hem tijdig schriftelijk te bestellen en te betalen en dat ze hem daarom voor jou hadden gere serveerd, want die lui van Tong-Tong komen hun beloften wel na, al is het dikwijls (erg) laat Dat is nu een kalender, die je niet weg geeft, als je er maar één van hebt besteld, al is het nog zo zalig om te geven. Daar moet je beslist tenminste twee van laten komen: één, omdat het zo „zalig" is om hem weg te geven en één, omdat het toch ook „zalig" is hem voor je zelf te ontvangen. Ja, ja zo is het wel, die Tong-Tong-kalenders zijn even „zalig" om te geven als om te ont vangen. Alle drie. Laat er vlug enkele stellen van komen, nu het nog kan en nu U er nog 15% korting op kunt krijgen. „Zalig" om zelf te geven, maar ook „zalig" om voor Uzelf te ontvangen. COUPON VOOR 3 OF MEER KALENDERS: Beste Tjalie, Ik wil twee maal „zalig" worden, gevend en ontvangend; stuur me daarom met rappe hand: maal 1 stel Tong-Tong-kalenders van 1 Keuken- 1 Bali- -)- 1 Verjaardagkalender, met 15% korting, dus voor 12.05 per stel De zilverlingen gaan even rap per postwissel/ giro naar je toe. Naam: Adres: Woonplaats: - Handtekening: 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 11