waar U nog recht op heeft
Vier recepten,
Het bikkelspel
KOKKIE 1
GEEFT U DE VIJF
Bij de 27ste week toevoegen: Bij de 28ste week toevoegen:
Degenen, die de Keukenkalender bestelden en
inmiddels ontvingen zullen begrijpen, dat het
juist deze kalender was, die ons de meeste
zorgen heeft gebaard. En laten we eerlijk zijn:
zelfs nu nog zorgen baart nu hij reeds zijn
plaatsje heeft gevonden in duizenden keukens
van Tong-Tong abonnees en hun vrinden.. Want
tot onze schrik blijkt, dat enkele recepten,
zoals U aan de Inhoudsopgave zult kunnen
zien, aan de aandacht van zetter en opmaker
in de drukkerij zijn ontsnapt.
Omdat wij U willen geven, waarop U recht
heeft, nemen we deze vier recepten hier asnog
op. Uit de wijze waarop wij die recepten op
deze pagina afdrukken zal het U duidelijk ge
worden zijn, dat U ze kunt uitknippen zonder
schade te doen aan de inhoud van Tong-Tong.
Plak de witte rechtermarge van de recepten op
de rechtermarge van de betreffende recepten
pagina van uw Keukenkalender en de zaak is
in orde. Mocht U Tong-Tong zozeer waarde
ren, dat U er voor geen goud in zoudt willen
knippen, zelfs niet om uw Keukenkalender
compleet te maken, dan hoeft U ons maar een
briefkaartje te schrijven en U krijgt omme
gaand overdrukken van deze rectificatie thuis
gestuurd. Dit geldt natuurlijk ook, wanneer
U de kalenders, die U aan vrienden of kennis
sen cadeau gaf, wilt completeren.
Er zijn al heel wat reacties binnengekomen op
het verzoek om gegevens over het bikkelspel
zoals wij dat vroeger in Indië speelden. Echter
nog geen hónderden, die we eigenlijk verwacht
hadden.
Nu kwam deze oproep inderdaad wel op een
nogal ongustig tijdstip n.l. in de drukke feest
dagen van december. (T.T. van 15 dec. blz.
13). En menigeen heeft dus het oorspronkelijke
plan om te schrijven nog niet kunnen volvoe
ren. En dan denkt men zo: ach nou ja, nou is
't toch al te laat. Maar dat is 't niet.
De ontvangen reacties zijn vrij eensluidend wat
spelregels enz. betreft. Toch geloven we dat er
nog andere variaties bestonden dan die ons
beschreven werden. Om een zo volledig moge
lijk overzicht te krijgen, willen we onze bikke-
laarsters nogmaals opwekken om ons alles er
over te vertellen wat ze ervan weten. Neemt
U tussen alle werk door even de moeite om 't
op papier te zetten? Uit de brieven die we al
ontvingen blijkt ook, dat men alleen al door
dat te doen zichzelf een plezier deed doordat
die heerlijke tijd weer voor ogen getoverd werd.
WIES VAN MAARSEVEEN
miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
1 Alle rijsttafelartikelen jj
2 Indische koekjes
3 Aziatische souvenirs t 1
4 Rijsttafelgerechten I
5 Verzending van paketten 1
over de gehele wereld
1 Kokkies Rijstwlnkels:
Witte de Withstraat 128 g
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125 1
1 Telefoon 130362
AMSTERDAM-W
IiiiimiimnmiiiiiiiitiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiMiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiMiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiininiiiiiiiir
KWEE GAMPANG
Weet U wat Kwee Pant jong is? Die halfronde
koeken uit zo'n geribbelde vorm, waarin het
beslag werd gegoten terwijl je erbij stond te
wachten dat het gaar werd. De toekang djoea-
lan kipaste dan het arangvuur nog eens aan,
opdat het de juiste hitte af zou geven. Witte
en bruine had je; de bruine daar ging goela
djawa in. En je kreeg er nog wat extra verse
geraspte klapper bij.
Wilt U een beetje aan de smaak van deze een
voudige „djadjanan" herinnerd worden?
Neem dan:
1 kopje rijstmeel of bloem of zelfrijzend
bakmeel
ll/2 kopje geraspte klapper
1 kopje water
1/2 theelepel zout
Roer dit allemaal samen goed door elkaar.
Stort de gladde papachtige massa in een bebo
terde vuurvaste schaal en laat de koek in een
gematigd warme oven gedurende 3 kwartier
tot 1 uur gaar bakken.
Met gewone tarwebloem of rijstmeel krijgt U
een „steviger" koek; met zelfrijzend bakmeel
wordt ze wat luchtiger.
Een andere mogelijkheid is ook nog om deze
koek te stomen. Ze lijkt dan op kwee mangkok.
Als variatie kan U er ook wat vanillesuiker
bij doen.
U ziet: eenvoudiger kan het al bijna niet!
Bij de 33ste week toevoegen:
NOGA VAN AMANDELEN
Bent U soms ook zo kepingin naar kanarie-
noga ,die heerlijke lekkernij uit onze kinder
jaren! Behalve de gewone kanaries hadden wij
ook een machtige kanarie-ambon-boom op het
erf, die zoals U weet nog véél lekkerder
vruchten geeft. Hoe dikwijls hebben ook wij
staan toekijken en mee mogen doen als er noga
van werd gemaakt. Een paar oude wastafels
met marmeren plaat waren speciaal voor zulke
karweitjes beschikbaar.
Waarom zouden we U niet een recept geven
om zij het dan niet met kanaries maar met
amandelen deze noga te fabriceren. Onze
moeders-met-kinderen zullen hun anaks graag
dit genoegen gunnen. Of anders doet Oma
Tjang het wel als ze op bezoek komt? Mis
schien mogen de kinderen dan ook hun eigen
lollies maken?
Hieronder volgt het recept:
11/2 ons amandelen
3 ons suiker
1 eetlepel boter
een scheutje azijn
een snufje zout
De amandelen in wat kokend water doen en
pellen; daarna snipperen. In een ijzeren wadjan
de boter smelten en de suiker erbij doen.
Onder voortdurend roeren en met toevoeging
van een beetje azijn en een tikje zout smelten.
De amandelen erbij doen en doorgaan totdat
de suiker bruingekleurd is. Als de massa dik
is geworden, uitstorten op een met boter inge
smeerde marmeren of blikken plaat. Vóórdat ze
afgekoeld is en daarmee hard geworden, de
noga in stukken snijden.
GADO GADO MET KATJANGSAUS
En nou niet kibbelen om de naam: is 't gado
gado, of petjel, of gado gado siram of Beta-
wie... Wat voor alle gerechten geldt: afhanke
lijk van de plaats van herkomst wordt het wat
verschillend benoemd en ook afwijkend klaar
gemaakt. Doet het er wat toe? U gochelt zelf
immers ook graag mee?
Voor gado gado zijn o.m. de volgende groen
ten geschikt:
kool savoye, spitskool, groene kool)
boontjes
bloemkool
komkommer
taugé
selderijknol
kussa
andijvie
Deze kunt U alle verwerken dan wel er enkele
van nemen. Verder hebben we nodig:
gekookte aardappelen
gebakken tahoe en gebakken tempé
kroepoek en emping blindjo,
hardgekookte eieren
en gebakken uitjes (sjalotjes).
De gewassen en in stukken of plakken gesne
den groenten worden elk afzonderlijk in water
met wat zout even opgekookt, zodat ze niet
te gaar zijn. De taugé b.v. alleen maar met
kokend water overgieten en daarin even laten
staan.
De aardappelen worden in schijven gesneden;
de tahoe en tempé in schuine plakjes, en de
eieren ook in plakjes.
De gekookte groenten worden soort voor soort
op een schaal gerangschikt.
VOOR DE SAUS:
1/2 pot pindakaas
1 kopje santen
1 tot 3 rode lomboks (of y2 eetlepel
sambal)
t/2 vingerkootje trassi
1 theelepel laospoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel ketoembar
3 schijfjes kentjoer
2 djeroekpoeroetblaadjes
wat asem of een scheutje azijn
zout en suiker
De pindakaas met de santen oplossen; met de
kruiden aan de kook brengen en even goed
laten doorkoken. Eventueel wat water toevoe
gen.
Bij de gado gado kan men ook lontong geven
(ketoepat isterniet).
Bij de 40ste week toevoegen:
VIS PANGGANG
Vis op tafel zonder vislucht in huis, dat kan
het best met vis panggang in de oven.
Snijdt makreel of een andere stevige vis in
dikke moten. Inwrijven met zout en citroen en
op een beboterd blik leggen. Doe er wat gesne
den sjalotjes of plakken uien bij.
Giet er hier en daar wat ketjap overheen.
In een flink hete oven snel gaar en bruin laten
worden. Tijdig de moten omkeren om ze aan
weerskanten bruin te krijgen.
Het spijt ons, dat deze fouten zijn gemaakt.
Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor
het ongerief, dat wij U daarmee hebben be
zorgd.
ROGIER BOON ELLEN DERKSEN