wimwmi DE VROUW Je kunt zulke leuke dingen vinden in Tijuana (II) 8 KOKKIES Rijstwinkels o r - Tijuana valt en staat met het tourisme. Net als Zandvoort en net als Volendam. Maar daarmee houdt dan ook alle overeenkomst op. Want al mag de stad Tijuana dan vallen of staan door de touristen, de Mexicaan zelf is niet van plan op de knieën te gaan liggen voor mijnheer of mevrouw de tourist. Denkt U niet dat winkelen in Tijuana een eenvoudige zaak is en alleen een kwestie van handig tawar. In de eerste plaats kun je van geluk spreken als in een winkel tenminste één employé Engels verstaat en als tolk zou willen spelen. Daarmee ben je er nog niet, want als de betreffende persoon toevallig niet in een bui is om zijn talenkennis aan je te verspillen, dan sta je nog. Ik kom dus tot de conclusie, dat de Mexicaan, hoe weinig schoolse kennis hij dan mag heb ben, instinctief weet dat Spaans de 3e wereldtaal is. En aangezien Chinees als 2e wereldtaal voor dit werelddeel genegeerd kan worden, is het dus een kwestie van Engels te gen Spaans. En waarom moet er dan Engels gesproken worden? Ik ben een paar keer in wanhoop de winkel uitgelopen omdat ik op het laatst uit mijn eigen gebaren niet meer wijs kon worden. De man achter de toonbank scheen zichtbaar opgelucht door mijn vertrek en ging verder met het luisteren naar zijn lievelingsprogram ma door de radio, waar ik hem bij gestoord had. Die muziek in Tijuana is ook nog een bijzon der punt. Overal staan de radio s aan en overal alleen typisch Spaanse muziek. Na de eindeloze twist en bossa nova deuntjes die de hele dag door de Amerikaanse radio zeurt, eindelijk weer muziek met een melodie! Eindelijk weer stemmen met „kleur" en warmte en werkelijk rhytme. Zeker, er zijn ook rock'n roll stukken, maar die zijn ver- spaanst. Er is een Mexicaanse Elvis Presly die de Spaanse versies van alle songs zingt maar hoe! Je herkent de melodie, de maat, maar verder is het ineens een echt lied geworden. De Mexicaan (en de Spanjaard) houdt niet van de electrische gitaar. Waarom zou hij, als hij uit het oorspronkelijke instrument hetzelfde volume kan halen en door fenomenale vinger techniek dezelfde geluidstrucjes weet te pro duceren? Ja, onze Indische jongens zouden veel van de Mexicanen kunnen leren. Ik heb de vorige keer gezegd dat de mensen in Tijuana arm zijn. Arm in onze ogen, omdat voor ons slecht gekleed, onverzorgd, mager, arm betekent. Dat is ons maatstafje. Als je een paar keer in Tijuana hebt rondgelopen en je ogen de kost hebt gegeven, dan ga je toch twijfelen aan die maatstaf. Je ziet een rijkdom aan cultuur en karakter en je vraagt je af: ben ik wel zo rijk? Neen Volendam en Tijuana liggen wel ver van elkaar af! De passer in Tijuana lijkt veel op de pasar Boplok in Djakarta en ook een beetje op de passer in Malang. Klein, donker, rommelig maar o zo vertrouwd. Ik heb genoten van de aanblik van pyramides lomboks en lombok rawit (helaas alleen groene) en bangkoewang. Zo grappig om daar vlak naast druiven, appels en peren te zien. Eindelijk heb ik weer asem- in-de-peul gezien. Een hele berg! Die mooie bruine peulen waren helaas erg beschadigd en gekneusd én de asem zelf zat onder het stof, ik heb ze niet gekocht. 35 cent per pond en bij ons in Whittier in de store 2 peultjes in een zakje voor een dubbeltje! Prachtige papaja's zo groot als een onderarm en suikerzoet. Ik kocht er twee, wist niet, dat je die vruchten niet over de grens mocht nemen. Maar omdat ik het niet wist, zei ik ook niets tegen de douane en mijn argeloosheid redde mijn papaja's. Je kunt in Tijuana uitstekende mangga's krij gen, ongeveer de grootte van een middelmatige aroemanis. Wat de smaak betreft een kruizing tussen aroemanis en golek. Goede mangga krijgt men in Californië niet in de stores, uitsluitend in China town in Los Angeles of San Francisco. De mangga's die soms in de groente-afdeling van de store te krijgen zijn, zijn niet groter dan stoofpeertjes, vreselijk duur en meestal nog wormstekig ook. Voor de papaja's geldt hetzelfde. Papaja en mangga zijn dus geen alledaagse lekkernijen in Califor nië, beiden import-vruchten. Er is werkelijk geen land ter wereld en doet U daar dan gerust Hawaii en Florida bij, dat het in rijk dom van vruchten, groente, en verder alles wat Q Iedereen weet het, KOKKIE verzendt Q alle rijsttafelartikelen naar binnen- en Q buitenland. Q Enkele voorbeelden: 1 liter ketjap (dus 9 bijna 2 grote flessen) in gesoldeerd blik O (kan niet kapot dus) naar Amerika, X inclusief vracht kost slechts 11.70. O Zelfde blik doch SUPER kwaliteit Q 12.90. Spekkoek, gewicht ca. 7 ons, Q 5 van Oma Tio (dus djempol) naar Ame O O rika inclusief vracht 13.25. g Witte de Withstraat 128 - Tel. 89438 g O Slotermeerlaan 125 - Tel. 13 03 62 g 8 AMSTERDAM-W. g OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO eetbaar is, haalt bij Indonesië. Als we behalve aan de honderden soorten vruchten dan ook nog denken aan de vele variëteiten bij elk soort. Hadden we in Californië maar 1 soort mangga, 1 soort papaja, 1 soort ramboetan! Iedere keer als we wat gekocht hebben gaan we even terug naar de auto om te „lossen Er ligt van alles op de banken: tjabé, vruch ten, snoep, vlecht- en aardewerk. Het is guur weer, geen zon. De kinderen worden hangerig en hebben honger. Naar een restaurant. Natuurlijk niet naar een gewone snack-bar maar een echt Mexicaans eettentje. Het wordt gedreven door twee Mexicaanse vrouwtjes die geen woord, maar dan ook letterlijk geen woord Engels verstaan. Ze begrijpen in ieder geval dat we willen eten en leggen ons een getypte spijskaart voor. Mijn kinderen herken nen ogenblikkelijk in „Hamburguesa" hun geliefde Hamburgers en zijn tevreden. Voor mijn man en mij begint de grote gok. Alles is goed, of alles is niet goed. We wijzen twee gerechten aan, waarop de twee vrouwtjes direct druk aan het schillen, klutsen en bak ken gaan. Het is net of ze kokentje aan het spelen zijn. Ze kletsen en grappen er gezellig bij, het is een genot om hen bezig te zien. Er is een 4 pits gasstel en daar gebeurt alles op. Tortilla's worden geroosterd en bonenmoes opgewarmd; er worden kleine omeletten ge bakken en in een dikke hete soep worden nog wat stukken gekookt vlees bijgevoegd. We krijgen allemaal een plat bord en wat eenvoudig bestek in een servetje. Het is allemaal net echt. Ik voel me weer zitten in een warong op pasar Senen of op Pasar Toeri. Je zit weer bij Boh Jem of Pah Djamin en niet in een restaurant. De vlammen slaan er uit zo heet is het eten. Lekker smakelijk, groezelig, vanwege de groe ne chili's en de avokado en tomaten die er in zitten. Lekker eten dat je hebt zien klaarmaken, met een eerlijke smaak. „Hoe smaken de Hamburgers?" vraag ik aan de kids. „Heerlijk", vinden de, „niet als bij de drive- in, maar toch lekker!" LILIAN DUCELLE llLllillllllllNIIIIIIIIIIIIIIIIIIHI!l<llllll1lllllllllnl|l|l,,nllu,l,,,ll||l||"l"ll,llll|l,llllll,nl|n"",llllll"IIIIM"l,l,Ë The American Tong-Tong Voor proefnummers en abonne- 1 menten kunt U terecht bij admi- nistratie Tong-Tong, Prins Mau- ritslaan 36, Den Haag. Abonne- mentsprijs A.T.T. bedraagt 5.- per jaar. luim waarop de twee vrouwtjes direct druk aan het schillen, klutsen en hakken gaan.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 12