KEUKENLITERATUUR I i t KOKKIES Rijstwinkels WAROENG SOEBOER Ja het staat er duidelijk (en ik méén het) keukenliteratuur. En niet keukenlectuur of, erger; keukenmeidenlectuur. Men maakt namelijk nogal graag (en snobis tisch) onderscheid tussen literatuur en lectuur. Lectuur is „alles", ook „het beroerde en ba nale". Literatuur dat is Khultuur, dat is Khunst. Met een duidelijk hoorbare en voel bare dikke K. Om met Tante Koos te spreken: „Dus (met een dikke D) flauwe kul". Anders gezegd: omdat ook koken behoort tot beschaving en cultuur, is ook het kookboek literatuur. Daar houd ik het op. We kunnen natuurlijk zulke criteria er bij de haren bij slepen als „stijl" en b.v. „Duizend Avonturen met de Pollepel" van Werumeus Buning „desnoods" literatuur noemen. Of b.v. Escoffier's ,,Le Guide Culinaire", omdat dat „djempol Franse keuken" is, maar wie werke lijk cultureel inzicht en fijn gevoel heeft, ont dekt in „Kokki Bit ja" minstens evenveel hoge re waarden. Veel recepten (zelfs in gewone schoolschriften van gewone huisvrouwtjes) zijn geschreven met zoveel liefde, toewijding, eerlijkheid en inspiratie, dat ik niet inzie, waarom wij ook op het gebied van de keuken met allerlei snobistische kastjes moeten gaan werken. Waarom is de keukenkenner alleen de man die met opgetrokken chique neus in Hotel Royal eet, met Franse menu's, maar verder smaakpapillen als mijn schoenzool? Geef mij dan liever een écht keukenartist en kunstenaar in hart en nieren als „Bodjo Markov" van Capitol Djakarta, die crêpes suzettes kon maken als engeltjes of een soufflé als een gouden droom, maar ook zijn weg kon vinden naar „Stinky Corner" of de lotèkverkoper van Djembatan Sèrong, omdat daar keukenmeesters werkten die hem evenaarden zo niet overtrof fen. In bijna elke Indische kring ontmoet je men sen met smaak die absoluut onvergetelijke herinneringen hebben aan het een of andere „kampongrommeltje" bij een verkoper bij een verroeste brug, achter een moskee, bij een spoorwegovergang, waar... o, o! En luister dan naar de superlatieven. En wij kennen huisvrouwtjes, die een soto betawie kunnen maken of een oblok-oblok... sssp! Of een engeltje op je tong... anoe. Zulke keukenprincessen en prinsen met der- zelver recepten overleven koninkrijken en infla ties, revoluties en beschavingen. Batavia werd in drie opeenvolgende regeringen ge-,,batjok" wat je noemt, dat de flarden alle kanten op vlogen. Zelfs de naam Batavia ging verloren. Maar Ali in het ijsdepot tegenover Lindeteves op Molenvliet verkocht dwars door alle ram pen heen gado-gado siram Betawie, meneer tje... hou maar jouw Europese literatuur! En we weten het allemaal: er zijn honderdduizend sateeverkopers, die lekkere satee verkopen, maar hier en daar heb je een vent met een geheim recept van zijn boemboe, die vent zou je wel willen vermoorden omdat hij zijn re cept niet verklapt, ook al smaal je dat dat komt door „die ouwe pèndèk in zijn boem- boe-pot". Indische meisjes, die goed kunnen koken, zijn wijs, weet U. Niet pienter misschien, maar wijs.Net als die Spaanse adellijke dame, die een Spaans kookboek uitgeeft, waarin de recep tuur wordt gegeven van een paella, die betoel- betoel super de luxe is, met de fijnste ham en lobster, enz. enz. en wat raadt ze tot slot aan om er tóch nog bij te doen? Een paar gewone schelpjes, kerang zoals je ze aan het strand vindt. Dan pas is de paella volmaakt. Alleen snobs denken dat nu de smaak ordinair gewor den is. Ach, laat ze alleen. Ook U weet dat een werkelijk goede sambal of sambalan zónder een vleugje trassi „fout" is. Tsk-tsk-tsk. Die Indische mensen, als ze pra ten, praten ze altijd over eten... Ja meneer, maar er is ook geen keuken, waar ook ter wereld, zó rijk aan verrassingen, toppunten, variëteiten, als de keuken van De Gordel van Smaragd. Je hoeft geen stamvee te vermoor den en sjieke mensen forellen te laten vissen, nóch kwekerijen prijs-groenten te laten leveren. Neem gewoon „nasi kampong" vers getoem- boek uit de Ioemboeng. Kook. Loop naar de pagger en pluk poetjoeks van erebis of ganda- soelie, stoom; pluk verse tjabé naast de pet- jombèran (kan het nederiger?!), een half mes puntje trassi uit een oud sardineblik, een iets groter mespunt grof Madoera-zout. Oelek. Wil je een vleesgerecht? Koop vleesafval van geiten, (velletjes en peesjes en klontertjes vlees) en maak ervan wat de Soendanees „weulitan" noemt (een soort Sauerbraten). Dien op. Hoeft niet pluche stoelen met gouden poten. Een tiker is genoeg. Doedoek siloh. Eet. Toingggggg En dan moet je een schoolschrift met recepten van Oma in handen krijgen of van Ou-oma Troel, met zo'n beetje roewet handschrift en met net zulke vergeten en zeldzame gerechten als in de Khunst een oude Russische ikon, een handschrift met oude elzevieren of een camee. „One thing you feel at once": LOVE. Hier is iets neergeschreven met liefde, toewij ding en verrukking. En met de overtuiging dat anderen het ook moeten leren kennen. Dus Iedereen weet het, KOKKIE verzendt t alle rijsttafelartikelen naar binnen- en buitenland. I Enkele voorbeelden: 1 liter ketjap (dus J bijna 2 grote flessen) in gesoldeerd blik (kan niet kapot dus) naar Amerika, inclusief vracht kost slechts 11.70. I Zelfde blik doch SUPER kwaliteit 12.90. Spekkoek, gewicht ca. 7 ons, t van Oma Tio (dus djempol) naar Ame- I rika inclusief vracht 13.25. Witte de Withstraat 128 - Tel. 89438 Slotermeerlaan 125 - Tel. 13 03 62 AMSTERDAM-W. sociaal verantwoordelijkheidsgevoel. Zo'n schrift is gewoon een culturele vondst en een rijkdom. Mannen kunnen vaak lang praten over „al die kookboeken", terwijl je toch alleen maar tien twaalf gerechten maakt. Of over die rare „hobby" van vrouwen om eindeloos recepten in te sturen voor de kookrubriek van Tong- Tong, terwijl er toch kookboeken genoeg bestaan. U begrijpt het niet. Hier is een werk- en cultuurterreinen ZONDER GRENZEN, waar op élke huisvrouw de kans heeft voor ont dekkingen en herontdekkingen. Hier zijn geen dode wetten met onaantastbare recepten, maar miljoen-en-één nieuwe variaties. Meneer, laat uw vrouw haar gang gaan: als U dik bent, klop vergenoegd op uw dikke buik; bent U mager klop nóg vergenoegder op uw magere buik, want uw vrouw heeft toch maar kans gezien U „jeugdig slank" te houden bij zóveel eten! Nu geschiedt het lezen van kookboeken volgens een bepaalde „techniek". Weinig huisvrouwen gaan systematisch te werk (tenzij voor een bepaald doel snel de juiste receptuur gevonden moet worden). Meestal bladert een huisvrouw een kookboek eerst „achteloos" door, waarbij allerlei titels nogal monotoon onder de aan dacht door glippen: tahoe tel or (ken al) soto ajam (ken al), sambal goreng ati (ken al), sambel goreng telor, (ken al), sambel goreng nijlpaard... LOM Koh zo gek! Lezen. Lachend of schouderophalend doorgaan ófmen komt op een idee! Dat is het leuke van kookboeken: ze geven ideeën. Zo'n „idioot" gerecht er tussen door naast al die ouwe bekende (de gemiddelde huisvrouw kent meer dan ze denkt!) houdt het avontuur erin. Als je moedeloos bent van visgerechten kan toch zo'n gerecht van tjoemi leuk iets aparts worden. Al die buitenlandse gerechten ertussendoor prikkelen tot uitproberen of variëren. Daarom ook wor den wel eens „historische kookboeken" uitge geven, uit de tijd van Samuel Pepys b.v., in een wonderlijk taaltje en met onbekende krui den en onbekende maten en gewichten. Zeven van de tien huisvrouwen lezen ze tóch en drie van de zeven proberen het. That's the good spirit! Net zoals de mannen in musea speuren naar oude meesterwerken, zo doen zij het in de kookboeken. Kookboeken, die uitsluitend op praktische zin zijn ingesteld, missen fantasie, spel, avontuur, cultuur. Ik raad mannen aan om „voor de lol" toch maar af en toe in een kookboek te bladeren. Het is werkelijk amu sante en soms zelfs boeiende lectuur. lees verder pag 13 Slamet Dateng Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen. Geopend dagelijks van 10-10 uur. Zondags van 2-10 uur.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 12