1001 AVONTUREN met de soetil WAROENG SOEBOER (Vervolg van pag. 12) Het onderwijs in Amerika is anders dan in Holland, dus deugt het niet. Dat er desondanks duizenden geleerden, ingenieurs, architecten, musici, etc. van wereldnaam uit Amerika ko men daar staat men geen ogenblik bij stil. En toch hebben ze allemaal dat ongelukkige slech te onderwijs genoten. De Amerikaan is dom en kortzichtig. Hij weet bijna niets van Holland of Indonesië en amper iets van de rest van Europa. Hoeveel weten wij van Michigan, West-Dako ta en Missouri? Amerika is een apart wereld deel met staten die even groot zijn en zelfs groter dan een heel land. Het is niet eens mogelijk om bij te zijn met het nieuws over het eigen land, er is pienterheid, inzicht en een handleiding voor nodig om bij te blijven met het wereldgebeuren buiten Amerika. De Ame rikaan verwacht het van U niet, waarom U wel van hem? Amerika mist cultuur. Wat verstaat U onder cultuur? De Dom in Utrecht, de St. Pieter in Milaan, de ruines in Athene? Inderdaad, Amerika heeft geen prachtige kerken om te laten bezichtigen door toeristen, het heeft geen oude kastelen aan de Loire om met een bootje langs te varen. Alles wat het heeft aan kerken en kastelen is door emigranten-handen gebouwd. Romeinen en Grieken zijn er niet bij te pas gekomen. Daarom ziet alles er een beetje anders uit. Men staat hier een beetje vreemd tegenover die oude Romeinse- en Griek se Cultuur want alles wat je er hier van merkt, zijn al die onfrisse geschiedenissen waar je hart en je maag van omdraaien en die je eigenlijk als zedelijk fatsoenlijk mens niet mag bewonderen. Na het aanschouwen van „Spartacus" en „Cleopatra" denk je ook, dat was me een cultuurtje wel. Maar ze bouwden toch wel mooie gebouwen in die tijd. Alles wat Amerika aan cultuur heeft is mo derne cultuur. Ik heb in New York meer mooie gebouwen gezien dan in de grote steden in Europa waar ik geweest ben en van geen stad ben ik meer onder de indruk geweest, dan van New York. Ik geloof dat het nuttiger is cultuur te zien als iets levends dan als een stoffig voorwerp in een museum. Je kunt nu eenmaal niet eeuwig alleen naar schilderijen en oude geveltjes staan kijken. De Amerikaan is keihard. Dat is niet waar. Er zijn minstens evenveel weekhartige, goed moedige en vriendelijke Amerikanen als bij welk ras ook. Er zijn alleen méér Amerikanen dan Hollanders, Fransen, Italianen etc. En we mogen niet generaliseren. Het is een feit dat je als emigrant het liefst alleen te maken hebt met weekhartige royale en vriendelijke Amerikanen. Natuurlijk loop je vervelende kerels tegen het lijf en klaar is het oordeel: de Amerikaan is keihard, gierig, harteloos. Maar weet U, als die Amerikaan werkelijk zo keihard en gierig was, dan waren op dit ogenblik niet duizenden emigranten gratis ingericht. Rijke Amerikanen -én misschien niet eens zo rijke geven vaak zonder enige reden meubilair, kleren weg. Zomaar. „De Amerikaan is spilziek, hij is schaamteloos on verschillig", is het oordeel. Voorlopig zijn we weer kiplekker met al die spullen. Aan de ene kant schaamteloos alles accepteren, aan de andere kant klaar staan met de bijl. Als een Amerikaanse huisvrouw voor een keertje eens wil beknibbelen op iets wat een immigrant haar aanbiedt, dan is het: „Ze zijn zo gierig als wat, als het erop aan komt!" Maar als ze op een dag uit louter verveling haar hele garderobe aan Salvation Army schenkt is het, „Moet je die verkwisting eens zien!" Er zijn in iedere stad een groot aantal „good will" stores. Dat zijn zaken die uitsluitend goederen verkopen die gratis zijn afgestaan door de mensen. Voddemannen en toekang rombengs bestaan niet in Amerika. Als je iets kwijt wilt, moet je het weggeven. Deze good will stores verkopen de goederen, opgeknapt en wel, tegen een uitzonderlijk lage prijs. Voor een paar dollars kun je je helemaal inrichten en goed draagbare jassen, broeken, jurken krijgt men voor 50 cents en minder. Zelfs mensen met een veel te laag inkomen kunnen op deze manier toch wel af en toe het hoognodige kopen. En er zijn uitstekende en zelfs nieuwe dingen bij. Dank zij dus die spilzieke Ameri kaan Er is van ons Indische mensen eindeloos veel kritiek op de Amerikanen. Als ik zo een poosje een jeremiade op het leven hier heb moeten aanhoren, denk ik: „waarom zijn jullie ooit geëmigreerd? Waarom niet in Holland gebleven dan, waar alles veel knusser en veel beter is?" Voor oudere mensen is het leven hier niet prettig, dat is waar. Ik ken een oude Hollandse dame die het niet makkelijk heeft. Geen ge zellig kopje koffie bij de buurvrouw, of met de tram naar V D of Bijenkorf. Geen langzaam blokje om als verzetje, of kijken naar de etalages. Ze is hardhorend, verstaat geen Engels dus de TV is voor haar ook onbereikbaar. Veel breien hoeft ze niet, want zoveel vesten en truien hebben de kleinkinde ren niet nodig. Ze zit de hele dag in haar stoel met een paar Hollandse bladen. De kin deren werken allebei en als ze thuiskomen zijn ze te moe om zich met haar te bemoeien. Voor zulke oudjes is Amerika een straf. Maar moeten we dan het leven van dat Ameri kaanse dametje veroordelen, dat haar tijd besteedt aan Women's club en haar toy poe dels? Moeten we schande spreken van dat mensje van bij de 70 dat in haar Impala naar Los Angeles rijdt om daar te gaan winkelen en een schoonheidsmassage te ondergaan bij haar lievelings beauty-parlor? Er is overal wat op aan te merken, overal wat af te keuren? De vraag is maar: is dat werke lijk de keerzijde van Amerika? Of sta ikzelf op de keerzijde van de medaille? Ik heb het dit jaar niet makkelijk gehad. Geen zin om daar over te lamenteren en ook geen zin om daar de Amerikaan de schuld van te geven. Er is zoveel te genieten, zoveel om dankbaar voor te zijn, dat ik met evenveel genoegen het tweede jaar inga. En als ik er mijn 20ste jaar op heb zitten, hoop ik dat men in Ameirika nog hetzelfde tegen me kan zeggen wat de dame van de immiratiedienst in Hoboken tegen me zei: „Lilian, so glad to have you here!" LILIAN DUCELLE We hebben het onlangs gehad over geurende herinneringen, maar weet U dat elk recept dat ik van de lezeressen krijg „verpakt" is in een herinnering Meestal moeten we door gebrek aan plaats ruimte volstaan met het recept, maar deze keer geef ik toch de „verpakking" erbij: „Ik woonde als kind in Wlingi en Klakah en na mijn trouwen met een HVA-employé in Gondanlegie en Toeren (Zuid Malang). Dus zo ziet U dat ik een echte dessa-vrouw ben. En nu woon ik weer in een dorp, Herwijnen. Je kunt er niet veel krijgen en ik kook nu ook maar heel eenvoudig. Ik maak wel eens sambel ganderia (van rabarber). Weet U dat U van dikke babat of terong (aubergine) toetoeraga kunt maken? In het kamp maakte ik het wel eens. Maar hier kun je geen babat krijgen, ook geen terong en ook geen selasé banda. Wilt U het proberen? TOETARAGA De babat schoonmaken tot hij wit is. Dan zacht koken. In repen snijden zoals patat en hetzelfde doen met de terong, als U die neemt inplaats van babat. Kruiden: brambang, rode lombok zonder pit, teentje knoflook, koenir, djahe, laos. Alles fijn maken, opfruiten en dan dikke santen bijdoen en de babat. Salam, sereh en djeroek poeroet blad meekoken. Zout, suiker, asem naar smaak. Als U selasé banda kunt krijgen kunt U de sereh en djeroek poeroet weglaten. Van koolraap kunt U sambel goreng basah of sajoer lodeh maken. De kussa is lekker voor namaak klappertaart. Gebruikt U inplaats van melk, santen. Ik neem er oud brood voor en geen bloem. Als groente vind ik de kussa niet lekker. Van raapstelen maken we hier oerap-oerap of petjel. kunt de raapsteeltjes ook bij tjah van tahu, prei, selderij, spek, garnalen doen. U heeft dan het idee van sawi kembang. Ik heb van de Javaanse vrouw geleerd om van onkruid heerlijke oerap te maken. Nu pro beer ik van luxe groente de onkruid-gerechten te maken maar het lukt me niet zo goed. Als U mijn recepten doorgeeft aan andere dames zullen ze niet zo goed zijn, omdat ik maar een desavrouw ben en niet ingesteld op Europese groente. L. van Dolder We proberen het toch maar lieve dessa-vrouw. Wat zo jammer is: je hebt in Holland zo weinig onkruid. Weet iemand een recept van brandnetels TJAI-I-ANDIJVIE „Als uw kinderen beginnen te kieskauwen raad ik U aan tjah-andijvie te maken. Als kind hield ik veel van tjah-kankoong maar nu neemt U maar andijvie. Bawang poetih, djahé, wat garnalen, een beetje varkensvlees, opfruiten in olie met een beetje meritha of rode lombok. Vervolgens de andijvie erbij doen en wat bouillon of water. Ik moest voor een kamergenote andijvie koken. Het groentenat deed ik in de pan met beras. Ik kookte een blokje kippebouillon mee en de rijst smaakte heerlijk! Weet U wat ik erbij at? Haring in tomatensaus in een geklutst ei gebakken. En natuurlijk sambel". KRAKATAU Slamet Dateng Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen Geopend dagelijks van 10-10 uur. Zondags van 2-10 uur. 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1963 | | pagina 13