1001
avonturen
met de
soetil
Neem nooit meer dan één
kommetje soep vooraf
1 Kokkie geeft U de vijf
Kèsjet
De njonja-kip
WAROENG SOEBOER
Die soetil geven we deze keer maar even
rust, want ik wil een paar lekkere soep
recepten aan U kwijt. Bent U helemaal niet
soeperig en uw man nog minder? Ik geloof
dat dat alleen komt door de onprettige her
innering aan de z.g. hotel-soep" die wate
rig en smakeloos is of aan de vermicelli-
soep die zo'n penetrante lucht verspreidt
die je meteen aan „aan boord" doet denken.
Soep heeft met dit koude weer erg veel
voor, vind ik. Het vult de koude, lege maag
direct en houdt, als U tenminste niet twee
maal opschept, nog genoeg ruimte voor de
hoofdmaaltijd. Soep is een goede afremmer
voor veel-eters. In deze kou heb je meer
trek dan normaal, maar wie zegt dat veel
eten goed is?
Men had me verteld dat Amerika geen soep-
etend land is, maar ook die inlichting is als
vele anderen niet helemaal waar. De enor
me variëteit van goede, smakelijke con-
sommé's, cremes en bouillons alleen bewijst
het al. Je maakt hier je soep praktisch nooit
zelf meer, maar je maakt gebruik van blik
jes (meer dan soep in poedervorm). Je
combineert, doet er van dit en van dat bij
naar persoonlijke smaak en het resultaat
is fantastisch. Omdat er doodeenvoudig
geen slechte soep-merken zijn.
„Soup-and-sandwich" is een geliefkoosde
maaltijd van mijn kinderen. Het liefst zou
den ze die iedere avond als hoofdmaal
willen hebben. Denk niet te licht over deze
combinatie, het is in feite een complete
maaltijd als U soep en een boterham zo eet
als de Amerikaan. Wat denkt U van een
romige champignon-soep met een gebraden
gehaktbal (een nieuwe combinatie die ik
op de tv zag) en een hamburger met veel
sla en tomaat? Soep en boterham werden
dan hap-om-hap gegeten. Dunne soepjes
(dus niet aangedikt met melk of meel) zie je
in Amerika weinig. Ook de kippesoep en
groentesoep zijn dikker dan we die in
Holland gewend zijn. Maar hoe dan ook, de
Oostelijke staten van Amerika waar het mo
menteel nog wel kouder is dan bij U in
Holland, hebben ze wel zo'n opwarmertje
nodig.
Op een Italiaanse kookdemonstratie in Los
Angeles heb ik „Zuppa royale alla Bologne-
se leren maken. Het bijzondere van deze
soep is de „vulling" die het adjectief royale
verdient.
Hier het recept van:
ZUPPA ROYALE ALLA BOLOGNESE
U begint met de soepgroenten (behalve de
selderij en worteltjes) in wat zout halfgaar
te koken en dan laten uitlekken in een
vergiet. Het soepvlees met water van de
groenten, selderij, worteltjes opzetten en de
vulling. Deze royale vulling maakt U van:
1 kopje (afgestreken) meel, 1 ei, 4 eetlepels
geraspte kaas, 1 eetlepel (of meer) marga
rine, zout notemuskaat. Dit alles tot een
mooi deeg kneden en in een schone, natte
doek knopen. Met doek en al tezamen op
koken met het soepvlees, selderij en wor
teltjes. Ongeveer 1'/2 uur. Dan vist U de
„royale" er weer uit die er nu uitziet als een
gelige, stevige tahoe waarvan U makkelijk
blokjes kunt snijden. Deze blokjes nu te
zamen met de halfgare soepgroenten nog
10 minuten in de bouillon opkoken.
Een heerlijk krachtig soepje!
PINDAKAAS-CREME SOEP
Toen ik het recept voor het eerst hoorde
van een Surinaamse, dacht ik meteen: o
hemel neen, dat nooit! Een nieuw bewijs
dat men, vooral wat eten betreft al heel
gauw met een vooroordeel klaar staat. Ik
heb deze pinda-kaas soep echter „per
ongeluk" bij kennissen gegeten, zonder dat
ik het wist dat het diezelfde pindakaassoep
was. Ik hoop dat ik U kan overhalen het
ook eens te proberen!
1 eetlepel margarine, 1 fijngehakte ui, 1 eet
lepel bloem, 3 eetlepels (of meer) pinda
kaas, 1 liter kippenbouillon, y2 kopje koffie
melk, peper, zout.
Smelt de boter en fruit daarin de uitjes op,
laat ze echter niet bruin worden. Voeg er
de bloem en de pindakaas bij en roer tot
het een glad papje geworden is. Daarna
bouillon en specerijen bijvoegen en 20
minuten opkoken. Het moet eigenlijk au bain
marie, maar gewoon kan het ook. Wel aan
één stuk blijven roeren tot de soep mooi
dik is geworden. Even voor het opdienen de
melk toevoegen.
(Persoonlijk vind ik de soep lekkerder
wanneer er met de uien dobbelsteentjes
mager varkensvlees worden meegebraden
een ons of anderhalf is voldoende. Ook
gebruik ik inplaats van gewoon zout, selde
rij-zout). LILIAN DUCELLE
luiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiuiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiwiiiiiijii
1 Alle rijsttafelartikelen
2 Indische koekjes
3 Aziatische souvenirs
4 Rijsttafelgerechten
5 Verzending van paketten i
over de gehele wereld I
Kokkies Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
Simonskerkestraat 11
Osdorp
AMSTERDAM -W.
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiii
Een pas uitgekomen Hollands vrouwtje zou
voor het eerst op een zondag kennissen te
eten krijgen. Ze had al gehoord, en wellicht
ook al geproefd, dat rijsttafel met kip
zo lekker was.
Dus bestelde ze haar kokki „rijsttafel (maar
vooral!) met ajam".
„Saja njonja", zei de kokki, die blij was
haar kunsten op dit gebied te kunnen tonen.
En zo was „de" zondagochtend aangebro
ken, waar kokki met haar „blandja" van de
passer terugkwam. Een bakoel vol! van
alles wat ze voor de heerlijke rijsttafel
nodig had. Alles werd uitgestald op tafel:
één cent van dit en een bengol van dat
enz... Toen kwam er een pracht van een
haan tevoorschijn aan z'n poten vastgebon
den.
Totok mevrouwtje knikte tevreden tót ze
opeens die haan zag!! „Tida", zei ze toen
met schrik, „Neen, tida deze ini ajam als
toewan! Moet KIP!" zei ze met nadruk
„Ajam als njonja!" C.H. Th. DIKSTAAL
Op een keer was ik bij een vriendin van me
op bezoek, si Ems v. d. V., toen onze
„Sjaan" daar juist haar „drie-uur-per-week"
aan het verdienen was met poetsen, boenen
en schrobben.
Tuurlijk kwam ze zich breeduit installeren,
toen ze gelijk met mij een kop koffie kreeg
aangeboden. Als gewoonlijk voerde Sjaan
het woord. Toen ik even de kans waar kon
nemen, vertelde ik Ems over m'n jongste
aanwinst voor m'n garderobe, n.l. een step-
in.
Tabrakte si Sjaan er doodgemoedereerd
tussen, door de nadelen van zo'n hebbeding
op te sommen in tegenstelling tot een
„kesjèt" waar je veel meer aan had.
Emma, een meer dan mollige lachebek met
pretlichtjes in de ogen, vroeg verbaasd:
„Kesjèt, wat voor ding is dat?" Veront
waardigd snuiven van Sjaan: „Weet je dat
niet'" En zichzelf tegelijk in de rede vallend:
„Ach ja, da's waar, die hebben jullie in
Indië niet nodig; nóu, da's net een step-in
hè, maar langer en met beleinen derrin en
veters om je in te rijgen, de moderne heb
ben een ritssluiting, maar die zijne niks
waard, assie op een dag ope-spring, sak
alles naar benee en sta je in je hemp..."
Schaterend riep Emma uit: „O je bedoelt
corsèt!" „Nee", zegt Sjaan gedecideerd
„een kesjèt". Niettegenstaande het Orrf één
en hetzelfde voorwerp ging, verkoos Sjaan
„kesjèt" te zeggen, wat we tenslotte maar
zo hebben gelaten. Klaar toch?
H. G. SIEBENHAAR
Slamet
Dateng
1 Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
HET ADRES waar U lekker en goed-
1 koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG
VERS. Ook kant en klaar mee te I
nemen.
I Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon-
dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten.
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
15