lEVVO-Huishoudschool 1001 avonturen met de soetil Kokkie geeft U de vijf j WAROENG SOEBOER wL^nkeh "de lndiSChe re"S' h6t IEV"' Va" medi° febmari '64' kwamen eens te meer herlnne"ngen in mij op uit mijn tienertijd, toen ik in Batavia op Kramat 45 schoolging op de huishoudschool van het IEWO. Ik heb nog de verhuizing meegemaakt van de school, van Kramat 45 naar het nieuwere gebouw dichter bij het Rex-Theater Het was een voormalig pensionhotel of hotel-pension dan, waarvan de naam me is ontschoten. achtige bewegingen en haar lieve, char mante stem. Juffrouw Knoop was toen direc trice, toen ik er voor het eerst schoolging. We maakten nog haar huwelijk mee, want ze kwam met haar bruidegom na de plech tigheid op school, om zich door ons te laten bewonderen; want de meisjes van de hoog ste klassen afd. costuumnaaien, hadden meegewerkt aan haar bruidsjurk. Die arme juffrouw Kajatoen had het wel erg met ons te stellen in die tijd op Kramat 45. Wanneer we kookles hadden, en de samb. gorèngs, sajoers, frikkadelletjes etc. waren nog maar amper gaar, dan proefden en proefden we net zo lang tot de hoeveelheid gereduceerd was tot minstens op de helft. O, wat waren we toch rakoes; te erreg gewoonweg! Zonder blikken of blozen in casseerden we juffrouw Kajatoen's zoet sappige vraag of we thuis wel ooit genoeg te eten kregen, door doodleuk te antwoor den: „Neen juffrouw!" Degeen tot wie de juf zich bepaald richtte, kon met geen mogelijkheid antwoord geven want de had juist een warme frikkadel in haar mond gestopt. Daarom antwoordden wij maar voor haar in koor. Snuivend van ergernis stapte juffr. K. daarop maar weg. Die ouwe keuken stond helemaal achter op het terrein van de school en grensde aan de achterkant direct aan een vruchtentuin, joost mag weten van wie. Een hoge muur vormde de grens, waarachter juist een kedongdongboom stond met da-lekkerste kendongdongs van de wereld. Te hoog die vruchten? Geen nood. Een strijkplank uit de afd. wasbehandeling werd erbij gesleept en één van de flinkste onder ons klom erop om die ene speciale tak te grijpen, waar de meest verleidelijkste vruchten aan hingen. Juist toen ze die tak wou pakken, neen, ze had hem al beet, fluisterde de uitkijk drin gend: Schiet op nou! si Andreel! (juffr. Andree was de lerares huishoudkunde, wa renkennis, wasbehandeling, etc.). Van de schrik lieten de meisjes, die de strijkplank vasthielden het ding los, waarna het begon te wiebelen onder het gewicht van de „plukster", die van de „senewen" haar evenwicht natuurlijk verloor en naar bene den tuimelde met medeneming van de hele tak, die „krak zei en brak. Géén gezicht was dat! Die spartelende benen tussen tak ken, bladeren en vruchten. Ai-ai-ai wat een schrik. Maar wat een pret beleefden we in die gulden dagen! Nu zullen die meisjes van toen ook wel net als ik aan het oma-schap toe zijn; wie weet waar ter wereld ze ook mogen zitten. Maar indien U redactie, eens een kleine oproep kon plaatsen voor bedoelde foto, en het zou succes boeken, och, wat zou U me daar mee een plezier doen! Heel veel lieve her inneringen dank ik dan ook door het be staan van die school het IEWO. Wat zou het heerlijk zijn, als ooit in T.T. een oude foto verscheen van die huishoudschool op Kramat 45. Ik ben die van mij kwijtge raakt in de oorlog, maar misschien is er onder uw lezeressen nog wel iemand die de foto uit mijn tijd nog heeft (cursusjaren '34- '35 en ,35-'36). Waar zouden die rakker-genoten van mij toch zitten ja? En zouden ze zich die tijd nog wel herinneren? Namen die bij bepaalde gezichtjes en fi guurtjes behoren, schieten mijn herinnering te binnen. Daar zijn ook meisjes bij van het Djati- zowel het Dorcasgesticht... Dora Kirk- hoven, Poppie Douw van der Krap, Emma Lot, Deetje van Heumen, Anneke Klerks, Anneke Davies van Tanah Abang (of was dat Tanah Tinggi?), Nita Voorn, Gerda We- wènkang, Roos de Gijzel, Guusje Guldenaar. Door de naam Razoux Schultz, herinnerde ik me meteen ook mevr. Razoux Schultz, naar ik meen één der oprichtsters van het IEWO die tevens presidente was van de Organisatie zowel van die school geloof ik. Ze kwam geregeld poolshoogte nemen op die Huishoudschool. Ik herinner me mevr. v. Bovene, die trouw elke morgen door haar man met de wagen werd gebracht, meneer G. A. v. Bovene; alle meisjes waren een beetje gecharmeerd van hem, hij lachte altijd zo lief Mevr. v. Bovene gaf ons les in prachtig borduren; ze was erg artistiek. Een lieve beschaafde „lady", ja dat was ze. En dan niet te vergeten: juffr. Kajatoen, de „kook- juffrouw en een ander: een klein, schat tig vrouwtje, wier naam ik me niet herin ner, die ons les gaf in costuumnaaien; ik herinner me van haar alleen maar dat kitti ge, kleine figuurtje met bijna kwikzilver- (Vervolg van pag. 14) als ze van het werk thuiskwamen, ik zag ze s avonds beeldig gekleed uitgaan met vriend of verloofde. Ik zag ze soms ook vaak na 10-en een slippertje maken via een deurtje in de achtermuur. Ongetwijfeld om nog wat lekkers te halen, tahoe tjampoer, bahmi of satée. Wat is zaliger om met een paar vriendinnen op je kamer nog wat te smikkelen? Ik heb ze vaak benijd, ik daar in mijn mooie kamers met mijn salaris dat toen te goed was om nog langer van het lEVVO-tehuis gebruik te maken. Goede, dierbare herinneringen, ze hebben eigenlijk alleen voor jezelf waarde. Want je leefde in een zorgeloze tijd en je liet de ouderen en het I.E.V. voor je denken. LILLY VAN ZELE (Lilian Ducelle) 1 Alle rijsttafelartikelen 2 Indische koekjes 3 Aziatische souvenirs 4 Rijsttafelgerechten 5 Verzending van paketten over de gehele wereld Kokkies Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 Simonskerkestraat 11 Osdorp AMSTERDAM - W. GEBAKKEN VIS MET GEMBERSAUS Vis naar verkiezing Ongeveer 50 gr. gember voor de saus 1 theelepel gesneden witte uien 3 eetlepels rode uien 4 d 5 st. kleine jonge prei 1 paplepel zout 1 paplepel sagomeel 1 eetlepel azijn 1 eetlepel suiker 2 d 3 tomaten wat bouillon De gekruide vis in een dun papje van tapiocameel wentelen en in warme olie bakken op een schaal doen over gieten met de volgende saus. In een eetlepel warme reuzel de uien fruiten, verder de gesneden prei en de gesneden tomaten, dan de in dunne plakjes gesneden gember, die een nacht in azijn heeft gele gen, verder de overige ingrediënten dan de bouillon binden met een lepeltje cassavemeel en op smaak afmaken. Het moet zoetzuur smaken. Deze saus over de vis gieten en bestrooien met gebakken uitjes. h. Z. J. Slamet Dateng LEEN SCHOLTE Konlngstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 I HET ADRES waar U lekker en goed- I koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te nemen. Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon- I dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten. llll!llllllllllllllllllllf||||||l|||]|||||||||||||||||||||||||||||||||||j||||||||||||j|||||||||||||||||||||||||||||||||||||H 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 15