lEVVO-Huishoudschool
1001
avonturen
met de
soetil
Kokkie geeft U de vijf
j WAROENG SOEBOER
wL^nkeh "de lndiSChe re"S' h6t IEV"' Va" medi° febmari '64' kwamen eens te meer
herlnne"ngen in mij op uit mijn tienertijd, toen ik in Batavia op Kramat 45
schoolging op de huishoudschool van het IEWO. Ik heb nog de verhuizing meegemaakt
van de school, van Kramat 45 naar het nieuwere gebouw dichter bij het Rex-Theater Het
was een voormalig pensionhotel of hotel-pension dan, waarvan de naam me is ontschoten.
achtige bewegingen en haar lieve, char
mante stem. Juffrouw Knoop was toen direc
trice, toen ik er voor het eerst schoolging.
We maakten nog haar huwelijk mee, want
ze kwam met haar bruidegom na de plech
tigheid op school, om zich door ons te laten
bewonderen; want de meisjes van de hoog
ste klassen afd. costuumnaaien, hadden
meegewerkt aan haar bruidsjurk.
Die arme juffrouw Kajatoen had het wel erg
met ons te stellen in die tijd op Kramat 45.
Wanneer we kookles hadden, en de samb.
gorèngs, sajoers, frikkadelletjes etc. waren
nog maar amper gaar, dan proefden en
proefden we net zo lang tot de hoeveelheid
gereduceerd was tot minstens op de helft.
O, wat waren we toch rakoes; te erreg
gewoonweg! Zonder blikken of blozen in
casseerden we juffrouw Kajatoen's zoet
sappige vraag of we thuis wel ooit genoeg
te eten kregen, door doodleuk te antwoor
den: „Neen juffrouw!"
Degeen tot wie de juf zich bepaald richtte,
kon met geen mogelijkheid antwoord geven
want de had juist een warme frikkadel in
haar mond gestopt. Daarom antwoordden
wij maar voor haar in koor. Snuivend van
ergernis stapte juffr. K. daarop maar weg.
Die ouwe keuken stond helemaal achter op
het terrein van de school en grensde aan de
achterkant direct aan een vruchtentuin,
joost mag weten van wie. Een hoge muur
vormde de grens, waarachter juist een
kedongdongboom stond met da-lekkerste
kendongdongs van de wereld. Te hoog die
vruchten? Geen nood. Een strijkplank uit de
afd. wasbehandeling werd erbij gesleept en
één van de flinkste onder ons klom erop om
die ene speciale tak te grijpen, waar de
meest verleidelijkste vruchten aan hingen.
Juist toen ze die tak wou pakken, neen, ze
had hem al beet, fluisterde de uitkijk drin
gend: Schiet op nou! si Andreel! (juffr.
Andree was de lerares huishoudkunde, wa
renkennis, wasbehandeling, etc.). Van de
schrik lieten de meisjes, die de strijkplank
vasthielden het ding los, waarna het begon
te wiebelen onder het gewicht van de
„plukster", die van de „senewen" haar
evenwicht natuurlijk verloor en naar bene
den tuimelde met medeneming van de hele
tak, die „krak zei en brak. Géén gezicht
was dat! Die spartelende benen tussen tak
ken, bladeren en vruchten. Ai-ai-ai wat een
schrik. Maar wat een pret beleefden we in
die gulden dagen!
Nu zullen die meisjes van toen ook wel net
als ik aan het oma-schap toe zijn; wie weet
waar ter wereld ze ook mogen zitten. Maar
indien U redactie, eens een kleine oproep
kon plaatsen voor bedoelde foto, en het
zou succes boeken, och, wat zou U me daar
mee een plezier doen! Heel veel lieve her
inneringen dank ik dan ook door het be
staan van die school het IEWO.
Wat zou het heerlijk zijn, als ooit in T.T. een
oude foto verscheen van die huishoudschool
op Kramat 45. Ik ben die van mij kwijtge
raakt in de oorlog, maar misschien is er
onder uw lezeressen nog wel iemand die de
foto uit mijn tijd nog heeft (cursusjaren '34-
'35 en ,35-'36).
Waar zouden die rakker-genoten van mij
toch zitten ja? En zouden ze zich die tijd
nog wel herinneren?
Namen die bij bepaalde gezichtjes en fi
guurtjes behoren, schieten mijn herinnering
te binnen. Daar zijn ook meisjes bij van het
Djati- zowel het Dorcasgesticht... Dora Kirk-
hoven, Poppie Douw van der Krap, Emma
Lot, Deetje van Heumen, Anneke Klerks,
Anneke Davies van Tanah Abang (of was
dat Tanah Tinggi?), Nita Voorn, Gerda We-
wènkang, Roos de Gijzel, Guusje Guldenaar.
Door de naam Razoux Schultz, herinnerde
ik me meteen ook mevr. Razoux Schultz,
naar ik meen één der oprichtsters van het
IEWO die tevens presidente was van de
Organisatie zowel van die school geloof ik.
Ze kwam geregeld poolshoogte nemen op
die Huishoudschool.
Ik herinner me mevr. v. Bovene, die trouw
elke morgen door haar man met de wagen
werd gebracht, meneer G. A. v. Bovene; alle
meisjes waren een beetje gecharmeerd van
hem, hij lachte altijd zo lief
Mevr. v. Bovene gaf ons les in prachtig
borduren; ze was erg artistiek. Een lieve
beschaafde „lady", ja dat was ze. En dan
niet te vergeten: juffr. Kajatoen, de „kook-
juffrouw en een ander: een klein, schat
tig vrouwtje, wier naam ik me niet herin
ner, die ons les gaf in costuumnaaien; ik
herinner me van haar alleen maar dat kitti
ge, kleine figuurtje met bijna kwikzilver-
(Vervolg van pag. 14)
als ze van het werk thuiskwamen, ik zag ze
s avonds beeldig gekleed uitgaan met
vriend of verloofde. Ik zag ze soms ook
vaak na 10-en een slippertje maken via een
deurtje in de achtermuur. Ongetwijfeld om
nog wat lekkers te halen, tahoe tjampoer,
bahmi of satée. Wat is zaliger om met een
paar vriendinnen op je kamer nog wat te
smikkelen? Ik heb ze vaak benijd, ik daar in
mijn mooie kamers met mijn salaris dat toen
te goed was om nog langer van het
lEVVO-tehuis gebruik te maken.
Goede, dierbare herinneringen, ze hebben
eigenlijk alleen voor jezelf waarde. Want je
leefde in een zorgeloze tijd en je liet de
ouderen en het I.E.V. voor je denken.
LILLY VAN ZELE
(Lilian Ducelle)
1 Alle rijsttafelartikelen
2 Indische koekjes
3 Aziatische souvenirs
4 Rijsttafelgerechten
5 Verzending van paketten
over de gehele wereld
Kokkies Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
Simonskerkestraat 11
Osdorp
AMSTERDAM - W.
GEBAKKEN VIS MET GEMBERSAUS
Vis naar verkiezing
Ongeveer 50 gr. gember voor de saus
1 theelepel gesneden witte uien
3 eetlepels rode uien
4 d 5 st. kleine jonge prei
1 paplepel zout
1 paplepel sagomeel
1 eetlepel azijn
1 eetlepel suiker
2 d 3 tomaten
wat bouillon
De gekruide vis in een dun papje van
tapiocameel wentelen en in warme olie
bakken op een schaal doen over
gieten met de volgende saus.
In een eetlepel warme reuzel de uien fruiten,
verder de gesneden prei en de gesneden
tomaten, dan de in dunne plakjes gesneden
gember, die een nacht in azijn heeft gele
gen, verder de overige ingrediënten dan
de bouillon binden met een lepeltje
cassavemeel en op smaak afmaken. Het
moet zoetzuur smaken. Deze saus over de
vis gieten en bestrooien met gebakken
uitjes. h. Z. J.
Slamet
Dateng
LEEN SCHOLTE
Konlngstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
I HET ADRES waar U lekker en goed-
I koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG
VERS. Ook kant en klaar mee te
nemen.
Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon-
I dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten.
llll!llllllllllllllllllllf||||||l|||]|||||||||||||||||||||||||||||||||||j||||||||||||j|||||||||||||||||||||||||||||||||||||H
15