Oude spelletjes 1001 avonturen met de soetil Een oud recept Sterren stralen overal KOKKIES rijsttafelartikelen staan bovenal I WAROENG SOEBOER Opruimen van oude papieren en aantekenin gen bracht zowaar nog o.a. mijnkamp dagboek" aan het licht! In de Jappenkam pen amuseerden(l) wij ons n.l. met op- en overschrijven van allerlei recepten wat je dikwijls nóg hongeriger maakte dan je al was! Dit gebeurde in potlood, als de Jap je dat tenminste met nog wat papier gelaten had. Na zoveel jaren was het geschrevene vrij wel onleesbaar geworden en dus: weg er mee! Het waren dan ook helemaal geen bijzondere recepten doch meestal van heel gewone Indische gerechten. Behalve ééntje afkomstig uit het oude Duitsland. Gelukkig kon ik dat nog grotendeels ontcijferen zodat ik, geholpen door mijn geheugen, het hierbij gaande recept nog eens voor U kon op schrijven. Wil U er echter rekening mee houden dat ik... een ongetrouwde ouwe heer ben! Wat ik U geef is slechts een „schets" met enkele mij destijds mondeling gegeven aanwijzingen. De technische uit werking wat betreft de hoeveelheid der ver schillende ingrediënten, kooktijd etc. moet ik dus noodgedwongen aan U overlaten. En nu het verhaal hoe ik aan het recept ge komen ben. Als Indisch bestuursambtenaar was ik van oktober 1927 tot augustus 1928 met verlof in Europa en logeerde toen o.m. bij vrienden in 't Silezische stadje Ottmarchau. Van daaruit bracht ik op aanraden van mijn gastheer een weekend door in de bad- en winter sportplaats Reinerz, gelegen in Opper-Sile- zië niet ver van de Poolse grens.. (In deze plaats heeft de componist-pianist Chopin als jongen van 17 gekuurd en toen ook geconcerteerd). Ik logeerde daar in een een voudig doch goed Gasthof, eind februari dus niet in het hoogseizoen. Wellicht daar door ging alles nogal gemoedelijk toe. Als een der weinige gasten had ik het genoe gen een gezellige boom op te kunnen zetten met de Frau Wirtin. Die stelde het blijkbaar op prijs dat ik voor de spijskaart geheel t* Kokkies Rijstwinkels: J Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 t Slotermeerlaan 125 J Telefoon 130362 Simonskerkestraat 11 Osdorp, Tel. 139323 l AMSTERDAM -W. P.S. Wij verzenden over de gehele wereld. J 4 op goed geluk overigens! juist dit ge recht had gekozen en niet een der meer alledaagse spijzen. Toen ik zei het lekker te hebben gevonden vertelde zij mij dan ook hoe het werd bereid. Teruggekeerd naar Ottmarchau deed ik het verhaal van mijn belevenissen in Reinerz. Ook mijn gastvrouw en haar man vonden het leuk te horen dat ik gesmuld had van Bauernschmauss en niet iets gewoons had gekozen. Overigens bleek dat zij beiden afkomstig uit West Duitsland! het gerecht ook al lang kenden. Het is naar mijn mening dan ook niet bepaald een streekgerecht uit Silezië doch meer te beschouwen als een Duits gerecht in het algemeen, dat dan naar gelang van omstandigheden gevarieerd wordt. BAUERNSCHMAUSS Nodig: vers spek aan blokjes gesneden, aan blokjes gesneden gekookte aardappelen per persoon 1 ei peper, zout tomaten Braad in een diepe pan (bij voorkeur onze wadjan) aan blokjes gesneden van het zwoerd ontdane verse spek op een niet te heet vuur. In het vrijgekomen vet onder voortdurend omscheppen en roeren aan blokjes gesneden gekookte aardappelen bakken. Neem per persoon 1 ei en klop deze allen tezamen goed los, met peper en zout, ev. wat aroma. Als de aardappelblokjes mooi geel of goud bruin zijn geworden enkele, van de kapjes ontdane en aan stukken gesneden tomaten toevoegen. Even later ineens de hele massa geklopte eieren erbij, steeds doorgaande met om scheppen en roeren. Als de massa voldoen de gestold en vermengd is met het spek en de aardappelen, zo warm mogelijk op dienen en eten. Als dessert een flinke zure appel, ev. Si naasappel. N.B. Mij zijn nog de volgende aanwijzingen en varianten gegeven: 1. Lekkerder - maar ook duurder - is het om gelijke hoeveelheden spek en ham te nemen. 2. Inplaats van vers kan men gerookt spek/ ham nemen als die tenminste goed uitbraadt. Doch steeds: zonder zwoerd. 3. Voortdurend blijven omscheppen en roe ren. 4. Het gerecht mag volstrekt niet papperig, nog „druipend van het vet" zijn. Maar anderzijds ook weer niet tè droog, de aardappelen b.v. mogen niet hard wor den. Het geheel moet dus smeuiig zijn. 5. Toevoeging van de tomaten gebeurt uiter aard om het nogal machtige vet ietwat te „breken". Inplaats van tomaten kan men ev. ook zuurkool nemen. Er echter dan voor zorgen dat deze niet te nat is dus uit laten lekken vooraf en vooral niet zo scherp zuur! Th. A. ULJEE Hieronder vindt U een beschrijving van het spel „BAREN", het opwindendste spel dat ik ken uit mijn lagere schooltijd (Malang). Deelnemers: de hele klas (de keten gaan bikkelen natuurlijk). De partijen staan in twee rijen tegenover elkaar, achter hun streep. Tussen de strepen (tien stappen breed, of hoeveel precies?) is niemands land. ledereen mag daar naar eigen goed vinden komen, maar mag worden afgetikt door iemand van de tegenpartij die later is uitgelopen dan hij. Het spel wordt geopend door twee pientere vlugge jongens. Eén staat in zijn eigen rij, achter de streep, en houdt de (rechter?) hand vlak. Nommor satoe van de andere partij gaat voor hem staan en moet drie vlakke klappen op de hand geven. Hij mag verlakken zo veel hij wil. Een niet-vlakke klap, b.v. met de vuist, met de rug van de' hand, of met de andere hand, telt niet. Door het ingewikkeld te maken heeft de ontvan ger meer tijd nodig om te beseffen dat de drie klappen vlak en geldig waren, en de gever dus meer tijd om weg te lopen. Na de derde klap immers is hij vogelvrij en loopt als de bliksem, tot hij achter zijn eigen streep veilig is. Zijn achtervolgers moeten op hun beurt ook weer gauw terug, omdat zij anders afgetikt worden door latere uit lopers, met meer „recht", van zijn eigen partij. Wie achter zijn streep terug is mag onmiddellijk met nieuw recht uitlopen. Wee de onvoorzichtige achtervolger die je te ver op de hielen zat, en nu zelf wordt afgetikt. De eersten zullen de laatsten zijn èn omge keerd. Wie getikt is, is gevangen en moet achter de streep van de vijand blijven. Gevan genen mogen worden verlost door een extra snelle lange run, maar meestal is hun lot droevig. Maar als je nooit wat waagt is je lot óók droevig. Dus lopen en verlakken maar, in aanval en in vlucht, tot alle vijan den gevangen zijn, alle vrienden bevrijd, hooglopende herrie een nieuw begin nood zakelijk maakt, of tot de bel gaat en de meester boos in de handen klapt. F. VAN DEN BOSCH Hartelijk dank en wie volgt met nog meer spelen en de regels hiervan? IKS IIIIIIIIMlIIIIlllll Slamet Dateng I Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42 HET ADRES waar U lekker en goed- koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG VERS. Ook kant en klaar mee te 1 nemen. jj 1 Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon- I 1 dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten. iiïi'iiiiiiiiiiiiiiiiliiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 15