Oude spelletjes
1001
avonturen
met de
soetil
Een oud recept
Sterren stralen overal
KOKKIES rijsttafelartikelen
staan bovenal
I WAROENG SOEBOER
Opruimen van oude papieren en aantekenin
gen bracht zowaar nog o.a. mijnkamp
dagboek" aan het licht! In de Jappenkam
pen amuseerden(l) wij ons n.l. met op- en
overschrijven van allerlei recepten wat
je dikwijls nóg hongeriger maakte dan je al
was! Dit gebeurde in potlood, als de Jap
je dat tenminste met nog wat papier gelaten
had.
Na zoveel jaren was het geschrevene vrij
wel onleesbaar geworden en dus: weg er
mee! Het waren dan ook helemaal geen
bijzondere recepten doch meestal van heel
gewone Indische gerechten. Behalve ééntje
afkomstig uit het oude Duitsland. Gelukkig
kon ik dat nog grotendeels ontcijferen zodat
ik, geholpen door mijn geheugen, het hierbij
gaande recept nog eens voor U kon op
schrijven. Wil U er echter rekening mee
houden dat ik... een ongetrouwde ouwe
heer ben! Wat ik U geef is slechts een
„schets" met enkele mij destijds mondeling
gegeven aanwijzingen. De technische uit
werking wat betreft de hoeveelheid der ver
schillende ingrediënten, kooktijd etc. moet
ik dus noodgedwongen aan U overlaten.
En nu het verhaal hoe ik aan het recept ge
komen ben.
Als Indisch bestuursambtenaar was ik van
oktober 1927 tot augustus 1928 met verlof in
Europa en logeerde toen o.m. bij vrienden in
't Silezische stadje Ottmarchau. Van daaruit
bracht ik op aanraden van mijn gastheer
een weekend door in de bad- en winter
sportplaats Reinerz, gelegen in Opper-Sile-
zië niet ver van de Poolse grens.. (In deze
plaats heeft de componist-pianist Chopin
als jongen van 17 gekuurd en toen ook
geconcerteerd). Ik logeerde daar in een een
voudig doch goed Gasthof, eind februari
dus niet in het hoogseizoen. Wellicht daar
door ging alles nogal gemoedelijk toe. Als
een der weinige gasten had ik het genoe
gen een gezellige boom op te kunnen zetten
met de Frau Wirtin. Die stelde het blijkbaar
op prijs dat ik voor de spijskaart geheel
t*
Kokkies Rijstwinkels:
J Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438 t
Slotermeerlaan 125 J
Telefoon 130362
Simonskerkestraat 11
Osdorp, Tel. 139323
l AMSTERDAM -W.
P.S. Wij verzenden over de gehele
wereld. J
4
op goed geluk overigens! juist dit ge
recht had gekozen en niet een der meer
alledaagse spijzen. Toen ik zei het lekker te
hebben gevonden vertelde zij mij dan ook
hoe het werd bereid.
Teruggekeerd naar Ottmarchau deed ik het
verhaal van mijn belevenissen in Reinerz.
Ook mijn gastvrouw en haar man vonden
het leuk te horen dat ik gesmuld had van
Bauernschmauss en niet iets gewoons had
gekozen. Overigens bleek dat zij beiden
afkomstig uit West Duitsland! het gerecht
ook al lang kenden. Het is naar mijn mening
dan ook niet bepaald een streekgerecht uit
Silezië doch meer te beschouwen als een
Duits gerecht in het algemeen, dat dan naar
gelang van omstandigheden gevarieerd
wordt.
BAUERNSCHMAUSS
Nodig:
vers spek aan blokjes gesneden,
aan blokjes gesneden gekookte aardappelen
per persoon 1 ei
peper, zout
tomaten
Braad in een diepe pan (bij voorkeur onze
wadjan) aan blokjes gesneden van het
zwoerd ontdane verse spek op een niet te
heet vuur. In het vrijgekomen vet onder
voortdurend omscheppen en roeren aan
blokjes gesneden gekookte aardappelen
bakken. Neem per persoon 1 ei en klop
deze allen tezamen goed los, met peper en
zout, ev. wat aroma.
Als de aardappelblokjes mooi geel of goud
bruin zijn geworden enkele, van de kapjes
ontdane en aan stukken gesneden tomaten
toevoegen.
Even later ineens de hele massa geklopte
eieren erbij, steeds doorgaande met om
scheppen en roeren. Als de massa voldoen
de gestold en vermengd is met het spek
en de aardappelen, zo warm mogelijk op
dienen en eten.
Als dessert een flinke zure appel, ev. Si
naasappel.
N.B. Mij zijn nog de volgende aanwijzingen
en varianten gegeven:
1. Lekkerder - maar ook duurder - is het om
gelijke hoeveelheden spek en ham te
nemen.
2. Inplaats van vers kan men gerookt spek/
ham nemen als die tenminste goed
uitbraadt. Doch steeds: zonder zwoerd.
3. Voortdurend blijven omscheppen en roe
ren.
4. Het gerecht mag volstrekt niet papperig,
nog „druipend van het vet" zijn. Maar
anderzijds ook weer niet tè droog, de
aardappelen b.v. mogen niet hard wor
den. Het geheel moet dus smeuiig zijn.
5. Toevoeging van de tomaten gebeurt uiter
aard om het nogal machtige vet ietwat te
„breken". Inplaats van tomaten kan men
ev. ook zuurkool nemen. Er echter dan
voor zorgen dat deze niet te nat is
dus uit laten lekken vooraf en vooral
niet zo scherp zuur! Th. A. ULJEE
Hieronder vindt U een beschrijving van het
spel „BAREN", het opwindendste spel dat
ik ken uit mijn lagere schooltijd (Malang).
Deelnemers: de hele klas (de keten gaan
bikkelen natuurlijk). De partijen staan in
twee rijen tegenover elkaar, achter hun
streep. Tussen de strepen (tien stappen
breed, of hoeveel precies?) is niemands
land. ledereen mag daar naar eigen goed
vinden komen, maar mag worden afgetikt
door iemand van de tegenpartij die later is
uitgelopen dan hij.
Het spel wordt geopend door twee pientere
vlugge jongens. Eén staat in zijn eigen rij,
achter de streep, en houdt de (rechter?)
hand vlak. Nommor satoe van de andere
partij gaat voor hem staan en moet drie
vlakke klappen op de hand geven. Hij mag
verlakken zo veel hij wil. Een niet-vlakke
klap, b.v. met de vuist, met de rug van de'
hand, of met de andere hand, telt niet. Door
het ingewikkeld te maken heeft de ontvan
ger meer tijd nodig om te beseffen dat de
drie klappen vlak en geldig waren, en de
gever dus meer tijd om weg te lopen. Na
de derde klap immers is hij vogelvrij en
loopt als de bliksem, tot hij achter zijn eigen
streep veilig is. Zijn achtervolgers moeten
op hun beurt ook weer gauw terug, omdat
zij anders afgetikt worden door latere uit
lopers, met meer „recht", van zijn eigen
partij. Wie achter zijn streep terug is mag
onmiddellijk met nieuw recht uitlopen. Wee
de onvoorzichtige achtervolger die je te ver
op de hielen zat, en nu zelf wordt afgetikt.
De eersten zullen de laatsten zijn èn omge
keerd.
Wie getikt is, is gevangen en moet achter
de streep van de vijand blijven. Gevan
genen mogen worden verlost door een extra
snelle lange run, maar meestal is hun lot
droevig. Maar als je nooit wat waagt is je
lot óók droevig. Dus lopen en verlakken
maar, in aanval en in vlucht, tot alle vijan
den gevangen zijn, alle vrienden bevrijd,
hooglopende herrie een nieuw begin nood
zakelijk maakt, of tot de bel gaat en de
meester boos in de handen klapt.
F. VAN DEN BOSCH
Hartelijk dank en wie volgt met nog meer
spelen en de regels hiervan? IKS
IIIIIIIIMlIIIIlllll
Slamet
Dateng
I Koningstr. 16, Den Haag, tel. 60 41 42
HET ADRES waar U lekker en goed-
koop INDISCH kunt eten. ELKE DAG
VERS. Ook kant en klaar mee te
1 nemen. jj
1 Geopend: dagelijks v. 10-10 uur. Zon- I
1 dags v. 2-10 uur. Dinsdags gesloten.
iiïi'iiiiiiiiiiiiiiiiliiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
15