Wiegen die de was in gaan Decembermaand; Spekkoekmaand t - Het zustertje demonstreerde hoe het wiegje in elkaar wordt gezet koken als thuis, zal met sommige gerechten altijd tekort schieten en met andere weer andere verhoudingen van ingrediënten zelf moeten uitvinden. Ik kan me begrijpen dat de Indonesische kok op de wereldtentoonstelling de kluts kwijt was en de juiste slag niet te pakken kon krijgen. Dat geldt overigens ook voor vele Pacific-keukens en Indiase keukens. Filipino's komen hier in Amerika nog het verst. Evenals Japanners. Maar bestel in een Japans restaurant geen sukiyaki en lie ver een minder bekend gerecht als b.v. Yose Nabe, want de populaire sukiyaki is hier al helemaal veramerikaanst, zoals in Holland de nasi goreng vaak helemaal ver hollandst is. Hier komt dus factor no. 2 om een hoek kijken: veel restaurateurs komen tegemoet aan de smaak van het nieuwe land. Eet dus in Amerika niet de overbekende (chop suey of schow mein won ton pangset) met uw gedachten bij Glodok, want U schreeuwt gewoonweg van schrik om wat U opgediend wordt. En zo is het met praktisch alle bui tenlandse gerechten gesteld in Europa en Amerika. Factor nummer drie die veel verknoeit is „overdoing it", vooral in de restaurants die voor hun clientèle goed voor de dag willen komen. Het gerecht wordt dan „ornate and gorgious" (opgesierd en luisterrijk) geser veerd. Aan de Binnen Bantammerstraat krijg je dan een tjaptjai-schotel, die rijk is ver sierd met lappen ham en braadvlees en spiegeleieren en zo, waar een niet-tropen- kenner natuurlijk verrukt van is, maar met het originele gerecht niets te maken heeft. Wil je echt Chinees eten in Los Angeles, ga dan naar Madame Wong (tenzij je na tuurlijk veeel geeft om chique), maar eet in een klein tentje in Old Chinatown, in de Teagarden b.v., een veel te wijdse naam voor een doodgewone pijpenla met een kok- djongos met een groot schort voor, maar die „mie" maakt die verduiveld lekker dicht bij de Bataviase „tek-tok" komt. Dat is overigens ook logisch: de kleine man kookt voor kleine mannen en verder geen tinka's. Hij kookt zoals bij moeder thuis en niet zoals een Parijse cuisine vereist. Op de wereldtentoonstelling zijn deze drie factoren evident geweest: geen goede ba sisstoffen, tegemoet komen aan Amerikaan se smaak en indrukwekkend willen zijn. Daar komt tenslotte nog een laatste factor bij: Indonesië heeft voor de eigen keuken nog geen langdurige restauratie-ervaring. In het oude Indië voerden Europese en Chine se restaurants de boventoon en kon men eigenlijk alleen maar lekker Indonesisch eten krijgen in kleine kedai's of eettentjes. Ik hoop dat er intussen in het onafhankelijke Indonesië al vooruitgang is geboekt op dit gebied, maar het zal nog heel lang duren voor er een toonbare perfectie is bereikt. Het komt namelijk niet uitsluitend neer op het koken, maar ook op de eventuele orga nisatie van gangen in de juiste gastronomi sche volgorde van smaak en „machtigheid"; op het organiseren van het juiste bestek (en zelfs het scheppen van het doelmatige bestek!), op het serveren van de juiste dran ken. Ikzelf b.v. vind niet dat bier bij rijst- Hangende wiegen Haagse primeur" stond er boven een stukje in een courant van nog niet zo heel lang geleden. Hangende wiegen? Je zag in gedachten een rijtje hangmatjes en ik was wel erg benieuwd naar deze, naar later bleek, Ne derlandse primeur, toen ik met de camera er op af ging. In de baby-afdeling van de Emma kraamkliniek kreeg ik iets heel an ders te zien. De directrice, zuster P. N. van den Broek, die vroeger in Indonesië ge werkt heeft, vertelde dat men daar erg te kampen had met ruimtegebrek. Het aantal wiegen was te groot voor de kleine ruimte. Ik kreeg toen het idee losse hulzen te naaien, die we aan bamboestangen hingen. Daardoor was er opeens veel meer plaats en de vloer was gemakkelijker schoon te houden, want de wiegen hadden immers geen pootjes meer. Gaat U zelf maar eens kijken hoe het er nu uitziet..." Zuster van den Broek bracht mij naar één der zaaltjes en liet mij verder alleen met tafel behoort, al is het een typisch cachet dat je in Nederlandse gebieden verwachten kan. Hollanders zijn nu eenmaal bierdrin kers, geen wijndrinkers, een beperkte „up- per-clan" buiten beschouwing gelaten. Ik geloof dat in de z.g. „Franse Tijd" in Indië (tijdens en een hele tijd na Daendels) de meest perfecte rijsttafel gegeten werd en wie de proef op de som neemt en een droog Gironde-wijntje, b.v. Monbazillac, bij de rijsttafel schenkt, zal merken dat die het veel beter „doet" dan bier. Niet alleen het kruiden met de traditionele ketoembar-djin- ten, enz., maar ook de aparte goerih-smaak van santen en de zurige kiemsmaak van taogeh, eisen gebalanceerde dranken. Nog steeds doet „gewoon water" het overigens het best. Maar over de rijsttafel en „en passant" de krontjong op de wereldtentoonstelling een andere keer meer. T. R. een paar aardige verpleegstertjes, die gewil lig de samenstelling van een wiegje demon streerden. Ik bofte, er was net een kindje naar huis: de wieg, een langwerpig vierkante zak met brede zomen, waardoor heen de stangen liepen, werd er afgetrokken, het schuim rubber bodempje van de sloop ontdaan, de triplexplank die het geval in vorm hield weggehaald en hup... de hele boel ging de was in. De rest werd afgezeemd, een schone wiegzak opgehangen en even er na was de wieg gereed voor de volgende baby die het daglicht zou zien in de Emmakliniek. Een inderdaad buitengewoon handige vin ding die dus nieuw is voor Nederland en verder in Europa nog weinig bekend. Er is iets wat in dit geval jammer is, zei zuster Van den Broek; en dat is dat de kastjes onder de wiegen wat te hoog ge worden zijn, maar dat is dan ook het enige euvel. BETS BONDE JENSEN-ELZE t (van Oma Tio) i Laat Kokkies Winkel uw spekkoek T zendingen naar uw familie of kennis- I sen verzorgen, waar ook ter wereld. J Spekkoek van Oma Tio blijft drie t maanden goed. Verleden jaar tiental- i len mensen teleurgesteld, omdat I „Soedah" uitverkocht. Zóóóó lékker! I Kokkies Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 J Telefoon 130362 Simonskerkestraat 11 Osdorp, Tel. 199323 AMSTERDAM -W. P.S. Wij verzenden over de gehele wereld. 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 15